Aprovat l’avantprojecte de llei que permetrà d’avortar a partir de setze anys sense permís

  • La llei també elimina els tres dies de reflexió i inclou una baixa per dolors menstruals, una baixa per la interrupció de l'embaràs i una baixa pre-part a partir de la setmana trenta-nou de gestació

VilaWeb
Redacció
17.05.2022 - 13:55
Actualització: 17.05.2022 - 23:00

El Consell de Ministres espanyol ha aprovat avui l’avantprojecte de la coneguda com a nova llei de l’avortament, que, entre les mesures principals, permet d’interrompre voluntàriament l’embaràs a partir dels setze anys sense consentiment dels pares i crea una baixa per dolors menstruals i un permís prepart des de la setmana trenta-nou de gestació. “El dret a decidir sobre els nostres propis cossos forma part del nostre dret fonamental a la salut. Però a més és la porta d’entrada a molts altres drets”, ha dit la ministra d’Igualtat del govern espanyol. “Prohibir l’avortament mai no ha servit per a reduir-lo”.

Montero ha xifrat en 104 milions d’euros el cost de les noves mesures, com el permís prepart (57 milions d’euros), les baixes per regles incapacitants (23,8 milions d’euros) i el repartiment en instituts i centres penitenciaris de productes d’anticonceptius (uns 300.000 euros).

Accés a l’avortament

Els canvis sobre l’accés a l’avortament són un dels punts centrals d’aquesta nova llei, que reverteix les modificacions que va fer el PP. El canvi més rellevant és que serà possible interrompre de manera voluntària l’embaràs a partir dels setze anys sense necessitat de cap permís dels pares. Una altra novetat important és que s’eliminaran els tres dies de reflexió obligatoris i la informació sobre ajudes a la maternitat, que només es donarà en cas que se sol·liciti. Ambdues mesures s’havien considerat estigmatitzants per part del moviment feminista i entitats pels drets reproductius. A més, la llei inclourà una baixa incapacitant per la interrupció de l’embaràs i incorporarà la provisió d’assistència i acompanyament.

La llei també vol blindar el dret a l’avortament malgrat els desequilibris territorials i l’objecció de consciència. El govern espanyol assegura que es garantirà l’avortament a la sanitat pública i que les dones no s’hauran de desplaçar a molts quilòmetres de casa seva per a fer-ho. L’objecció de consciència es regularà de la mateixa manera que es fa amb l’eutanàsia amb l’objectiu de garantir que sempre hi hagi personal disponible per a fer avortaments quirúrgics. El ministeri subratlla que, qui es declari objector, ho serà a la sanitat pública i a la privada.

No obstant això, el Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha de resoldre un recurs pendent des de fa dotze anys, presentat pel PP contra la llei de terminis de 2010. Si el TC considera inconstitucional aquesta llei, no es podrà tramitar la nova norma sobre l’avortament.

Baixa per dolors menstruals

La llei de l’avortament també inclou una mesura que és pionera a Europa a nivell estatal, tot i que els ajuntaments de Castelló i Girona ja l’havien començat a experimentar. Es tracta d’una baixa específica per a les regles molt doloroses i incapacitants que serà completament finançada per l’estat des del primer dia.

Als instituts, presons, centres de la dona, centres cívics, centres socials i organismes públics es repartiran gratuïtament productes de salut menstrual –compreses, tampons, copes menstruals…– amb l’objectiu d’acabar amb la coneguda com a pobresa menstrual, que fa referència a les dificultats que tenen algunes dones per a accedir a aquesta mena de productes a causa de la seva situació econòmica.

Baixa prepart des de la setmana trenta-nou de gestació

La llei també incorpora una baixa prepart des de la setmana trenta-nou de gestació, sense que es consumeixi cap dia del permís de maternitat. Per a lluitar contra la violència obstètrica, es volen fomentar les bones pràctiques en totes les etapes de l’embaràs, especialment en el part i el postpart.

La píndola de l’endemà, gratuïta

La llei també preveu que els centres de salut i els centres de serveis de salut sexual i reproductiva distribueixin la píndola de l’endemà de manera gratuïta. Aquest mètode anticonceptiu d’emergència ara costa uns vint euros a les farmàcies.

Pel que fa a les píndoles anticonceptives, les d’última generació tornaran a estar cobertes per la seguretat social i es promouran mètodes d’anticoncepció masculina.

Els ventres de lloguer, reconeguts com a violència masclista

Aquesta llei també reconeix diferents formes de violència reproductiva. Considera els ventres de lloguer una forma de violència contra les dones, així com també reconeix com a violència masclista l’esterilització forçosa de les dones discapacitades i l’embaràs i avortament forçós. Malgrat això, la llei no perseguirà les parelles que recorrin a la pràctica dels ventres de lloguer en altres països. Montero ha reiterat que és una pràctica il·legal a l’estat espanyol i que es prohibirà la publicitat de les agències intermediàries. “Cap contracte ha d’impedir que una dona decideixi sobre el seu cos, com passa amb l’explotació reproductiva”, ha afegit la ministra.

Educació sexual integral en les principals etapes educatives

La llei també parla de la importància de donar una educació sexual integral en les principals etapes educatives, basada en el consentiment i les relacions fonamentades en el bon tracte. Entre les mesures més destacades, es repartiran de manera gratuïta anticonceptius barrera –com ara preservatius o diafragmes– en centres educatius vinculats a campanyes sobre educació sexual, així com també a centres socials i penitenciaris.

També es crearan centres públics d’atenció especialitzada en salut sexual i reproductiva i una línia d’atenció telefònica i es formarà de manera específica en educació sexual i menstrual a professors, funcionaris de presons i treballadors públics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any