21.08.2019 - 00:02
|
Actualització: 21.08.2019 - 14:46
El vaixell de l’ONG badalonina Open Arms ha desembarcat a Lampedusa els darrers vuitanta-tres migrants de bord. D’aquesta manera s’acaben dinou dies de malson en què l’ONG ha esperat l’autorització d’algun estat europeu per a atracar i atendre les persones salvades a la Mediterrània aquestes darreres setmanes.
El desembarcament s’ha fet al moll comercial de Lampedusa, acompanyat pel pràctic del port i amb una gran expectació; al moment d’atracar, s’ha pogut sentir com la gent present al moll cantava ‘Bella Ciao’. Ara el vaixell de salvament anirà cap a Sicília, on la justícia italiana ha ordenat de decomissar-lo temporalment.
Aquest estiu, d’ençà que l’Open Arms va localitzar la primera barca, ha salvat un total de cent seixanta persones. Els darrers que hi havia a bord ja són a terra i ara seran traslladats provisionalment a un centre d’acolliment.
El primer salvament d’aquesta llarga travessia va ser el primer d’agost, quan es van localitzar 52 migrants, entre els quals hi havia dos nadons. El mateix dia se’n va fer un altre de 69 persones, inclosos dos nens més i dues dones embarassades. En el tercer salvament, el 10 d’agost a la matinada, van trobar 39 persones més, de manera que ja eren 160.
De llavors ençà, diversos menors i persones amb necessitats sanitàries urgents han anat essent evacuats. Aquestes darreres hores, a més, alguns migrants s’han llançat a mar per mirar d’arribar nedant a Lampedusa i han estat recollits més tard.
La principal complicació de la missió de l’Open Arms ha estat la impossibilitat d’atracar en un port segur. Ja després dels primers rescats, l’ONG va demanar el suport d’algun país europeu de la Mediterrània, però no va ser fins al tretzè dia que un tribunal italià va decidir d’aixecar la prohibició d’entrar en aigües italianes.
L’Open Arms era, d’ençà del 14 d’agost, davant la costa de Lampedusa, on esperava autorització per desembarcar. El permís ha arribat per ordre de la justícia. Un fiscal de Sicília n’ha ordenat el desembarcament després d’haver comprovat de primera mà la situació al vaixell. Poques hores abans una nau de l’armada espanyola havia salpat de Cadis per dirigir-se cap a Lampedusa amb l’ordre recollir els migrants i dur-los al port de Palma. Open Arms lamenta que el govern espanyol hagi tardat tant a reaccionar i que Pedro Sánchez proposés el desembarcament al port d’Algesires, el més allunyat, i quan ja no hi havia temps material d’arribar-hi.
Brussel·les, ‘a punt’
La Comissió Europea està ‘a punt’ per coordinar el trasllat dels migrants a bord de l’Open Arms a Espanya, França, Alemanya, Luxemburg i Portugal. Així ho ha assegurat la portaveu de l’executiu comunitari Natasha Bertaud aquest dimecres. Brussel·les ha confirmat que cinc estats membre han ofert fer-se càrrec dels migrants, i confia que hi hagi ‘el mateix esperit de solidaritat’ per a les 356 persones a bord de l’Ocean Viking, encara a l’espera d’un port segur.