llarena ordre detencio puigdemont comin

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena intenta una maniobra per aconseguir com sigui el lliurament de Carles Puigdemont a Espanya. Ara s’ha adreçat al tribunal de Slesvig-Holstein, que ha de prendre la decisió, per fer-li saber que també podria extradir el president per sedició. És a dir, que no únicament hi ha rebel·lió i malversació, tot i que són els delictes pels quals ha processat Puigdemont i va demanar-ne el lliurament mitjançant l’euroordre. En la carta enviada a la justícia alemanya, diu que ‘acceptaria’ el lliurament de Puigdemont per sedició i per conspiració a la rebel·lió.

Llarena fa aquest moviment perquè el tribunal alemany ja va acordar que no hi hauria lliurament per rebel·lió, i que s’havia de mirar si n’hi podia haver per malversació. I aquestes últimes setmanes s’ha anat aclarint, principalment amb les declaracions i les informacions aportades pel ministre Montoro, que no hi ha base tampoc per a acusar Puigdemont de malversació. Llarena té por que la justícia alemanya desautoritzi tota la seva argumentació i la instrucció contra els dirigents independentistes.

En la darrera interlocutòria, de confirmació dels processaments, Llarena ja obria la porta a jutjar-los per sedició o per conspiració a la rebel·lió, que implicarien menys anys de presó que no la rebel·lió. I diu als jutges alemanys que correspon a les acusacions, i no a ells, la qualificació final dels tipus penals.

Un problema afegit amb què es pot trobar Llarena, i que indica un dels advocats de la defensa, Gonzalo Boye, és que el delicte de sedició va ser derogat del codi penal alemany el 1970.

Sembla que és amb l’article 89 del codi penal alemany que Llarena vol homologar la sedició. Aquest article parla ‘d’accions anticonstitucionals contra l’exèrcit i els òrgans de seguretat pública’, que tenen a veure amb el fet d’atemptar contra la seguretat de la república federal. Hi correspon una pena de cinc anys de presó.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb