Quins museus són de franc el primer diumenge de mes a Barcelona?

  • Uns quants equipaments culturals de Barcelona fan portes obertes el primer diumenge de mes i no cal pagar entrada

VilaWeb
Redacció
07.05.2022 - 12:00
Actualització: 07.05.2023 - 12:30

Uns quants museus i centres culturals de Barcelona obren les portes de franc cada primer diumenge de mes. Alguns museus de la ciutat tenen l’entrada lliure tots els diumenges de l’any i uns altres s’avancen i són de franc d’ençà de dissabte a la tarda i també n’hi ha que ofereixen accés lliure els diumenges a la tarda o en franges concretes. En la majoria de casos, per les restriccions arran de la pandèmia, hi ha límits de cabuda i per això, cal reservar entrada.

Us oferim una llista dels setze museus que s’afegeixen a aquesta iniciativa i als quals es pot entrar de franc els diumenges.

Museu Picasso

El Museu Picasso és el nexe més evident entre l’artista i la ciutat. Pablo Ruiz Picasso va viure a Barcelona durant els anys de formació acadèmica i, en aquest període, es va endinsar en l’ambient artístic i intel·lectual de la capital. Aquest lligam el va mantenir vinculat a la ciutat tota la seva vida. Així, aquest museu monogràfic va ser creat per voluntat de Picasso, però també del seu secretari personal i amic, Jaume Sabartés. És un centre de referència per al coneixement dels anys de formació de l’artista.

Lloc: Carrer de Montcada, 15-23.

Entrada de franc el primer diumenge de mes de 9.00 a 19.00 i tots els dijous a partir de les 16.00.

Born Centre de Cultura i Memòria

El Born Centre de Cultura i Memòria ens endinsa en la Barcelona del 1700 i en els fets del 1714, en el context de la guerra de Successió. És un espai que vol promoure la reflexió sobre la memòria dels esdeveniments que afecten les comunitats humanes. És a l’antic Mercat del Born, un edifici construït l’any 1876 per Josep Fontserè que va esdevenir un símbol del moviment veïnal durant els anys setanta.

Lloc: Plaça Comercial, 12.

Entrar al recinte és de franc de dimarts a dissabte de 10.00 a 19.00, diumenges i festius, de 10.00 a 20.00. Les visites als espais expositius i arqueològics són de pagament, però el primer diumenge de mes és gratuït.

Museu Blau – de Ciències Naturals de Barcelona

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona conserva un patrimoni de més de tres milions d’exemplars d’àmbits com ara la mineralogia, la paleontologia, la zoologia i la botànica i és pensat per a tots els públics. És conegut per l’enorme esquelet de balena que hi ha al vestíbul principal i pel fet que la coberta del museu és un “terrat viu”, és a dir, una zona verda més de la ciutat en què hi ha plantes silvestres. A més, darrerament, ha esdevingut un equipament obert i dinàmic que vol ser representatiu i útil en el context de la crisi ambiental actual.

  • Jardí Botànic

Tot i que el Jardí Botànic de Barcelona forma part del Museu de Ciències Naturals, es pot visitar de manera autònoma. Els qui el visitin podran gaudir d’una passejada diferent a cada estació de l’any. Hi trobaran vegetació de cinc regions del món que comparteixen el clima mediterrani.

Lloc: Pl. Leonardo da Vinci, 4-5.

Aquest museu ofereix entrada lliure el primer diumenge de mes, de 10.00 a 20.00. La resta de diumenges de l’any, ho és a partir de les 15.00.

Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) és una institució d’arrels centenàries que conserva i exposa la col·lecció arqueològica més important del Principat. Els qui el visitin podran fer un recorregut per la història i l’art antic del territori. Tenen seus a Barcelona, Girona, Empúries, Ullastret i Olèrdola.

Lloc: Passeig de Santa Madrona, 39-41, Parc de Montjuïc.

El primer diumenge de mes podreu accedir lliurement al museu de 10.00 a 14.30 i visitar tant les col·leccions permanents com les exposicions temporals de totes les seus.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es va construir arran de l’Exposició Internacional del 1929. Ha anat aplegant col·leccions diverses que recopilen obres que van del romànic a l’art del segle XX. S’hi poden trobar peces d’artistes de renom com ara Gaudí, Tiziano i Velázquez. A més, com que és al Palau Nacional de Montjuïc, d’allà estant es pot gaudir d’unes vistes privilegiades de la ciutat.

Lloc: Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n.

Aquest museu ofereix entrada de franc el primer diumenge de mes, de 10.00 a 15.00, i cada dissabte a partir de les 15.00.

Centre Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

El CCCB és un centre cultural multidisciplinari dedicat a explorar les grans qüestions de la societat contemporània per mitjà de diferents llenguatges i formats. Els qui el visitin podran escollir entre un extens programa que inclou exposicions temàtiques, cicles de conferències, trobades literàries, projeccions audiovisuals i festivals.

Lloc: Carrer de Montalegre, 5.

El recinte ofereix accés lliure cada diumenge de 15.00 a 20.00, però cal reservar en línia les entrades (disponibles a partir del dimecres anterior a les 11.00).

Museu del Disseny de Barcelona

El Museu del Disseny de Barcelona és un equipament cultural en què es poden descobrir exposicions permanents d’arts decoratives, gràfiques, de ceràmica i tèxtils. El denominador comú de totes les col·leccions és l’objecte. De fet, el museu en conserva més de 70.000 d’històrics, que van del segle IV a.C fins a l’actualitat. A part, els qui el visiteu aquest mes, encara hi trobareu “Banksy. The Art of Protest”, una exposició temporal que acosta a l’univers d’aquest artista.

Lloc: Plaça de les Glòries Catalanes, 37.

Cada diumenge, el museu ofereix la visita de franc de 15.00 a 20.00, i el primer diumenge de mes també al matí, de 10.00 a 14.00.

Castell de Montjuïc

El Castell de Montjuïc de Barcelona va ser una fortalesa militar i, després de la guerra del 1936-1939, es va convertir en un museu militar. És al punt més alt de la muntanya i això el converteix en un mirador de 360 graus per a gaudir de la ciutat a vista d’ocell.

Lloc: Carretera de Montjuïc, 66.

L’entrada és de franc cada diumenge a partir de les 15.00. Aquest primer diumenge de mes, l’horari s’amplia de 10.00 a 18.00. A partir del primer de març, el primer diumenge de mes el castell obrirà les portes de 10.00 a 20.00.

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona, també conegut per les seves sigles, MACBA, ofereix exposicions d’art i pràctiques culturals contemporànies, i dedica una atenció especial a les obres de casa nostra. Incorporen expressions artístiques que van de l’arquitectura a la poesia, passant pel disseny, el cinema i la música. Una de les característiques del museu és la seva voluntat transformadora en la construcció d’una societat més lliure i amb sentit crític.

Lloc: Plaça dels Àngels, 1.

El MACBA no ofereix entrada gratis els diumenges, sinó que ho fa els dissabtes de 16.00 a 20.00.

Museu d’Història de Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya s’ha consolidat com un espai per a la divulgació del patrimoni històric del país. L’exposició permanent ofereix un relat de la història de Catalunya d’ençà dels temps més remots fins als nostres dies i es complementa amb activitats educatives i culturals, projectes de conservació, tallers i exposicions temporals.

Lloc: Plaça de Pau Vila, 3.

Aquest museu té l’accés lliure el primer diumenge de mes, de 10.00 a 14.30.

Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

El Museu d’Història de Barcelona s’encarrega de conservar, documentar i divulgar el patrimoni històric i la història de Barcelona d’ençà dels seus orígens fins als nostres dies. Els qui s’acostin a aquest punt del barri gòtic, podran submergir-se a la Barcelona antiga i medieval. A més, gaudiran d’un recorregut pels més de quatre mil metres quadrats d’excavacions romanes subterrànies.

Lloc: Plaça del Rei, s/n.

Cada primer diumenge de mes, l’entrada al MUHBA és de franc durant tot el dia. La resta de diumenges, a partir de les 15.00.

Museu Marítim de Barcelona

El Museu Marítim de Barcelona és a l’edifici de les Drassanes Reials de Barcelona, un espai dedicat a la construcció naval entre els segles XIII i XVIII. Ara s’encarrega de difondre la cultura marítima catalana a través de la recerca, la conservació i la salvaguarda del patrimoni.

Lloc: Avinguda Drassanes, s/n.

Aquest museu ofereix accés de franc cada diumenge, sense excepcions, de 15.00 a 19.00.

Museu de la Música

El Museu de la Música de Barcelona agrupa una col·lecció de prop de cinc-cents instruments musicals de tot el món, amb peces úniques de diverses cultures. A més, també s’hi recullen documents biogràfics que van de les antigues civilitzacions a l’actualitat. A més, alguns dies hi ha concerts de música en viu.

Lloc: Carrer de Lepant, 150.

L’accés és lliure cada diumenge a partir de les 15.00, i els dijous de 18.00 a 21.00. El primer diumenge de mes, l’horari s’allarga de 10.00 a 19.00.

Museu Frederic Marès

El Museu Frederic Marès, situat en una part de l’antic Palau Reial dels comtes de Barcelona, al cor del barri gòtic, és un espai singular de col·leccionista que conserva les obres que va reunir el seu fundador, l’escultor Frederic Marès. L’any 1946, l’artista va donar la seva obra a Barcelona i va passar a formar part del patrimoni de la ciutat. El museu es divideix en diferents parts: la col·lecció d’escultura, el gabinet del col·leccionista i l’estudi-biblioteca de Frederic Marès.

Lloc: Plaça de Sant Iu, 5.

Cada primer diumenge de mes, el recinte ofereix entrada gratuïta d’11.00 a 20.00. La resta de diumenges, a partir de les 15.00.

Foto Colectania

Foto Colectania compta amb una col·lecció de més de 3.000 fotografies d’autors catalans, espanyols i portuguesos, fetes d’ençà del 1950 fins l’actualitat. L’objectiu de la fundació és difondre la fotografia i fomentar el col·leccionisme entre països.

Lloc: Passeig de Picasso, 14.

Accés de franc el primer diumenge de mes d’11.00 a 15.00.

Museu Etnològic i de Cultures del Món

El Museu Etnològic de Barcelona té com a propòsit preservar i difondre la diversitat cultural, reflexionar sobre els canvis i analitzar els conflictes socials contemporanis. Té un patrimoni cultural material de més de 70.000 peces d’arreu del món. A la seu del carrer Montcada hi trobareu peces que configuren la diversitat artística i cultural de diversos pobles de l’Àfrica, Oceania, l’Àsia i Amèrica.

Lloc: Carrer de Montcada, 12-14 i Passeig de Santa Madrona, 16.

L’accés és lliure en totes dues seus cada primer diumenge de mes, de 10.00 a 19.30, i la resta de diumenges, de 15.00 a 19.30.

Pavelló Mies Van der Rohe

El Pavelló Mies van der Rohe és una obra simbòlica del moviment modern que va ser construït com el pavelló alemany durant l’Exposició Internacional de Barcelona de l’any 1929. És un projecte de Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich en què destaca la cadira Barcelona, una cadira feta de pell i perfil metàl·lic que, amb el temps, ha esdevingut una icona del disseny modern. Tant és així que encara es produeix i es comercialitza avui dia.

Lloc: Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 7.

Accés lliure el primer diumenge de mes de 10.00 a 18.00.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any