Els ciutadans demanen una atenció més ràpida i més bona en salut mental

  • Un sondatge de la Generalitat Valenciana recull les preocupacions relatives a la salut mental, com ara la necessitat d'augmentar els recursos de les unitats públiques que les tracten

VilaWeb
EFE
23.01.2022 - 11:54
Actualització: 23.01.2022 - 12:37

El sondatge sobre salut mental de la Generalitat Valenciana conclou que els ciutadans demanen una atenció més ràpida i més bona en les actuacions per aquesta mena de malalties. També preocupa la necessitat d’augmentar els recursos destinats a la salut mental i la prevenció i promoció d’aquestes patologies. L’estudi ha rebut 3.287 respostes i, segons el comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés, la preocupació fonamental és rebre una atenció de qualitat i tan aviat com sigui possible i que hi hagi prou professionals amb perspectiva multidisciplinària a prop.

Així mateix, l’estudi exposa la mostra d’interès social per a saber com s’atenen pacients amb problemes d’addicció a les drogues i a les pantalles, amb conductes suïcides o trastorns alimentaris, entre més patologies. La consulta ha permès de concretar alguns aspectes que seran abordats en la convenció ciutadana com ara els suïcidis, els trastorns de conducta alimentària, el trastorn límit de la personalitat, l’addicció al joc, la síndrome d’Asperger, l’autisme i l’estrès i l’ansietat vinculats a la vida laboral.

Una altra de les preocupacions és la llista d’espera i la manca d’atenció continuada per a malalts mentals. A més, demanen ajudes per a recórrer a l’atenció privada i evitar la desigualtat en l’atenció quan no hi ha prou recursos econòmics.

Mitjançant el sondatge s’han recollit propostes per a millorar la situació i els drets dels qui tenen malalties mentals, entre les quals s’inclou de donar visibilitat i trencar l’estigmatització i promocionar-ne la integració laboral i social. Finalment, la consulta constata una preocupació generalitzada pels efectes en la salut mental en la infància i l’adolescència de l’ús excessiu de pantalles, xarxes socials o jocs per internet, que poden fer deixar de banda els estudis o les relacions socials presencials. “És un assumpte que apareix com una de les dificultats que comença a sorgir entre els més joves i enfront de què caldrà estar atents i actuar de manera clara”, ha dit Tabarés.

Pla de xoc per a la salut mental

El Consell ha dissenyat un pla de xoc en salut mental per a infants, adolescents i joves amb la incorporació de seixanta-nou professionals a partir del mes de març, que permetrà de  constituir tres equips d’intervenció comunitària a les cases i centres educatius per a resoldre dificultats en aquest grup de població i engegar tres hospitals de dia per a infants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any