La ultradreta europea s’ha sofisticat molt i prepara l’assalt al poder

  • El resultat de les eleccions a Suècia i les previsions electorals a Itàlia demostren que a Europa hi creix perillosament una nova extrema dreta, desmarcada dels clixés tronats del passat

Vicent Partal
15.09.2022 - 21:40
Actualització: 15.09.2022 - 23:07
VilaWeb
El líder de l'extrema dreta sueca, Jimmie Akesson , la nit electoral. (Fotografia de Maja Suslin)

Despús-ahir l’extrema dreta sueca, el partit Sverigedemokraterna, va obtenir el millor resultat de la seua història. Amb el 20,6% dels vots i 73 escons, els “Demòcrates suecs” foren el primer partit de la dreta, amb opcions de formar govern, i el segon del país –superat tan sols pels socialdemòcrates, amb 107 escons. A més, a escala local, l’Sverigedemokraterna va aconseguir la victòria en prop de quaranta circumscripcions –sobretot a Escània– i fa quatre anys només havien guanyat en dues.

Tot esperant el resultat de la setmana vinent a Itàlia, on totes les enquestes donen la victòria a l’extrema dreta dels Fratelli d’Italia, el bon resultat de l’Sverigedemokraterna és, ara per ara, el darrer toc d’atenció sobre l’impressionant creixement de l’extrema dreta a Europa. A França, Alemanya, Finlàndia, Dinamarca, Àustria, Estònia, Bèlgica, Romania, Espanya i més estats de la Unió, per no parlar dels casos tan especials d’Hongria i Polònia, l’extrema dreta ja ha deixat de ser un element exòtic de la vida pública i s’ha instal·lat al centre de tots els debats, per condicionar-los. Aquest 20% dels vots que aconsegueixen avui amb una facilitat esbalaïdora, els permet de fer i desfer governs en aquells països on no hi ha un cordó sanitari estricte dels demòcrates –que pràcticament ja no és enlloc. I, cosa pitjor, els permet de normalitzar i fer entrar en l’agenda política de tot arreu propostes i posicions que pocs anys enrere eren simplement impensables.

El cas de Suècia és paradigmàtic. Suècia no tan sols ha estat històricament el país emblemàtic de la socialdemocràcia i l’estat del benestar, sinó que les enquestes d’opinió indiquen constantment que és el país amb polítiques més desenvolupades en favor de la diversitat o de l’asil, per a posar dos exemples molt concrets. Què ha passat, doncs, perquè tan ràpidament s’hagi arribat a la situació actual?

Tots els analistes estan d’acord que de factors que expliquen l’augment de l’extrema dreta a Suècia n’hi ha uns quants. Però les enquestes d’opinió en fan emergir sobretot quatre: la crisi de la sanitat pública, la criminalitat, la crisi del sistema educatiu i la immigració. Tanmateix, durant la campanya, els grans debats han estat l’augment de la factura energètica i el preu de la benzina, precisament impulsats per l’extrema dreta. Això i la crisi evident, palpable pels electors, dels elements bàsics de l’estat del benestar suec, com ara la sanitat i les escoles. Igual que va passar a França i en tants altres països, en campanya l’extrema dreta amaga la cara xenòfoba i s’aprofita que l’esquerra ha abandonat les classes mitjanes i el seu confort diari per créixer i col·locar-se als primers llocs.

En relació amb això, a Suècia, com a la gran majoria de països europeus, l’ascens de l’extrema dreta té el punt de començ, documentable, en la crisi del 2008 i en la gestió que l’esquerra ha fet d’aquesta crisi i de les següents. Una gestió que ha anat sistemàticament contra els interessos de les classes populars. I per això, també a Suècia, el mapa dels vots de l’extrema dreta d’avui coincideix tant amb circumscripcions que tradicionalment eren molt d’esquerres.

I això és especialment preocupant perquè la nova extrema dreta europea és molt allunyada de la imatge d’aquella extrema dreta nostàlgica del feixisme, de formes retrògrades, antimoderna. Hi ha una part, marginal i molt sorollosa, que es manté encara en aquests paràmetres. Però, suavitzant la seua imatge pública, la retòrica i l’escenografia, la nova extrema dreta europea va aconseguint unes cotes de poder que altrament no podria imaginar. Mireu, si no, Itàlia: Giorgia Meloni té una cara molt agra quan parla en un míting de Vox a les eleccions andaluses, però en canvi ara, en la campanya electoral italiana, fa cara d’estadista quan assegura que ells seran la garantia per a l’estabilitat de l’euro, la Unió Europea i l’OTAN.

Així doncs, val més que els antifeixistes ens llevem del cap imatges i estereotips que han esdevingut clarament antiquats. La ultradreta europea es prepara per a l’assalt al poder i ha refinat i sofisticat moltíssim el discurs i l’estratègia, com demostren els resultats elecció rere elecció i país rere país. I l’esquerra europea, inclosa la nostra, i tots els demòcrates, ha d’entendre que no pot continuar per aquest camí de desatendre les qüestions fonamentals mentre s’entreté en conflictes esotèrics o debats fantasma. Uns debats que podien funcionar a l’hora d’acorralar l’antiga extrema dreta, però que avui es troben dissolts fàcilment davant uns polítics ultres que són solvents, que parlen bé i sense exabruptes, que van documentats, que saben presentar-se com a moderns i que per això mateix són molt més perillosos. Infinitament més perillosos.

