‘La tertúlia proscrita’

El tancament de la llibreria de vell de l’Illa del Tresor, un crit d’alerta dels problemes del sector

  • La manca de clients i d'ajudes institucionals ha precipitat el tancament del negoci

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
03.05.2024 - 01:50
Actualització: 03.05.2024 - 14:08

La llibreria i galeria d’art Illa del Tresor, de Premià de Mar, tancarà les portes al maig. La davallada de clients i l’absència d’ajudes institucionals ha precipitat la fi de l’única llibreria de vell que hi ha en aquesta vila del Maresme: “Ens veiem obligats a ser un petit comerç més que ha de tancar per manca de clients i de suport municipal efectiu”, explica Àlex Pons, propietari del negoci.

La notícia del tancament, que la llibreria ha fet pública a Instagram, ha despertat tot de mostres de suport dels usuaris. “Vam obrir fa cinc anys amb la il·lusió d’esdevenir una llibreria-galeria d’art, amb oferta literària, música i obra gràfica, amb l’objectiu de promoure lectura i cultura en àmbits diversos. Malauradament, aquesta declaració de tancament és ferma, ja que no confiem que canviïn les coses a curt termini per a nosaltres”, s’hi podia llegir.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de L’illa del Tresor (@lilladeltresorbooks)

Allò que ha fet que l’Illa del Tresor decideixi de tancar definitivament ha estat una carta de pagament enviada des de l’Ajuntament de Premià de Mar, en què es reclamava la taxa de deixalleria i residus, que pujava a 409 euros, i que Pons considera “injusta”. “Pagar-ho representa el 40% de la nostra caixa del dia de Sant Jordi”, detallava Pons a les xarxes socials. Aquesta taxa és un cobrament anual que han d’abonar tots els comerços, independentment de l’activitat, d’acord amb els metres quadrats que ocupin.

“És a dir, que un bar pot pagar igual que una botiga de segona mà en qüestió de residus”, diu Erik Prats, president del Gremi de Llibreters de Vells. Lamenta que no es tingui en compte la tasca d’energia circular que fan els comerços de segona mà, en què, en lloc de generar residus, donen una segona vida als objectes.

Pons encara no ha dit el dia exacte que abaixarà per última vegada la persiana de l’Illa del Tresor: “Serà tan bon punt la Diputació de Barcelona embargui injustament del meu compte la quantitat que em demanen per aquesta taxa”, diu. S’exclama que els negocis com el seu no tinguin cap mena de protecció de l’administració, i per això reclama de poder restar exempts del pagament de la taxa. En tot cas, els clients fidels podran continuar comprant llibres de vell i de segona mà a l’Illa del Tresor per internet i a la parada que tenen al mercat dominical de Sant Antoni.

Un gremi que sobreviu contra corrent

Segons Pons, el llibre de vell és un negoci que xoca amb una societat com més va més consumista, que s’ha deixat absorbir completament pel “tsunami digital”: “Sembla que al poble català només li interessen les pantalles”, assegura. I afegeix: “Els llibres de segona mà tenen descrèdit. No els vol ningú.” A més, assenyala la gentrificació i l’encariment del nivell de vida com a causes del tancament del seu negoci: “L’augment de la inflació, el cost de la vida, la pujada de preu dels subministraments, l’augment dels lloguers… tot fa que la gent tingui menys diners i que l’interès pels llibres baixi.”

El degoteig de comerços petits i de segona mà que pleguen és constant, i és una situació que preocupa especialment Pons. “És terrible. Si no hi ha llibreries independents, estem ben arreglats, en aquest país.” Per això demana més sensibilitat i consciència per la tasca que exerceixen els llibreters, antiquaris i galeristes professionals en el sector del patrimoni i la cultura. Prats demana la implicació de les institucions: “L’estat no dóna cap ajuda al patrimoni literari, i el llibre de vell es mor. Ni les autoritats ni els mitjans no fan res per ajudar aquest negoci, que és un dels més ecològics que hi ha.”

Amb tot, Pons creu que cal recuperar l’amor per la lectura més enllà d’un dia a l’any: “La festa de Sant Jordi, en lloc de ser una festa de foment de la lectura durant tot l’any, fomenta el llibre nou, el llibre mediàtic. I acaba essent l’altaveu dels llibres de TV3”, assenyala. Prats, a més, diu que, malauradament, els únics que manen són els best-sellers. “Cal una reglamentació imminent de les parades de roses i llibres que reguli els punts de venda; s’han de donar menys permisos a particulars i associacions que fan la competència deslleial, avalada per les institucions i administracions”, subratlla Pons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any