Mas a Madrid: ‘Hi haurà un moment que ningú no voldrà que tothom surti perjudicat’

  • L'ex-president de la Generalitat assegura que la voluntat de diàleg 'no és comèdia'

VilaWeb
ACN
19.10.2016 - 11:27
Actualització: 19.10.2016 - 15:11

L’ex-president de la Generalitat Artur Mas ha assegurat aquest dimecres a Madrid que la voluntat de diàleg del Govern i les formacions independentistes ‘no és postureig’ ni ‘va de farol’, sinó que ‘respon a una convicció profunda que es manté intacta’. En un esmorzar informatiu a Madrid, ha augurat que en els pròxims mesos –i fruit de l’aprovació al Parlament de les lleis de transitorietat i el referèndum- hi haurà ‘tensió’, però s’ha mostrat convençut que ‘passi el que passi’, i fins i tot en el cas que Catalunya esdevingui un estat independent, ‘hi haurà acords, negociació i pactes’ amb l’estat. ‘Hi haurà un moment que ningú no voldrà que tothom surti perjudicat’, ha dit, perquè un escenari de ruptura sense diàleg ‘seria dolent per a Catalunya, dolent per a Europa i dolent per a Espanya’.

Ha estat la primera conferència d’Artur Mas a Madrid des del 2012 i –com en el cas del president Puigdemont la setmana passada- hi ha assistit una àmplia representació diplomàtica. Entre altres, els ambaixadors de Polònia, Eslovènia, Letònia, Eslovàquia, Suïssa, Hongria, Bèlgica, República Txeca, Finlàndia, Ucraïna, Ghana, Algèria, Hondures, Andorra, Austràlia, i Egipte.

També han assistit a la conferència l’ex-president de la Generalitat José Montilla, el secretari general de la UGT, Josep Álvarez, i representants del PDECat, ERC i PNB, però –com també va passar a l’esmorzar informatiu de Puigdemont- cap representant del govern espanyol o del PP.

El diàleg ‘encara és possible’
A la seva conferència, Mas ha insistit en aquesta voluntat de diàleg i en la necessitat d’assolir acords, i ha recordat que malgrat que se’l va processar pel 9-N, va demanar a Rajoy que negociés la celebració d’una consulta a Catalunya. Una petició que –com la del pacte fiscal i els 23 punts que li va portar- Mariano Rajoy va respondre ‘a través de la Fiscalia’.

Malgrat tot, ha apuntat que en aquesta fase el diàleg ‘encara és possible’ a través de l’oferta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet arribar a Rajoy, però ha advertit que sense resposta de l’executiu espanyol Catalunya mantindrà el rumb i l’estratègia política cap a la constitució de l’estat català.

També ha augurat que fruit del procés independentista i de l’aprovació en els pròxims mesos de la Llei de transitorietat i el referèndum hi haurà ‘tensió’ entre les institucions catalanes i espanyoles. ‘La tensió no és inevitable, però em temo que el referèndum pactat no arribarà’, ha dit, i ‘és probable que en els pròxims mesos segueixi assistint i que ens haguem d’acostumar a viure en aquesta tensió’.

Tot plegat, segons Mas, es podria evitar si l’estat acceptés una mesa de negociació per acordar un referèndum a Catalunya’ com ha proposat el govern de la Generalitat. ‘Amb condicions, data i pregunta es pot parlar de tot’, però ‘no podem renunciar al referèndum perquè seria un suïcidi per a tots’ i cal ‘resoldre’ d’una manera ‘normal i pacífica’ la situació política entre l’estat i Catalunya, ha dit.

L’estat ‘no té projecte per a Catalunya’
Mas també ha lamentat que malgrat que Catalunya hagi presentat ‘un projecte per a Espanya’ l’estat ‘no té projecte per a Catalunya’. Ha recordat que l’estatut apostava per un model d’estat que passava per Europa, la modernitat, la solidaritat, i la plurinacionalitat, però fruit de la sentència del TC més de la meitat dels catalans se senten ‘expulsats’ del marc constitucional espanyol. ‘Legalment hi som, però políticament i emocionalment no’, ha dit.

Critica l’estratègia judicial de l’estat
En aquest marc, ha atribuït a l’executiu espanyol l’ús de les institucions judicials per lluitar contra el procés independentista i ha recordat la conversa entre el ministre Fernández Díaz i el cap de l’Oficina Antifrau, on el ministre va apuntar que la Fiscalia podia ‘afinar’ les querelles. Segons Mas, ‘estem a un estat que no va admetre que a Catalunya hi hagués un procés participatiu exemplar amb 2,3 milions de persones anant a votar’.

També ha lamentat que fins ara la resposta de l’executiu espanyol hagi passat estrictament pels tribunals i per ‘l’Operació Catalunya’ i ha contrastat aquests plantejaments amb l’exercici democràtic que el govern de la Gran Bretanya va fer a Escòcia, on va accedir a convocar un referèndum. ‘No és un problema de Constitució, sinó de tarannà i d’alçada política’, ha dit.

‘Haurem d’anar fins a Estrasburg’
Pel que fa als processos contra ell, Ortega, Rigau i Homs per l’organització del 9-N Mas ha advertit que en cas que siguin condemnats ‘haurem d’anar fins a Estrasburg’. ‘No som conscients d’haver comès ni un sol petit delicte’, ha dit.

Hauria vist bé un acord PSOE-Podem
Preguntat per la governabilitat de l’estat, Mas ha recordat que aquesta qüestió ‘no és responsabilitat directe’ de la seva formació, però ha admès que hagués vist bé un canvi a l’estat promogut pel PSOE i per Podem mitjançant la investidura de Pedro Sánchez, perquè hagués pogut suposar un ‘canvi’ en el clima polític d’Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any