
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Aquesta setmana tots hem parlat, hem hagut de parlar, del judici a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N. Però m’ha cridat l’atenció alguna gent que ha fet mans i mànigues per traure’l de context, per a presentar-lo com un fet susceptible d’aplicar-hi una mirada quirúrgica puntual, com despullant-lo de tota càrrega ideològica. Pretenien dir-nos que això passava, el judici, només perquè hi havia un fet delictiu concret que calia castigar, com si tot plegat fos ben neutral. Però la realitat és ben distinta.
Mireu-ne el context. En una sola sessió del senat espanyol, aquesta setmana, la vice-presidenta del govern es va enganxar furiosa amb el senador Estradé, negant-li els drets democràtics més elementals; i la presa de possessió del senador d’Esquerra Republicana Robert Masih, d’origen indi, va servir per a desfermar una riuada de racisme que va xopar diaris i diariets, ràdios, televisions i més objectes. Fins i tot hi hagué qui s’atreví a dir que el català del nou senador era un ‘mal espanyol’.
Mentrestant, a les Corts Valencianes el mateix Partit Popular va organitzar un numeret febril exigint que el parlament diferenciàs oficialment entre ‘català’ i ‘valencià’. En aquesta tesi ignorant es va quedar tan sol que ni Ciutadans no el va seguir, però va fer entrar a la tribuna del públic un grup d’ultres que es van dedicar a insultar i amenaçar els diputats.
El judici davant el TSJC no era pas l’únic que mereixia la nostra atenció. A Madrid, al Tribunal d’Ordre Públic (o com es diga ara) jutjaven el raper mallorquí Valtònyc, acusat d’haver dit que el rei d’Espanya, l’anterior, és un mafiós. ‘Mafiós’ no sé si és la paraula, però ara que fins i tot ens expliquen que l’estat li pagava les cases de barrets, discreció seria el mínim que els podríem demanar a ells. Però no.
Però no, perquè no en saben. Ahir el mateix tribunal embargava 246.000 euros dels comptes de l’Assemblea Nacional Catalana, acusant-la d’haver recollit dades de milers de persones amb finalitats polítiques. Hauria pogut investigar qui va filtrar a un grup unionista les dades de tots els pensionistes de Catalunya per tal que els poguessen enviar amenaces abans del 27-S. Però això no ho faran. Òmnium sembla que rebrà una multa igual ben aviat.
I mentrestant ahir també sabíem que l’estat es queda els diners que Europa dóna al corredor mediterrani i els fa servir per construir un túnel a Madrid, entre Chamartín i Atocha, mentre resulta que entre Castelló i Tarragona estem obligats a anar per una via única prehistòrica. Això la setmana que també se sabia que hi ha més del doble de viatgers entre València i Barcelona que no entre València i Madrid, malgrat que el primer és un viatge infernal i el segon, un privilegi insultant. La desviació de fons l’explicava, ni més ni menys, Josep Vicent Boira, secretari valencià d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, una de les persones que més ha lluitat per dignificar les infrastructures del nostre país.
Podríem afegir-hi encara les declaracions de Bono, les imatges trucades de les televisions espanyoles, escarrassant-se a ensenyar la menor quantitat de gent possible dilluns al matí, les portades de l’ABC, els titulars de La Razón anunciant ja la sentència del judici o els insults reiterats de columnistes d’El País i més mitjans semblants. Però crec que amb la col·lecció que he desplegat ja n’hi ha prou.
Aquest conjunt de coses, tot això que ha passat aquesta setmana, és el problema. No és tan solament una qüestió d’un judici trucat que no s’hauria d’haver fet mai. És molt més que això. L’estat espanyol cada dia és més agressiu amb els qui no són espanyols tal com ells voldrien que ho fossen. I ho dic d’aquesta manera tan rara precisament per a remarcar que no és que siga agressiu amb els independentistes. És que ho és amb tothom. Ells, ells, tenen un projecte segons el qual una part de l’estat ha d’acceptar amb resignació la submissió a una altra. Deuen pensar que aquest és un model justificat per la història, encara pel dret de conquesta o per algun esotèric dret diví. Però la realitat és que amb això ens expulsen del seu projecte cada dia una miqueta més. I no sé si mai seran capaços d’entendre-ho.
14 comentaris dels subscriptors

