12.03.2022 - 21:02
|
Actualització: 12.03.2022 - 22:02
Són moltes les històries i les persones d’Ucraïna establertes als Països Catalans que aquests dies descobrim arran de la guerra. Anna Zahorodnya és una d’aquestes joves ucraïneses la història de la qual ha aflorat, perquè davant la situació del seu poble, ella i el seu entorn s’han mobilitzat per donar suport d’aquí estant a la gent d’allà.
Anna Zahorodnya té trenta-un anys i és casada amb Raimon Coll, cineasta i viticultor del Penedès. Tenen un fill i comparteixen un projecte vinícola, el celler Terra de Marca, a Castellví de la Marca (la Múnia), a l’Alt Penedès. De Raimon Coll en podeu haver sentit a parlar, perquè el 2016 va estrenar al Festival Most la pel·lícula La vinya i la banya, i l’any següent va guanyar el gran premi del jurat del Festival Internacional Oenovidéo 2017, el festival més destacat de cinema del vi d’Europa.
De Kostopil a Vilafranca
En aquell moment, l’Anna i en Raimon ja estaven junts, tot i que el film retrata la situació en què es trobava el viticultor uns anys abans, el 2012, quan començava el projecte del celler, un projecte marcat per la solitud i les dificultats de fer vi.
L’Anna va néixer en un poble de la mida de Vilafranca del Penedès, a Kostopil. Es va criar amb la seva àvia, perquè la seva mare quan ella era ben petita se n’havia anat cap a Catalunya i fa vint anys que viu a Vilafranca. Quan l’àvia es va morir, l’Anna va venir cap aquí, va fer els estudis a distància per ser comptable, i va tornar unes quantes vegades a Ucraïna, perquè ací no s’acabava d’adaptar. Però a vint anys s’instal·la definitivament a Catalunya i un temps després, el 2013, coneix Raimon Coll.
Tots amb Ucraïna
“Quan el dia 24 de febrer Rússia va declarar la guerra a Ucraïna, no m’ho podia creure. Feia vuit anys que Rússia ens amenaçava, però jo era de les que pensava que no s’atreviria mai a declarar-nos la guerra, que no farien res. I no m’ho podia creure, semblava una pel·lícula, no podia ser real. I m’ha afectat moltíssim. Per això, de seguida vaig començar a plantejar-me què podia fer”, explica l’Anna.
Però al Penedès no és pas sola. Només a Vilafranca hi ha 175 ucraïnesos empadronats. La comunitat és potent i s’ha començat a agrupar via WhatsApp. També el taller d’un ucraïnès serveix de seu de recollida dels ajuts que la gent dóna per enviar a Ucraïna. I més: “Hi ha una ONG, que es diu Coopera, que organitza la rebuda de refugiats a Catalunya i jo els ajudo. Avui mateix he parlat amb el batlle de Vilafranca, perquè necessitem buscar allotjament per als refugiats que arriben. Ara hem rebut un autocar de refugiats que són en una casa rural de Torrelles de Foix, però en necessitem més.”
La sensació d’Anna Zahorodnya és d’impotència i té una necessitat imperiosa de fer més pel seu país i la seva gent. De manera que amb en Raimon Coll han decidit que un vi nou que havien de treure ara serà un vi solidari amb Ucraïna. Tots som Ucraïna és una parellada de vinya vella, elaborada amb tines d’acer inoxidable, sense pas per fusta, de l’anyada 2019. En tenen 415 ampolles i les posaran a un preu de 10 € cadascuna. Terra de Marca és un celler petit que treballa sobretot els vins de la varietat xarel·lo i en fa produccions petites. Tots els diners de la venda d’aquest vi aniran íntegrament a donar suport a grups de refugiats o entitats a Ucraïna, sobretot vinculades a infants.