 

PS. El periodisme té part de la seua essència en la continuïtat. Els diaris i les les redaccions són, o haurien de ser, una mena de riu etern on tots anem aprenent dels qui han viscut abans que nosaltres i transmetent allò que hem après als qui han començat a viure després. Des d’aquest desig els recomane especialment avui aquest article que Mercè Ibarz dedica a Francesc Espinet.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Marià Puig
Marià Puig
15.09.2022  ·  22:06

Passaré mala nit. Té molt mala pinta, oi?

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
15.09.2022  ·  22:12

“La ultradreta europea s’ha sofisticat molt i prepara l’assalt al poder”.

Aquesta, a Catalunya, no és la notícia del dia. La notícia clau és:

“L’ANC evidencia diferències amb Junts: “Volen la independència sense posar res sobre la taula””.

https://www.vilaweb.cat/noticies/anc-junts-independencia/

Pauli Morer
Pauli Morer
15.09.2022  ·  22:15

El problema es que l’extrema dreta parla de problemes, reals, que l’esquerra nega que existeixin.

Josep Sendra
Josep Sendra
15.09.2022  ·  22:18

L’extrema drets triomfa perquè l’Esquerre no fa polítiques d’esquerre, i no posa filtres, que també és d’esquerres. La veritat és d’esquerres, el que no és d’esquerres és amagar el cap en pro de la pose i quedar bé…i ahí l’esquerre perd la partida, per covardia. També hi ha gent acomodada, però sobretot perden la partida per no ser valents i entomar els problemes de veritat, fan totums revolutums, i això no és d’esquerres.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
15.09.2022  ·  22:20

No entenc que un polític sigui solvent, parli bé i vagi documentat sigui perillós. Perillosos són els indocumentats processistes que per la cadira enganyen la població i després des de la Generalitat “processen” més de quatre mil il·lusos.

Bibiana Puig
Bibiana Puig
15.09.2022  ·  22:21

Fa por cap a on va el món. També penso, com vostè, que són llops disfressats de xais.

Josep Almar
Josep Almar
15.09.2022  ·  22:24

La inoperància dels polítics, com es tracten els violadors en general, la manca de recursos, la no bel·ligerància en defensa de la llengua pròpia i la cultura; la baixa natalitat vs l’alta dels immigrants. L’èxode de gent molt preparada que no accepte sous de misèria amb masses empresaris mediocres al front d’empreses subvencionades. El robatori descarat de la banca rescatada. El sistema extractiu de l’ibex 35.
Voleu més motius per deixar de banda aquesta classe dirigent i els seus protegits? No sé si la solució passa per l’extrema dreta però el que ès segur es que l’aparell polític/mediàtic de control de la societat no pensa canviar, els hi va de maravella i se senten impunes.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
15.09.2022  ·  22:26

Fa anys que està ben analitzat pels especialistees: “Quan la suposada esquerra fa polítiques de dretes l’extema dreta es dispara”

Ignasi de
Ignasi de
15.09.2022  ·  22:44

Pot ser valdria la pena rellegir l’entrada al bloc per valorar a nivell local el que ens explica el sr director.

https://blocs.mesvilaweb.cat/ignasidizaguirre/ciudadanos-cs-es-un-partit-de-tipus-nacional-socialista-nazi/

Berta Carulla
Berta Carulla
15.09.2022  ·  22:52

Probablement votaré un dels partits que anomeneu “ultradreta catalana” perquè trobo que són molt més honestos que els autoanomenats progressistes que amagueu el cap sota l’ala i ens negueu a la població la transparència responsable i necessària per tal de poder decidir qüestions sobre immigració., per exemple. Ens negueu el coneixement de què passa a casa nostra, per por a no ser políticament correctes, per bonisme, per tacticisme electoral o pel que sigui.

Jo voldria saber com és que a Catalunya hi ha el doble de magrebins (només parlo ara de magrebins perquè recentment he tingut accés a aquestes estadístiques) que a Andalusia que és tres vegades més gran i està més a prop del Magreb. Voldria saber els consellers d’ERC que diuen que n’han de venir més quins pactes amb el govern espanyol tenen. Voldria saber qui els organitza quins recursos tenen i quines ajudes els donen i perquè molts es poden passar la vida delinquint i atemorint la població i els jutges els deixen lliures. Qui són aquests jutges, com es diuen i per quin motiu volen els delinqüents als nostres carrers. Voldria saber les estadístiques de delinqüència respecte d’altres ciutats de l’Estat espanyol. I voldria saber quins tractes tenen el rei espanyol i el govern espanyol amb el rei del Marroc respecte dels migrants. Em sembla un escàndol que els matins davant de nens que van a escola hi hagi baralles xeringues ganivetades i em sembka un escàndol que es violin nenes i que aquí no es digui ni asa ni bèstia no fos cas que ens acusin de ser racistes. Com si el problema no existís.

Ah, la ultradreta europea avança, quines coses passen Pirineus enllà.

Mentre demostreu aquesta manca de transparència, mentre deshonestament ens furteu aquest debat, jo seré carn de canó de la “ultradreta” ..