Josep Usó
09.02.2017 | 22:39
Segurament no ho entendran mai. Ells pensen i creuen que encara viuen al segle XVI. I que tot gira al seu voltant. I que tothom els ha de retre homenatge només per existir. No s’han adonat encara de la seua pròpia decadència i endarreriment. Es comporten violentament amb tots aquells que no els riuen les gràcies. I el seu problema és que són incapaços de somriure. La seua pròpia obsessió per aparentar el que no són, els absorbeix tota l’energia i els fa viure amargats. Afortunadament, cada dia van quedant-se més i més sols. Ara, jo ja estic contant els dies que manquen per al final de setembre. Per posar una data, només. 233.

jaume
09.02.2017 | 22:56
Bé, d’acord. Ells fan les coses molt malament, com sempre durant la història, i així els ha anat. D’acord. Però nosaltres tenim un problema. Perquè ningú -dels teòricament imparcials, o justos, o democràtics- es posa del nostre costat. No hi ha amics, només interessos.
Per tant,
a) he m de resultar interessants, molt interessants, perquè ens triin com a mal menor en el conflicte.
b) això val per els catalans d’origen espanyol -o no- que volen votar contra la independència, com pels estats i fons d’inversió estrangers.
c) crec que aviat hauríem de traspassar la prova de càrrega.
És a dir, deixar de voler demostrar (sovint implorant) que els dubtosos haurien de voler votar independència, i passar a preguntar -los (posant el dit a la ferida) el contrari :
” perquè haurien de voler continuar dependent d’un estat i d’una classe política que actua fent : …….xxx….yyy……..zzz…….. ?”
(tenir un bon argumentari, si pot ser en comú, real, demostrable i contundent sobre la plaga en termes financers, socials, culturals que significa dependre d’una elit espanyola inculta, nou-rica, extractiva, anti-empàtica).
Si no guanyem el relat, amb missatges clars, reals curts i contundents (tenim la sort que no cal mentir per demostrar que dependre de l’estat espanyol és ruïnós, també, pels que volen votar no a la república catalana) no guanyarem.

Joan Rubiralta
10.02.2017 | 00:30
Mai dels mais els espanyols sabran ni volen saber què està passant a Catalunya però sí que estan segurs que marxarem, i aquesta és la raó per la qual ens volen castigar tant com poden i en tots els àmbits possibles on poden fer-ho. També ho fan perquè saben que un cop fora ja no podran fer res i tots el càrrecs inhabilitats per Espanya tornaran a ser habilitats per la república, proclamarem la llei de desconnexió de l’estat, és a dir, la de transició jurídica, i immediatament convocarem el referèndum, si és possible a la mateixa sessió del parlament d’una manera seguida. I si els unionistes volen marxar a l’hora de la votació, bon vent. Un cop convocat, ja no hi haurà cap possibilitat de desconvocar-lo i el farem a finals de setembre o abans segons com vagin les sentències judicials. I el guanyarem, i això ho sabem nosaltres i també ho saben ells, aquesta és la raó per la qual no el deixen fer: tenen por de perdre i haver-se d’espavilar sols si volen sortir-se’n.
Amb una setmana, per tant han passat moltes coses, però gairebé totes ajuden a convèncer els indecisos que només la independència ens permetrà viure amb dignitat. S’hauran adonat que el dilema serà o la llibertat i la democràcia republicana catalana o la continuació de la barbàries de l’ocupació espanyola uns quants segles més; cap altra possibilitat. També haurien de pensar que tot això, ho fem entre altres raons, pels nostres fills i filles, perquè quan siguin més grans, i ens preguntin què vam fer el 2017 pel progrés i la llibertat de Catalunya, tinguem la resposta adequada que ells reclamaran.

Lluís Paloma
10.02.2017 | 00:31
No, no ho entendran mai. El seu és un projecte de dominació i agressió, res més. D’on no n’hi ha no en raja. És com si fóssim el pollastre a l’ast en una pel·lícula de terror per a gallines.

