Els lletrats del congrés espanyol avalen la tramitació de la proposició de llei del PSOE sobre l’amnistia

  • La mesa de la cambra baixa analitzarà demà un estudi favorable dels serveis jurídics

VilaWeb
Redacció
20.11.2023 - 18:00
Actualització: 20.11.2023 - 19:15

La proposició de llei d’amnistia registrada pel PSOE la setmana passada al congrés espanyol ha rebut un primer vist-i-plau dels lletrats de la cambra. Els serveis jurídics n’han fet un informe favorable en què en defensen la tramitació perquè consideren que no conté cap xoc directe amb la constitució espanyola, segons que recull l’ACN. Tot amb tot, els lletrats deixen oberta la porta al Tribunal Constitucional (TC) espanyol perquè també s’hi pronunciï. La norma ha estat criticada per l’oposició i per òrgans judicials com el CGPJ. Com és habitual, la mesa del congrés es reunirà demà i, previsiblement i tenint en compte l’informe favorable dels lletrats, obrirà el procés de tramitació parlamentària.

La proposició de llei, acordada amb ERC i Junts, pretén de ser una amnistia general per als encausats pel procés. Segons que indiquen fonts parlamentàries, l’informe jurídic que acompanya la proposició de llei d’amnistia que es votarà a la mesa argumenta que el text no té defectes formals que impossibilitin l’admissió a tràmit per al debat dels grups polítics.

“El tràmit de qualificació i admissió a tràmit de les iniciatives parlamentàries no està configurat com a control previ de constitucionalitat. La possibilitat d’inadmetre una iniciativa parlamentària a la fase de qualificació i admissió a tràmit és en tot cas excepcional, ja que pot suposar un trencament dels drets fonamentals previstos a l’article 23 de la constitució”, apunten els lletrats.

També marquen diferències amb la proposta d’amnistia plantejada pels independentistes el 2021, tot indicant que en aquella ocasió la mesura es va concebre com un indult general, i que ara això queda descartat.

No obstant això, els serveis jurídics també obren la porta al fet que el TC faci la interpretació sobre la figura de l’amnistia. “No sembla que hi hagi a la constitució ni a la jurisprudència constitucional paràmetres o elements suficients per a determinar si es produeix una contradicció evident i palmària amb la constitució”, conclouen els serveis jurídics.

Alerta Solidària considera que hi ha punts de l’amnistia que podrien deixar desprotegits a activistes i manifestants. En una conferència política ahir, l’entitat va dir que la llei conté mancances i ambigüitats que poden ser origen de problemes per la interpretació interessada de certs jutges. Per això, critiquen que s’ha fet un gran esforç per blindar la inclusió de determinats supòsits, mentre que creuen que no s’ha fet prou per assegurar la inclusió de manifestants i activistes.

El lletrat major del congrés va plegar abans del debat per l’amnistia

El secretari general del congrés espanyol i lletrat major de les corts generals, Carlos Gutiérrez Vicén, va traslladar fa un mes a la presidenta de la cambra, Francina Armengol, que volia deixar el càrrec després d’haver-lo ocupat durant els darrers deu anys. Gutiérrez va deixar el càrrec just abans d’un possible debat parlamentari sobre l’amnistia.

El 2021 va signar un informe que afirmava que l’amnistia era inconstitucional i que s’havia de rebutjar la proposició de llei que havien presentat els partits independentistes. Aquell informe va servir al PSOE per a negar aleshores la possibilitat d’una amnistia als represaliats pel procés.

—Treballem per a ampliar la informació—

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any