La tractorada torna al parlament: el govern s’examina de la crisi de la pagesia davant l’oposició

  • La revolta pagesa i la sequera centraran el debat enmig del compte enrere per a la primera votació del pressupost

Odei A.-Etxearte
04.03.2024 - 21:40
Actualització: 04.03.2024 - 21:44
VilaWeb

Aquests mesos vinents, si no plou, la gestió de la sequera es pot complicar. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha dit que Catalunya té aigua fins a final d’any si es mantenen les restriccions de consum actuals. El 2008, al tripartit li va caure de sobte la solució del cel, però amb això no hi pot comptar, el govern actual. Perquè, per a entomar la sequera, presenta un pressupost pactat amb el PSC i encara necessita un soci addicional per a aprovar-lo. El govern espera que aquesta primavera plogui prou per a no haver d’intensificar les restriccions amb l’entrada en la segona fase d’emergència a les zones més poblades. Després del debat parlamentari de fa dues setmanes sobre la sequera i la crisi climàtica, a partir d’aquesta tarda l’executiu haurà d’encarar una nova discussió parlamentària sobre la pagesia. Els tractors tornen al parlament amb un nou ple monogràfic, demanat per Junts, en què el govern examinarà novament quin suport té.

L’anomenada revolta pagesa té raons estructurals, però s’hi afegeix el malestar per les restriccions a causa de la sequera, que en les zones on s’aplica la primera fase d’emergència implica la reducció d’un 80% del reg agrícola i d’un 50% dels usos ramaders. L’escassetat d’aigua ha afegit tensió a alguns altres sectors productius, com ara la indústria, que n’ha de reduir l’ús un 25%, i el turisme, que no es troba amb restriccions específiques més enllà de la prohibició d’omplir les piscines i del començament o l’ampliació d’activitats, però que partits com la CUP o els comuns reclamen que se n’hi apliquin. Però són els pagesos que acaparen, amb les protestes, l’atenció política. El conseller d’Acció Climàtica arriba al debat del parlament després d’una setmana de dures protestes dels pagesos, i havent assolit un acord per al canvi de nom del departament (per a afegir-hi Agricultura, Ramaderia i Pesca), la reorganització de l’àrea d’abastament d’aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua) i un ajut complementari de 200 euros per hectàrea als productors de cereals de les zones de regadiu on no s’ha pogut regar. En el ple anterior sobre la sequera, el PSC i Junts van aliar-se per tancar algunes propostes i van donar-se suport mutu fins al punt que es van aprovar totes les resolucions del PSC i gairebé la totalitat –excepte un punt– de les de Junts; en canvi, ERC va veure com fracassaven la meitat de les seves votacions, si fa no fa.

Les coincidències en l’eix ideològic van afavorir l’entesa del PSC i Junts, que també van fer pinya perquè el parlament reclamés al govern una nova cimera sobre la sequera que Aragonès no vol fer. La crisi del camp i la sequera, que entronquen també amb l’emergència climàtica, han fet que els comuns i la CUP accentuïn el seu perfil en un àmbit especialment sensible per al seu electorat en l’últim any de la legislatura. Això explica, en part, la negativa d’En Comú Podem de tancar un pacte pressupostari amb el govern si no atura el pla de desenvolupament urbanístic del complex turístic i recreatiu del Hard Rock. Tant els comuns com la CUP l’han convertit en un símbol polític. I el govern encara no té prou suport perquè els comptes superin la seva primera votació al parlament la setmana vinent. El Hard Rock encara resta pendent de la publicació de l’informe ambiental que, segons que va dir també Mascort, s’haurà enllestit aquestes setmanes vinents. Els comuns demanen al govern que aturi el projecte, també, per la sequera, però els municipis de Vila-seca i Salou es troben en una fase de pre-alerta.

De fet, la situació de l’aigua al Camp de Tarragona ha atiat el debat sobre una interconnexió del Consorci d’Aigües de Tarragona amb la xarxa Ter-Llobregat, que ha estat considerat com un transvasament encobert de l’Ebre. El govern sempre s’hi ha negat. També la majoria del parlament, com es va veure en el ple monogràfic de la sequera: hi van votar en contra el PSC, ERC, Junts, la CUP i ECP. Tanmateix, l’executiu no ha descartat que es pugui transportar aigua del port de Tarragona amb vaixell, si cal i no n’hi ha prou amb l’aigua de Sagunt ja acordada amb el govern espanyol. Una altra de les possibilitats és que arribi aigua de Marsella. Aquests darrers dies, a més, el PSC ha criticat que l’Agència Catalana de l’Aigua tingui un romanent positiu de 540 milions d’euros. Els socialistes catalans pacten el pressupost amb Aragonès i li allarguen la mà, però miren de mantenir-se al mateix temps com a principal partit de l’oposició, també amb la sequera. “Quina vergonya, els diners no han d’estar a la caixa, han d’estar afrontant les inversions que necessita el país per a resoldre la sequera”, va criticar dissabte Salvador Illa, respecte d’uns recursos que el govern defensa que ja són assignats a inversions. El PSC també s’ha situat reiteradament en contra de les sancions als ajuntaments, connectant amb la seva base municipalista. La sequera i la crisi pagesa són al centre del debat polític, i tornaran a acaparar aquesta tarda la discussió parlamentària.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any