Les falles del renaixement i del “No a la guerra” ja són cendres

  • Les autoritats han remarcat la importància de les festes d'enguany perquè representen la tornada a la normalitat

VilaWeb
Esperança Camps Barber
20.03.2022 - 11:38
Actualització: 20.03.2022 - 12:38

La cremà de les falles ha repetit l’horari de les festes excepcionals de setembre i s’ha fet dues hores abans que no era tradicional abans de la pandèmia.

Començant per les infantils, a poc a poc, tots els monuments s’han anat consumint. La pluja intermitent, el vent i una temperatura de poc més de deu graus no han impedit que milers de persones hagen eixit al carrer per contemplar l’espectacle del foc. 

 

Torna l’emoció a les Falles

Aquest darrer acte de les Falles de la renaixença ha permès els fallers i les falleres de convocar tot d’emocions que s’han desbordat en el moment de la cremada. Han estat també les Falles del “No a la guerra”. La majoria de comissions han improvisat ninots o escenes completes amb les imatges de Vladímir Putin, de Zelenski, amb la bandera d’Ucraïna, amb rètols criticant la invasió Russa.

La falla infantil de l’ajuntament ha posat una mica de suspens i d’intriga perquè li ha costat molt de cremar. Els ninots de la falla Qui és qui, que representava personatges reconeguts de la cultura, la gastronomia, la medicina i l’esport valencians, s’han resistit a cremar i han necessitat una ajuda extra. 

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
'Cremà' de la falla municipal infantil.
'Cremà' de la falla municipal infantil.
'Cremà' de la falla infantil Duc de Gaeta - Pobla de Farnals.

L’exuberància de les falles grans, també en la cremà

La falla 2030, de l’artista Pere Baenas per a la comissió Convent Jerusalem – Matemàtic Marzal, i guanyadora del primer premi de secció especial,  ha tingut l’honor de ser la darrera a ser cremada. Era un monument molt alt, amb un remat molt voluminós, cosa que ha fet que tant els Bombers com els pirotècnics hagen hagut de treballar intensament.

 

L’última falla a cremar-se ha estat la municipal, la plantada a la plaça de l’Ajuntament de València. Es titulava Protegeix allò que estimes, i era obra de l’artista urbà Dulk i l’artista faller Alejandro Santaeulalia, i era un homenatge a la mala salut ambiental del planeta.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
'Cremà' de la falla municipal (fotografia: Prats i Camps).
'Cremà' de la falla municipal (fotografia: Prats i Camps).
'Cremà' de la falla municipal (fotografia: Prats i Camps).
'Cremà' de la falla municipal (fotografia: Prats i Camps).

Joan Ribó, batlle de València, ha dit en una entrevista a À Punt que aquesta cremà és la de tornar a la normalitat d’una societat que ha viscut dos anys molt complicats. Ribó ha fet un balanç molt positiu de les festes i ha avançat que una de les coses que s’han de corregir són les macrofestes.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també present a l’acte final de la festa, ha resumit les Falles com un acte de recuperació del poble valencià. “La festa assenyala un canvi de cicle, ens ha de dur l’esperança per a tota la gent de bona voluntat.”

Comencen les falles del 2023

Els monuments d’enguany ja són història. Memòria fotogràfica de l’any del retorn de la festa després de l’aturada en sec per la pandèmia i del succedani del mes de setembre. Han tingut uns pressuposts i unes mides excepcionals perquè les comissions han disposat de les subvencions que tant la Generalitat com l’ajuntament els van concedir per a poder mantenir amb vida el sector. 

Falla Almirall Cadarso – Comte d’Altea (fotografia: Prats i Camps).

Amb vista al 2023, moltes comissions i molts artistes s’hauran de replantejar un futur que ara sembla ben incert.

Aquestes Falles han representat tant per al sector fester com per als valencians una mena de renaixement, de retornada als costums d’abans de la pandèmia. Tan sols el vent i la pluja han impedit que hagen sigut unes Falles multitudinàries. Amb tot, les falles s’han plantat, s’han fet les desfilades, els castells de focs artificials i la majoria de mascletades. 

Les Falles del 2020 va ser el primer gran esdeveniment que es va suspendre al començament de la pandèmia, i ara han estat les primeres festes multitudinàries que s’han celebrat al país. Molts municipis amb festes que també es viuen amb grans aglomeracions al carrer, han estat pendents del transcurs d’aquestes Falles i de com serà l’evolució de la pandèmia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any