Josep Blesa
10.02.2017 | 00:31
Dissent, Vicent: ENS ALLIBEREM.
España no ens expulsa, senzillament vol que continuem com sempre hem estat: engabiats i muts en aquell estat.
Ara només ha canviat en que sabem més coses. Sobre ells i nosaltres.
Mai hem estat convidats al “banquet”. Sempre hem estat llurs serfs. Ells manen i nosaltres obeïm. Hem estat annexats, conquerits, submergits i invisibilitzats, volent-ho o sense.
O no recordeu l’eminent intel·lectual híper-español i no-nacionalista Torrente Ballester quan ens va refregar pels nassos allò del “ por el justo derecho de conquista” quan estava el debat dels nostres Papers Segrestats a Salamanca?
No ens poden expulsar d’un lloc on mai hem volgut ser-hi. Ens alliberem…que és TOT el contrari.

Santi Borrell
10.02.2017 | 00:32
Estem començant a viure la confrontació directa amb l’estat espanyol. El xoc de trens és una metàfora inapropiada, una imatge buscada de la confrontació. L’estat espanyol només pot actuar d’aquesta manera, de forma reactiva, reaccionat a qualsevol acció política, legítima i democràtica que s’està articulant des de Catalunya. L’estat no fa res més que evidenciar aquesta necessitat del xoc de trens. Per cultura colonial, per tradició política, no tenen una altra mentalitat. El procés sempre ha volgut trobar vies de diàleg i cooperació per solucionar un problema democràtic. Com que l’estat no vol solucionar el problema de forma democràtica buscarà la confrontació, el xoc de trens. Per aquest motiu, la confrontació de l’estat contra el procés s’hauria de valorar pels mitjans de comunicació d’una altra manera. S’hauria de parlar directament de guerra bruta. S’hauria de parlar directament d’actes. Judicis, amenaces, persecucions, acusacions de corrupció, informes policials, pressions a grans empreses i bancs, notícies de tota categoria unionista. La confrontació anirà creixent a mesura que ens aproximem a l’intent de ruptura. La confrontació també anirà creixent a mesura que l’estat espanyol apliqui sentències i actes de repressió.

Ramon Perera
10.02.2017 | 00:33
El meu tarannà de científic em du sempre a revisar a fons el fets quan alguna cosa no lliga o crida massa l’atenció. I aquest recurs als fets no hauria de ser exclusiu dels científics. Així, el comportament de l’estat espanyol mai hi ha per on agafar-lo. Els fets que podem observar fan més difícil cada vegada formular alguna hipòtesi raonable. És com els malalts aguts de depressió o esquizofrènia que acaben suicidant-se. De manera comparable, l’estat espanyol es manté en una sèrie d’actuacions absurdes que no tenim manera de saber si acabaran en un desastre pur i simple. Un aspecte d’aquesta constatació el reflecteix l’última frase de l’editorial: “I no sé si mai seran capaços d’entendre-ho.”

Joan Josep
10.02.2017 | 07:49
Els desficacis de l’españolisme a casa nostra varen tenir, dissabte passat, una altra fita difícilment superable pel que fa a infàmia: el diari El Periódico dedicava honors de portada a una entrevista amb l’exministre Fernández Díaz en què explicava el tractament que havia seguit per atacar el càncer que tenia en una clínica privada de Pamplona.
Una infàmia, ho repeteixo, perquè aquest individu és el mateix que es vantava, en les converses gravades secretament, d’haver-se carregat la sanitat catalana.

David
10.02.2017 | 09:41
El que quasi ningi diu res d’aquest judici del 9-N es que la Sra. Ortega els d’UDC l’ han deixat sola i l’ex- president Jose Montilla no ha acompanyat al ex- president Mas. Demostra fins a qui n punt arriba la seva rancunia i el seu espanyolisme per a molta gent per no anar ni que sigui acompanya ni dona suport els encausats.

Josep Maria
10.02.2017 | 11:53
Espanya està segura de que no ens expulsa perquè te mitjans per retenir-nos. Segur que confien en la llei antiterrorista que està redactada de cara a sancionar “qualsevol acció que atempti greument contra la constitució”.