També voldria saber per què dieu que són “ultradreta” els partits que pretenen regular la immigració però en canvi el PSOE soci de govern d’ERC pot regular la nostra immigració i ser considerat progressista. Per què anomeneu racistes els qui assenyalen un problema real que a més dificulta la resolució del nostre propi problema i del nostre objectiu nacional? Sou conscients que aquests centenars de mils estan de facto del costat del govern de l’Estat de qui depenen?

Voldria saber per què després de viure maltractats i esclavitzats els animals de granja han de morir a sobre lentament dessagnats al terra a la costum àrab i voldria saber fins a on hem de canviar les costums i per què tothom ens furta tant com pot el que som i en lloc de revoltar-nos i lluitar per mantenir-nos mirem cap a una altra banda.

joan rovira
joan rovira
15.09.2022  ·  22:59

Si algú té interès a conèixer alguns dels motius de per què un de cada cinc suecs va votar el partit radical anti-immigració, anti-multicultural i nacionalista, Demòcrates de Suècia (SD), que no qualifiquen d’extrema dreta, ho pot trobar a l’article de Leo Sands a la BBC news, d’avui.

Perquè aquí parlar dels motius de l’ascens d’aquests partits amb unes reivindicacions concretes és tabú. La colonització controlada pels partits oficials de les dretes i esquerres monàrquiques es tolera; però, quan les reivindicacions ho fan uns altres, que sempre hi ha estat present, són un perill.

Com si la colonització política (Constitució franquista), la colonització econòmica (espoli fiscal), la colonització social (cap control migratori) i la colonització cultural (atac permanent a la llengua) no formessin part del panorama dels darrers quaranta-tres anys de la monarquia hereditària borbònica.

De la qual els partits de la transició, TOTS, en són depositaris per tal de fer possible tant el model econòmic imposat com que les plusvàlues dels ciutadans dels Països catalans siguin transferides abusivament a altres territoris sota el format castellà de societat pobra, burocràtica i ignorant. (Josep Sala, Generació 155, VilaWeb).

Lluís Caula
Lluís Caula
15.09.2022  ·  23:00

Bones, Jo penso que els problemes dels
estats democràtics es que ara s’han de enfrontar com dius (en part) a: la crisi (pressupost) de la sanitat pública, la criminalitat, la crisi del sistema educatiu (?), la immigració i penso també al canvi de la economia. Aquest confluència requereix gent preparada, clara i amb una comunicació planera i pensant que els seus futurs votants no son d’esquerres o dretes, si no gent que té un futur molt incert però que li arriba bastanta informació (bona i dolenta). La nova dreta la forma part d’aquest segment (segurament el mes espavilat i amb un discurs conservador i populista). També crec que hem de deixar la divisió de la societat en dretes/esquerres, per dir Inconformistes o Conservadors. Si pujant els neoconservadors es per què els que governen no ho fan bé. A Catalunya aquest problema hi és però a més, no ens podem governar ni decidir quasi res per poder afrontar aquests problemes i molts de més bàsics. Som una colònia.

Joan Benet
Joan Benet
15.09.2022  ·  23:01

Des de Felipe González que la esquerra ja no defensa els interessos de la clase treballadora.
I ara tenim aquesta esquerra happyflowers que creu que tot s’arregla amb el Feng Shui i els totis i què crítica els ucraïnesos per ser capaços de defensar-se i estar disposats a pagar el preu que calgui per la llibertat.

Jaume Riu
Jaume Riu
15.09.2022  ·  23:11

L’ESQUERRA NO ENAMORA
Fa décades que els partits polítics més socials no interessen a la societat, i no obtenen mai prou recolzament per governar en els països que la població vota per triar els seus governants.
Itàlia, França o ara Suècia, en són l’exemple.
Les classes socials majoritàries, que són les més necessitades, voten a la dreta perquè senten que satisfà les noves necessitats i les noves expectatives de la majoria de la població.
Aquesta és la clau.
La dreta funciona com l’economia xinesa, o com Amazon, que tenen sempre disponible tot el que necessites per excusiu que sigui el producte, amb un preu més barat, i t’ho porten a casa sense cost addicional.
L’esquerra ètica i social però conservadora, funciona com el comerç de proximitat de tota la vida, que no pot competir ni per diversitat de l’estoc ni per preu, i s’han d’anar tancant les botigues històriques dels productes de sempre.
La solució consisteix a preguntar quines són les noves necessitats i les noves expectatives, com fan els xinesos i com fa Amazon, però l’esquerra no es rebaixa mai a preguntar, perquè des de la superioritat moral es pensen que ja saben què és el que necessita la gent. Per això l’esquerra no enamora.

Josep Usó
Josep Usó
15.09.2022  ·  23:12

Quan l’esquerra traeix, guanya l’extrema dreta. I l’esquerra fa massa anys que actua en contra dels treballadors. Permyo afavoreix polítiques regressives en sanitat O en educació. I a més, és permeten alliçonar, quan els seus dirigents viuen massa bé a canvi de no fer res de profit. En tenim molts exemples molt propers. Massa.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
15.09.2022  ·  23:16

Senyor Partal, amb el tema de Suècia no en teniu ni idea perquè de l’ascens de la mal anomenada ultra dreta.

