Què és “l’òmicron sigil·losa”, la nova subvariant de l’òmicron?

  • Si bé pot ser més encomanadissa, aquesta subvariant sembla més lleu que no l'original de l'òmicron

VilaWeb
Redacció
26.01.2022 - 20:20
Actualització: 26.01.2022 - 22:58

Després de ser detectada en més d’una quarantena de països, com ara el Regne Unit i l’estat francès, la nova subvariant de l’òmicron, coneguda per BA.2 o bé “òmicron sigil·losa”, ha arribat ací. Ahir les Illes en notificaren els primers positius, i aquest vespre se n’han confirmat dos casos al més al Principat. Però com pot afectar l’actual situació sanitària la BA.2, i en què es diferencia de la subvariant original de l’òmicron?

Més encomanadissa que l’òmicron, però més lleu

La informació més detallada que tenim sobre la subvariant BA.2 prové de Dinamarca, el país que ara per ara n’ha detectat més casos. Segons dades preliminars de l’Institut Estatal de Serologia danès, que ha publicat un dels informes més específics sobre aquesta nova subvariant, la BA.2 representa una xifra com més va més alta del total de casos detectats al país: si la darrera setmana del 2021 un 20% de casos de covid-19 detectats es corresponien a la BA.2, la segona setmana del 2022 aquesta xifra s’ha enfilat fins al 45%. Com que els casos de la subvariant original de l’òmicron (BA.1) hi han disminuït durant aquest mateix període, però, simultàniament, les xifres totals de contagis diaris hi han augmentat exponencialment, els experts han exposat la possibilitat que la BA.2 sigui més encomanadissa que no pas la BA.1. Encara no hi ha resultats prou evidents per a afirmar-ho, però és la mateixa conclusió a què han arribat viròlegs com ara Tom Peacock, de l’Imperial College de Londres, que atribueix l’augment recent de la infecció en diversos països a una possible propagació de la BA.2.

És cert que hipotèticament la BA.2 s’encomana més, però ara per ara tot apunta que és més lleu que no la subvariant original de l’òmicron. Encara que a Dinamarca els casos s’hagin multiplicat per més de tres d’ençà de la darrera setmana de desembre (de 13.000 el dia 28 de desembre a 46.590 ahir), l’augment d’ingressats ha estat molt menor que no fan pensar les dades (de 577 a 838). L’efecte és encara més sorprenent en la xifra d’ingressats a l’UCI, que durant aquest període s’ha reduït de gairebé un terç (de 71 a 45). Per tot plegat, Peacock puntualitza que –si bé no pot ésser menystinguda– la BA.2 no hauria de preocupar les autoritats sanitàries del planeta, oimés tenint en compte que els experts danesos confien que els vaccins continuïn essent-hi tan eficaços com ho són contra la BA.1.

Més difícil de detectar que no l’òmicron original

Si bé el virus de la BA.2 és molt semblant al de la BA.1, a aquesta nova subvariant li manca una mutació genètica que sí que incorpora la subvariant original. Mitjançant aquesta mutació és possible d’identificar l’òmicron a partir d’una prova PCR. I d’ací ve que la BA.2 hagi estat batejada amb el sobrenom “d’òmicron sigil·losa”, atès que, segons l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit, és més difícil d’identificar com a subvariant de l’òmicron en proves ràpides, com ara les PCR.

Això no vol dir, tanmateix, que un positiu de BA.2 sigui més difícil de detectar amb una prova ràpida que no un positiu de BA.1 (o bé de qualsevol altra variant anterior). Un positiu de BA.2 és tan fàcil de detectar amb una prova PCR com un positiu de variants anteriors, incloent-hi la BA.1; però resultarà més difícil de determinar, a partir d’una PCR, si és positiu de la subvariant BA.2 o bé d’una altra. Ho deixa clar Cornelius Roemer, biòleg de la Universitat de Basilea: “Si bé, depenent de la prova emprada, el resultat podria no semblar BA.1 (l’altra òmicron), la prova continuarà sortint positiva.”

Dinamarca relaxa les restriccions tot i l’augment de la BA.2

Tot i l’augment exponencial de la BA.2 a Dinamarca aquestes darreres setmanes, les autoritats sanitàries del país mantenen un optimisme caut pel que fa a la situació epidèmica, atès que l’actual nivell d’ocupació a les UCI (45 ingressats) és molt inferior al llindar que el govern ha establert com a crític (a partir de 200). Fins al punt que el comitè d’experts que assessora l’executiu danès ha aconsellat que, a partir del dia 31 de gener, es retirin pràcticament totes les restriccions vigents al país, com ara l’exigència del certificat covid o fins i tot l’obligació de les màscares en espais interiors. La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, encara no s’hi ha pronunciat, però la premsa local confia que el govern seguirà les recomanacions del comitè, com ha fet anteriorment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any