Andreu Fàbregas
10.02.2017 | 13:17
Ja s’ha repetit moltes vegades que no es que els “espuños” (I) no ens entenguin per les seves possibles mancances intel·lectives; es que no ens volen entendre, no els interessa. No som dels seus. D’això, sí, que se’n adonen; nomes admeten tractes per a treure de nosaltres profit econòmic i sense donar res a canvi, res mes. Ells, tenen un “modus vivendi” en el que nosaltres no encaixem. Estan situats en un egocentrisme parasitari, depredador i violent amb tots els que no els siguin iguals. I com anècdota, en un dels meus molt nombrosos viatges per la Península Ibérica una persona d’una província veïna de la de Salamanca em va dir la frase que corre per allí: “Con los de Salamanca, si no cedes, te arranca”. Sí, Vicent, els de “el derecho de conquista”. I això de “Salamanca” només es un botó de mostra de “lo que se cuece por España”.
Es ben evident que davant d’essers d’aquesta naturalesa tòxica (humans o animals), no n’hi ha cap altra que fugir del seu abast i a suficient distancia com per a no ser afectats pel seu verí.
I com a afegitó o ampliant l’idea induïda en el punt anterior i si m’ho permets, et volia fer una indicació vers els comentaris a les teves editorials: Tots tenim quelcom a millorar, es clar. Però, una de les coses que trobo a faltar en els comentaris dels subscriptors es que tot seguit a una queixa o constatació d’algun assumpte negatiu, hi haurien de senyalar un possible remei o solució. No sent així, deixa’n un regust molt amarg, com si no hi hagués cap esperança de millora o adaptació positiva. Per exemple, en un territori hi han molts cròtals (o “bichas”, a Espanya) i amb molt de risc de sortir-hi emmetzinat (es la queixa). Remei o solució possibles: Eliminar tots els cròtals. I si això no es factible (per raons evidents), doncs, fugir ràpidament d’aquell territori o idear diverses maneres de possible adaptació; etc. Mai s’hauria de donar una mala noticia o queixar-se de quelcom sense afegir-hi alguna mena d’esperança o de poder interposar-hi una acció neutralitzadora.
(I)
es-puños. Aquest mot te l’origen en una anècdota escoltada d’un sudamericà, aficionat a curiositats històriques, i data potser d’alguns segles: “Los españoles lo quieren arreglar todo con los puños (o las espadas). O sigui, un espanyol = un “es-puño”, es veu que deien alguns habitants d’aquelles llunyanes terres que havien tingut la “sort” de gaudir en la seva pròpia pell de “las virtudes de los conquistadores españoles”.

Josep Maria
10.02.2017 | 14:09
Andreu Fabregas: demanes solucions.
Sempre s’han de denunciar les injustícies, l’opressió i l’anihilament com a poble encara que no tinguem una claríssima solució. La solució és la independència.. no pas el referèndum.
Ser conscient de l’opressió és començar el procés de llibertat.
Quina solució tens, Andreu?
De solucions n’hi han. Depenen de la nostra capacitat de resistència, imaginació i disposició assertiva.
Cal explicar com serà el nou País amb mil arguments. Per exemple: un país sense corrupció donat que la Constitució la farà molt difícil. Un País amb recursos per l’educació. Un País amb una sanitat de primer nivell mundial (gens difícil d’aconseguir).. No cal parlar tant, tant del referèndum.
De cara a convèncer els de Madrid ja és mooolt més difícil.

Jordi
10.02.2017 | 22:39
Mai podrem agrair al règim del 78 tot el que ha fet per nosaltres, només cal veure el canvi que ha fet el país els darrers deu anys per arribar a la conclusió que sense la seva estupidesa, prepotència, ceguesa política i demés defectes per adjectivar no estaríem a un pas de la llibertat. Visca Catalunya lliure!

Jordi
10.02.2017 | 23:21
Espanya cada dia s’ assembla més a l’ epoca de Isabel segona, que només es mirava el melic, mentre Catalunya ja tenia dos trens que anaven de Bercelona a Mataró i Granollers.
L’ enveja es va apoderar del govern real, i es va crear el KM ZERO a la “Puerta del Sol”, i tot havia de ser radial.
Per això, i per altres coses, segueixen defensant el “Corredor Central”.
No han canviat des de fa segles, i en canvi Catalunya és d’ esperit europeu, i ningú ens ho pot negar.
CATALUNYA: NOU ESTAT D’ EUROPA!!!
S'ha afegit la noticia a Favorits