Hi ha un gravíssim problema amb la immigració sobretot la marroquina que fins i tot ha creat un partit polític amb l’objectiu d’imposar la llei islàmica al país. No fa gaires dies que van manifestar partidaris d’aquest partit islamista a Malmö, tots vestits de negre i les dones tapades de cap a peus amb banderes negres amb texts àrabs.

També hi ha problemes greus amb les màfies dels països de l’est i Suècia ha esdevingut un dels països europeus amb un nivell de criminalitat més alta.

I l’únic que fa l’esquerra tant europea com la catalana és ignorar el problema perquè l’únic que els interessa és el vot d’aquest tipus d’immigració, això és veu sense complexos amb la gent d’ERC que fins i tot fan desfilar diputades tapades amb el mocador per pescar vots d’aquest tipus de col·lectiu. Quan es despistin una mica, formaran els seus propis partits com a Malmö però aquesta esquerra acomplexada ja els haurà posat la catifa vermella i ja serà una mica tard.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
15.09.2022  ·  23:42

L’any 2011, Zygmunt Bauman publicà: “Danys col·laterals: desigualtats socials en una era global”. L’era global i les seves grans desigualtats no haurien estat possibles sense l’incondicional i acomodada adhesió de la socialdemocràcia. Plorarem com Boabdil després d’enviar el món a fer punyetes?

Marc Adell
Marc Adell
15.09.2022  ·  23:46

Les coordenades de les quals es parla no són ni molt menys adequades. Es podria dir populisme ultra-nacionalista. Tampoc es pot dir que els anomenats: “socialdemòcrates” siguin molt millors. Al final quan governen tots apliquen el mateix programa de govern que és més i més despesa pública i mantenir el “xiringuito” a costa del contribuent.

L’article diu: “Però les enquestes d’opinió en fan emergir sobretot quatre: la crisi de la sanitat pública, la criminalitat, la crisi del sistema educatiu i la immigració” aquests sobretot quatre vol dir bàsicament que, en paràmetres socialdemòcrates, (especialment els 3 primers) l’estat està gairebé en fallida perquè són bàsicament el pilar de tots els programes de govern socialdemòcrates.

La gent està descontenta i sap que l’enganyen. El que no sap és el que són banalitzats sota el nom “extrema dreta ” són estafadors professionals igual que els altres. Els “demòcrates” no són tan demòcrates i l’article parla del famós “cordó sanitari”. Això en sí (denigrar la representació parlamentària d’un percentatge de la població) és molt feixista i molt poc democràtic.

Per cert, no combrego amb les idees ultranacionalistes ni amb la socialdemocràcia ni amb l’esquerra tampoc amb la dreta, em defineixo com a liberal. Per mi un programa de govern ha de garantir les llibertats individuals i la societat hem de promoure un estat tant petit com sigui possible i descentralitzat. Desgraciadament no tenim cap partit que tingui aquestes idees i les promogui amb eficiència.

Ramon Perera
Ramon Perera
15.09.2022  ·  23:49

Em disculpo per la concisió del comentari. Pensavem que amb l’arribada de les democràcies, especialment després de la segona guerra mundial, la humanitat havia superat segles d’injustícia i explotació. No és així. Ara la lluita té lloc en el marc de la psicologia, les aparences i la sofisticació, però els adversaris enfrontats són els de sempre: la gent d’una banda i els poderosos de l’altra.

PS. No només el periodisme. La continuïtat és un ingredient important de molts àmbits de la vida de les societats, cosa que no té res que veure amb el conservadurisme.

Enric Queraltó
Enric Queraltó
16.09.2022  ·  00:07

Els governs europeus del color que sigui, perque ara ja és absurd de parlar de detres i esquerres, s’en dedicat a afavorir les dictadures africanes i d’orient, mantenint les guerres i provocant els exodes masius, i la immigració resultant l’han presentat com ajudes humanitaries, quan ha servit de carn de canó pel trevall basura de les empreses. La que dieu extrema dreta no farà res diferent pero, al menys, no enganyarà. A la fi el resultat serà el mateix, bona vida pel poderós i misèria per la resta.

antoni nogueras
antoni nogueras
16.09.2022  ·  00:36

Ufff!!!
Entre l’article i els comentaris, tornaré a llegir hanna Arendt.
Bona nit

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
16.09.2022  ·  01:56

Ajuntaments petits i mitjans del nord d’Itàlia governats bé (des de fa 20 anys, com a mínim), per la Lliga de Salvini, avalen que la gent voti la dreta i l’extrema dreta per governar el país.
Jo no crec que puguin fer el mateix quan governin l’estat (que els vincles i els problemes són més complexos) però s’han guanyat la possibilitat de poder-ho fer
Mentrestant l’esquerra pensa en drets socials teorics i en acollides indiscriminades, treient importància al patiment de la pèrdua de drets dels treballadors i venent el sindicat a les patronals. Parlen de no enviar armes a Ucraina donant ales a un boig agressor. Defensen energia verda refusant incineradores i obres públiques necessàries…..i encara es mostren sorpresos.
Ara, és veritat que haurem de vigilar. Quan han governat les esquerres no ho hem fet. I mira.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
16.09.2022  ·  02:24

El creixement de l’extrema dreta a Europa és clarament una conseqüència de la mala gestió dels partits democràtics lliberals europeus, cadascun en el seu propi país i tots en la presa de decisions a nivell europeu. Vist des d’una perspectiva catalana: què podem fer on què hauriem pogut fer per millorar la situació?. No som un estat i no tenim representació pròpia a Europa, estant subordinats al estat espanyol. Aquesta subordinació també ens dona l’oportunitat per denunciar el màxim causant de la regressió democràtica a Europa, que és Espanya. No cal a aquestes alçades incidir en aquesta afirmació però sí paga la pena comparar Espanya amb Polònia i Hongria. Aquests dos països sumats tenen in PIB del 62% del espanyol (320.000 en front a 200.000 dels dos països) i per tant el problema gros és Espanya. També Itàlia però això mereix un capitul a part ja que Espanya i Itàlia tenen un deute imposible de liquidar. De fet Espanya està en fallida tècnica ja que s’ha endeutar més per poder pagar els interessos que estan a un nivell baixíssim des de fa molts anys. Amb aquest panorama; què podem o què hauriem pogut fer els catalans?. Dons és de calaix: crear un problema a Europa enorme perquè posessin a Espanya en la linea democràtica i econòmica que pogués redreçar la situació a Europa. Com?. Denunciant, com fa l’exili, i fent-lo ingovernable, ja que tenim poder per fer-ho. Què ha fer ERC i quines conseqüències derivades ha tingut?. Ha estabilitzat políticament Espanya i a blanquejat el seu facisme. Això ha portat a un de decliu general a Europa que ja no pot ser referència al món de democràcia, com li han fet veure a Borrell tant Rússia com Turquia o la China. I altres països, com ara Suècia, van ja a la seva perquè no hi ha un marc general potent en el que soportar la situació que la globalització ens ha portat.
En resum, ERC no tant sols han contribuït a la nostra destrucció des de dins sinó que ha facilitat el decliu democràtic i econòmic de Europa i ha obert encara més les portes perquè altres països s’enfonsin directament en el facisme.
Per últim; recordeu fa uns 4 anys com es van posar els de ERC contra Puigneró quan en una reunió virtual d’uns 20 partits hi havia un suposat minúscul partit d’ultra dreta català i li van dir de tot?. I ara ja estan preparant la “taula de diàleg” amb el PP i VOX si és necessari en un futur. Sí, amb aquest que et volen eliminar directament.
Tot plegat inconcebible. Son el mateix dimoni. Tot per la seva hegemonia!!.

Jordi Parera
Jordi Parera
16.09.2022  ·  03:36

L’esquerra sha fet especialista en lluitar cobtra la dreta amb el que ve el llop, vota’m a mi que sino vindran els altres com a unic argument. sense entrar a discutir gaire res,de for a superficial i atribuint topics al adversari sense convencer i fer els deures i es clar la vagancia i cofoisme es paguen.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
16.09.2022  ·  06:48

Gràcies Joan Rovira 22:59, per la indicació de l’article de Leo Sands a ls BBC. Salut

Jordi farrés
Jordi farrés
16.09.2022  ·  07:00

Totalment d’acord amb Berta Carulla.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
16.09.2022  ·  07:41

He trobat exel’lent el vostre comentari Berta Carulla,
I tota aquesta mala gestió fa que ens tornem racistes.

Blanca Anguera
Blanca Anguera
16.09.2022  ·  08:09

Quan l’esquerra enganya, augmenta la dreta. La visió dualista i esquemàtica, no ajuda a veure clar.

Carles Serra
Carles Serra
16.09.2022  ·  08:16

Amb els comentaris del Sr.Josep Rovira així com també de la Sra.Berta Carulla no cal aportar gaires comentaris més.
Apreciat Vicent, no recordes lo que ja fa molts anys va dir en Pla? lo més semblant a la dreta espanyola és l’esquerra espanyola.
També Vicent, no recordes que el bajo Llobrega era denominat el cinturon rojo? i vés per on, és d’on surten majoritàriament els polítics/vots de partits franquistes que avalen la nostre espoliació i aniquilació de la nostra llengua i cultura.
Aquest article/anàlisi apreciat Vicent, el trobo molt semblant a la proganda que va fer el PSO€ en unes eleccions, si tu no votés bé la dreta.
En fi Vicent, com va dir l’apreciat Fachin, LA MENTIDA

Pep Agulló
Pep Agulló
16.09.2022  ·  09:09

TOLEREM LA INTOLERÀNCIA?

“l’extrema dreta amaga la cara xenòfoba…” Al contrari. Avui els valors feixistes no s’han pas d’amagar perquè tenen el suport d’una part important de la ciutadania.

Els valors neoliberals que imperen en la societat són: l’individualisme, la desigualtat, la intolerància, el supremacisme, el racisme, etc. mentre que els de la llibertat, la igualtat i la fraternitat estan en caiguda sepultats pels anteriors… Les conquestes de la nostra civilització en l’àmbit dels drets, de les lleis… la mateixa democràcia, estan en regressió. I per això la democràcia formal és una autopista pels feixistes “normals”…

Miquel Martí
Miquel Martí
16.09.2022  ·  09:11

L’extrema dreta triomfa per què l’esquerra ha deixat d’existir per donar pas a la ‘progressia’, tan preocupada pels pronoms sense gènere i aficionada als globus sonda. El famós postureig que no és res més que immobilisme camuflat de colorins.

Victòria Peris
Victòria Peris
16.09.2022  ·  09:34

M’han posat els pels de punta una quants comentaris. L’ esquerra no dona prou respostes és clarissim , però q alguns lectors de vilaweb justifiquin discurs d ‘extrema dreta.. uffff
Victòria Peris

Carles Farre
Carles Farre
16.09.2022  ·  09:52

Bon dia,

Per començar, felicito a la Berta Carulla per dir les coses clares, pel seu nom i sense embuts, i comparteixo al 100% el que diu….jo no tenia intenció d’anar a votar, però em sembla també que al final votaré una opció de les que en un passat el director d’aquest diari anomena “ultra dreta catalana”, doncs el seu ideari s’acosta força al que penso.

Tal com ha dit algú abans, aquestes esquerres “progressistes”, utilitzen els qualificatius d’extrema dreta, ultra nacionalista etc. per atiar la por atàvica en bona part de la població, a mes i molt hàbilment, s’han apropiat del terme “progressisme” com si fos la seva denominació d’origen, i només ells fossin els garants de l’estat de benestar, quan en realitat ells mateixos l’estan desmuntant, alguns potser de forma inconscient mentre perden el temps en els parlaments amb debats i enfrontaments estèrils, molts dels quals estan molt lluny dels problemes reals dels ciutadans que els hi paguen el seu sou, que no es poca cosa….de fet el que mes “progressa” en aquests progressistes es la seva butxaca, gràcies en bona part a la quantitat d’impostos directes o indirectes que cada dia van a mes. Per cert senyor director, com qualificaria vostè el govern de Suïssa?, d’extrema dreta??, o un govern que veritablement està al servei dels seus ciutadans?, li recordo que allà hi ha democràcia directa..doncs un dels partits que vostè i altres progressistes qualificarien d’extrema dreta catalana, o mes aviat ultra nacionalista catalana, te un programa de govern que s’acosta bastant al suís.

Això dels partits, es un tema que per a mi es obsolet, jo no hi crec, crec en tot cas crec en les persones i els programes, els partits, han esdevingut autèntiques sectes, i un cau de vividors, molts dels quals son un autèntic perill públic per estar col·locats en llocs de responsabilitat per als quals no tenen les condicions necessàries…..o directament tenen conflictes d’interessos, enfrontar a la gent a través del sistema de partits, els hi es molt rentable, i a vosaltres periodistes també..

I si parlem de la unió Europea, sota aquest disfressa de “progressisme” aparentment democràtic, si amaga al meu entendre, un veritable monstre depredador, que vol, i ho està aconseguint, desposseir als estats de la seva sobirania, i deixar-los com una mena d’autonomies, gestionades per uns polítics, que la cúpula de la UE pot controlar a través de les finances, una Unió dictatorial, que si no compleixes amb les seves normes i dictats, et castigarà, i com mes endeutat estiguis millor per a ells. Seria diferent si aquesta unió fos a partir de la sobirania de cada estat, col·lectiu etc, de fet el que seria mes desitjable, es que fos a nivell mundial, malauradament en el planeta anomenat Terra, hi conviuen diferents estadis evolutius/vibracionals humans, que fa que això ara per ara sigui inviable. Si a sobre incorpores a una societat d’un cert nivell evolutiu, altra gent d’un estadi evolutiu en general inferior, i amb nombre gens menyspreable, i els permets que continuïn amb uns costums, pràctiques etc moltes de les quals sota la tolerància el paraigües de la cultura, folklore i sobretot religió, que son un escull per la seva pròpia evolució…….ni els fas cap favor a ells, i encara menys a la societat que els acull, s’ha de ser idiota per no veure-ho, o amagar intencions inconfessables al gran públic.

I per acabar Sr. director, es “flipant” si se’m permet usar aquest terme, que vostè s’esquinci els vestits per la pujada de l’extrema dreta a tot Europa, i no hagi dit ni piu, sobre els nombrosos elements no ja d’extrema dreta, si no directament Nazis, incrustats en el govern d’Ucraina com el mateix Zelenski i els paramilitars dels Azov, que amb el beneplàcit del seu govern, han estat aterrint a la població russa del Donbàss, només perquè volien ser una regió autònoma, ni tan sols demanaven la independència…..en realitat Sr Director, la doctrina “Open Society”, que fomenta aquest diari, i tota la progressia en general, no deixa de ser una altra forma mes o menys encoberta de treure sobirania als estats, i entregar-la als globalistes, comandats pels Cow Boys y el “septimo de Caballeria”, es a dir la OTAN…

Salut

Guillem Fàbregas
Guillem Fàbregas
16.09.2022  ·  10:27

A Hongria el govern “ultradreta” d’Orban ajuda les famílies hongareses que plantegin tenir al menys tres fills poden obtenir uns 118.000€ més un crèdit a retornar sense interessos de 204.500€, total 322000€. En cas de tenir dos fills 28000€ i amb un fill 260.000€. Deu ser nacional socialisme això, mentres aquí ja sabem qui té fills.
Per cert, quan automàticament qualifiqués qualsevol crítica al govern d’ultradreta ja li estàs dient a la gent descontenta que ha de votar.

Victor Serra
Victor Serra
16.09.2022  ·  10:31

Em preocupen alguns comentaris racistes. Per lluitar contra la delinqüència, cosa que s’ha de fer, no cal estigmatitzar col.lectius sencers. S’ha de treballar molt més per la integració, donant drets i posant deures i obligar a abandonar pràctiques intol.lerables ( ablacions , matrimonis forçats, drets de les dones, extremisme religiós etc…..) . Es pot fer bé i sense actituts racistes.

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
16.09.2022  ·  10:57

El Catala`emprenyat vota dretes.
Perque voti a vox nomes es questio`que s`empreny mes.
Ara, despres Independencia.eh!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.09.2022  ·  11:18

1) La gent vota partits ultres perquè aquests els prometen resoldre els seus problemes, i amb receptes molt simples. Si l’esquerra vol recuperar terreny, ha de resoldre efectivament els problemes d’aquesta massa de votants.
2) No sé si algú ha fet un estudi sobre si els estats moderns són d’origen psicopàtic. El cert és que van molt bé a aquest tipus de persones per a poder-se situar en un lloc privilegiat per a fer mal a la resta de la societat mentre se n’aprofiten amb una certa sensació d’impunitat. I una plataforma ideal per a aquestes persones són els partits extremistes, dels dos signes.
3) Necessitem saber quins partits nostrats obeeixen a un perfil d’extrema dreta, i quins no, doncs les municipals de l’any que ve poden mostrar per primer cop una quasi total manca de suport als “tres partits” i a partir d’aquí poden haver-hi eleccions al Parlament en qualsevol moment. I això ens ha d’agafar ben informats i alerta.

Joan Benavent
Joan Benavent
16.09.2022  ·  11:22

Què és la ultradreta, causa o efecte? Més aviat, totes dues coses. Tot hi contribueix i tot en forma part. Partits d’esquerra, liberals i altres serien causa. Els partits d’ultradreta serien l’efecte. La mediocritat i la vilesa al poder. Com a fenomen físic a estudiar, l’extrema dreta, però, ho inclou tot. Hi sumem jutges, policies, estaments militars, esglèsia, empresaris de mitjans audiovisuals, banca, especuladors, fabricants d’armes, traficants de droga, oligopolis de tota mena, buròcrates, conformistes, maleducats, egòlatres, inconscients, alienats … Tot causa i efecte alhora. Aquest monstruós ecosistema es retroalimenta i farà tots els possibles per tal de perpetuar-se i que res no canviï. I així és com el món, cada dia més així, més ultradretà, se’n va la merda. La catàstrofe mediambiental, social, cultural i econòmica no l’evitarem pas. Que les eleccions les guanyin aquests “llops” no es pas el problema. Tampoc no es pas la solució de res. Pot semblar una observació forasenyada, però a cada notícia n’estic més convençut que ja fa temps que ens estem estinvant.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
16.09.2022  ·  11:28

Certament aquesta nova imatge de l´extrema dreta és molt preucopant per la societat democrática

Avui no podré dormir passare la nit en blanc del disgust

Francesc Minero
Francesc Minero
16.09.2022  ·  11:37

La frase “en campanya l’extrema dreta amaga la cara xenòfoba i s’aprofita que l’esquerra ha abandonat les classes mitjanes i el seu confort diari” és paradigmàtic. Això ha passat a Suècia…i passarà a Itàlia, que hi és més a prop.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
16.09.2022  ·  12:42

Jo directament nego que els Fratelli o els Demòcrates Suecs, com tampoc el Vlams Belang, per exemple, siguin “extrema dreta”. Són dreta, sí, però ni “extrema”, ni molt menys “feixistes” o “neonazis”.
No són Vox, que són hereus declarats de Franco, o els aquells grecs tronats d’Alba Daurada.
Les noves dretes no tenen cap relació amb el feixisme o el nazisme, ni sentimental, ni ideològica, ni programàtica, ni estètica… Cap.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
16.09.2022  ·  12:57

Voleu dir que l’extrema dreta amaga la seva cara xenòfoba?
El partit d’extrema dreta que m’és “més familiar”, Vox, no l’amaga pas. El sento parlar de la islamitzacio d’Europa. Concretament, Catalunya ja està completament islamitzada (diuen ells). O sigui separatistes+islàmics.
Tenim l’exemple del que va passar el segle passat. L’estigmatització d’un col.lectiu (els jueus) va acabar derivant en aquell gran “Horror” que també va servir, de passada, per ficar dins el mateix sac altres grups com gitanos i homosexuals.
Ja sé que no estem en aquest punt però…per alguna cosa és comença.
Hi hauria males persones entre tota aquella gent i algú en patiria les conseqüències, és clar. Però pensem en els intel.lectuals, científics, professionals que veien la seva vida truncada per un antecedent familiar. O la gent anònima i innocent.
Els delinqüents són responsables ells, la seva persona, no el seu país d’origen o la seva religió o la seva orientació o la seva ètnia.
D’alguna cosa ens han de servir els fets històrics que ens arriben a la memòria col.lectiva.
En aquest món globalitzat en què és tan fàcil el moviment, els delinqüents tenen més camp per actuar.
No només marroquins, eh!! També venen d’altres llocs.

Isaac Beà
Isaac Beà
16.09.2022  ·  15:45

M’agradaria saber quants subscriptors d’aquest diari votarien avui dia Front Nacional…

JOSEP Mª NAVARRO
JOSEP Mª NAVARRO
16.09.2022  ·  16:39

JOPE¡¡¡ mala peça al teler . El que hauria de fer por I MOLTA POR és la gran quantitat d’aportacions i comentaris que apareixen aquí. Mare de déu lliura’ns d’aquest mal. Sort que hi ha alguns comentaris interessants i amb una mica de……intel.ligència diria jo… En fin, ja ens ho trobarem, però això s’acaba malament, segur.

Albert Ventura
Albert Ventura
16.09.2022  ·  18:05

Es el que te implementar politiques progressistes tocant la butxaca a la minoria de l’alta societat o tocant-li la a la gran majoria de les classes populars, O potser es que el que volien discutir era de copes vaginals.

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
16.09.2022  ·  21:10

Totalment d’acord amb Berta Carulla

Jaume Abelló
Jaume Abelló
16.09.2022  ·  21:24

Els partits auto-anomenats d’esquerra, progressistes, democrates o com els volguem anomenar fa molt de temps que no fan res, qui dia passa any empeny. Es la cultura de no enfrentar-se mai als problemes, de voler quedar ve amb tothom, de ser alló que s’en diu politicament correcte i d’iniciar debats esterils que no aporten res.
En definitiva la buidor mes absoluta i al final la gent s’afarta per que ens agradi o no, la gent acaba votant el que vol i no el que li diuen.

Ramon Plana
Ramon Plana
16.09.2022  ·  21:52

Per no caure en vel·leïtats extremistes, empoderem-nos amb coneixement, democràcia i treball, i ajudem-nos els uns als altres.

Imma Ramisa
Imma Ramisa
16.09.2022  ·  22:10

Totalment d’acord amb la Berta Carulla.

Susanna Herce
Susanna Herce
16.09.2022  ·  22:13

No en sé gaire cosa de les dretes escandinaves i no em sembla oportú parlar d’oïdes ni simplificar un problema social complex, més que res, perquè llavors fem el mateix que fan els populistes (o “populistes”, perquè es banalitzen tant els conceptes que ja perden el sentit)

Ara bé, voldria recordar que els països nòrdics han ofert a la seva població un nivell de serveis i eficiència envejables (com a mínim comparats amb la resta) que han requerit un esforç col·lectiu important durant dècades (classe política inclosa, no com aquí, que són els primers en donar mal exemple).
Noruega, Suècia i Finlàndia han sigut, fins fa poques dècades (hi ha diferències entre ells, però ara no cal detallar), països pobres en recursos, petits en població, amb cultures i llengües minoritàries. Dinamarca i Holanda van tenir economies pròsperes abans, però seguien sent estats petits, culturalment minories.

Suècia actualment té problemes per mantenir el bon nivell assistencial. Molts metges i infermers suecs se’n van a treballar a Noruega perquè allà cobren força més (ens sona el problema?) i la sanitat està força col·lapsada. Les condicions dels professors han empitjorat també: consideren que treballen amb moltes dificultats i estan mal pagats. Com que, de moment, a Suècia no hi ha una taxa d’atur similar a la nostra, els llicenciats amb millors expedients ni es plantegen dedicar-se a la docència.
A Finlàndia de moment no passa, al contrari, hi dediquen molts recursos a educació, però ja veurem l’evolució.

Repeteixo que no conec les dretes escandinaves, però em nego a creure que “tothom s’ha tornat boig o estúpid de cop”. És injust. Suècia és el país europeu que més refugiats ha acollit, en proporció a la seva població. Hi ha de tot, des de refugiats de guerra a homosexuals que fugen de llocs on tenen prohibida pràcticament la seva existència. M’hi jugaria un pèsol que les setmanes pròximes es criticarà més l’ascens de la dreta a Suècia que no pas aquests estats homòfobs.

No crec que ningú vulgui un retorn dels feixismes dels anys 30, només pensar-hi ja esgarrifa. Aquell horror no pot repetir-se! Però la reacció hauria de ser escoltar les inquietuds de la gent i oferir solucions reals. No pot ser que l’única manera de combatre el feixisme sigui dir: “nosaltres no tenim ni idea de com millorar, però penseu que encara pot ser pitjor”
Els problemes tenen solucions que poden ser bones per a una àmplia majoria, però per solucionar un problema, el primer pas és acceptar-ne l’existència i les esquerres (com a mínim les nostres) fa anys que estan mancades d’autocrítica.

NIL MALET
NIL MALET
16.09.2022  ·  22:20

No oblidem que la immigració és un pilar fonamental de la globalització. Així doncs, tal com el capitalisme financer destrueix la propietat nacional i el benestar, la immigració destrueix la cohesió social i la base de la nació. Són dues cares de la mateixa moneda.

david graupere
david graupere
16.09.2022  ·  23:51

Em fa tanta de por el populisme de dreta com la demagògia d’esquerra.

Els temes tabús de l’esquerra, els seus dogmes de fe, quan es giren contra la mateixa realitat, (perquè tothom voldria un món amb educació i sanitat universals i sobretot sense cap mena de totalitarisme religiós i/o polític), segueixen amb els seus dogmes de fe teòrics inqüestionables, peti qui peti, doncs ja teniu el plat que us heu cuinat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any