Comunicat explosiu del Marroc revelant pressions diplomàtiques d’Espanya contra l’independentisme català

  • Critiquen l'acolliment del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, que demà compareix a declarar a l'Audiència espanyola

VilaWeb
Nasser Bourita, ministre d'Afers Exteriors del govern marroquí
Redacció
31.05.2021 - 15:22
Actualització: 31.05.2021 - 18:40

El govern marroquí ha anat un pas més enllà en la crisi diplomàtica oberta amb l’estat espanyol i ho ha fet utilitzant l’independentisme català: “Quina hauria estat la reacció d’Espanya si s’hagués rebut una figura del separatisme espanyol dins del Reial Palau Marroquí?”, es pregunta el govern marroquí en un dur comunicat on compara el conflicte al Sàhara occidental amb el moviment independentista català.

En el text critiquen l’acolliment del líder del Front PolisarioBrahim Ghali, que demà compareix a declarar a l’Audiència espanyola. Ghali estava ingressat en un hospital de Logronyo amb covid-19, fet que va despertar l’enuig del govern marroquí: “No podem lluitar contra el separatisme a casa i fomentar-ho a casa del veí”, diu el comunicat en al·lusió al moviment independentista català.

El Marroc: un embolic que pot complicar més les coses a Espanya I Editorial de Vicent Partal 

Rabat diu que el conflicte obert és “una qüestió de coherència” perquè des del principi de la crisi catalana, el Marroc va “posar-se al costat de la integritat territorial i la unitat nacional” d’Espanya. De fet, cita fins i tot un incident del 2012, quan el país africà va vetar una delegació econòmica catalana a petició del govern de Mariano Rajoy, diu el comunicat. “El 2017, es va aplicar la mateixa coherència quan el Marroc va rebutjar la sol·licitud de visita i reunió amb un gran líder del separatisme català”, afegeix.

Les maniobres del Marroc contra l’independentisme

A finals d’abril de 2017, el Marroc va cancel·lar una missió comercial conjunta de Catalunya i Flandes, en la qual els presidents Carles Puigdemont i Geert Bourgeois havien de visitar el país nord-africà acompanyats dels representants d’una trentena d’empreses. Cap autoritat marroquina va acceptar de reunir-se amb la delegació.

Fins ara, només la premsa belga havia reconegut les pressions espanyoles per torpedinar la iniciativa. En aquell moment, el ministre d’Afers Estrangers marroquí, Nasser Bourita, va culpar Puigdemont i la resta de la delegació del fracàs de la missió. En aquest sentit, va assegurar que aquestes iniciatives necessiten de la ” concertació i consulta prèvia perquè tinguin èxit”.

Espanya boicotava la visita catalana al Marroc mentre n’organitzava una altra amb empreses basques 

Finalment, en el comunicat, Rabat reitera que l’estat espanyol sempre ha pogut comptar amb el Marroc per fer front a la crisi catalana “defensant, sense reserves, la seva sobirania nacional i la seva integritat territorial”. A més, recorda que el suport també s’ha articulat amb accions com la prohibició d’entrada d’independentistes al Marroc o impedint que el consolat de Barcelona estableixi contactes amb l’independentisme.

Així mateix, constata que totes les declaracions públiques que ha fet Rabat, sobretot després de l’1-O, han estat “clares i contundents” en suport de l’estat espanyol.

La resposta de Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que la crítica del Marroc era “absolutament inacceptable” i ha respost el comunicat tot dient que “no poden oblidar que no  tenen un aliat millor dins de la UE que Espanya”. I ha afegit: “Si allò que diu el ministre d’Afers Estrangers marroquí és que ha utilitzat la migració, és a dir, l’assalt a les fronteres espanyoles per part de deu mil marroquins en quaranta-vuit hores, a mi em sembla del tot inacceptable i, per tant, rebutjo aquesta declaració.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor