No al transvasament de l’Ebre, piscines d’aigua de mar i un toc d’atenció al govern: les conclusions del parlament sobre la sequera

  • Junts i el PSC fan pinya per a reclamar a Aragonès la cimera que ha refusat fer

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
22.02.2024 - 21:08

El ple monogràfic sobre la sequera i el canvi climàtic s’ha tancat al Parlament de Catalunya amb l’aprovació d’una resolució en contra del transvasament de l’Ebre i una aposta per a omplir les piscines del sector turístic amb aigua de mar. El govern també ha rebut un nou toc d’atenció: la cambra ha tornat a posar en evidència la minoria amb què se sustenta l’executiu de Pere Aragonès, li ha demanat la cimera sobre la sequera que ha refusat repetidament i ha constatat la seva “inacció” en matèria d’acció climàtica i la falta de planificació, previsió i gestió de la sequera. I és que Junts i els comuns han donat suport a una iniciativa del PSC per a reprovar-lo, mentre que la CUP s’ha abstingut. ERC també ha vist com la cambra tombava la seva iniciativa perquè es constatés la necessitat que s’aprovi el pressupost d’enguany com a “eina fonamental en la lluita contra la sequera” i per a “posar al dia” Catalunya en la gestió del cicle de l’aigua. Hi han votat en contra Junts, els comuns i la CUP, mentre que el PSC i la resta de grups s’hi han abstingut. Dimarts, durant el debat, Aragonès va instar els grups els grups a donar suport als comptes amb l’argument que contindrà 1.045 milions d’euros en inversions per a infraestructures de regeneració i dessalinització de l’aigua i per a millorar la xarxa d’abastiment i els sistemes de regadiu.

Pel que fa al transvasament de l’Ebre, Junts, ERC, el PSC i la CUP han votat a favor d’una proposta dels comuns que el descarta i que insta el govern a monitoritzar els ecosistemes fluvials per a detectar situacions de risc per a la fauna i reconsiderar la reducció dels cabals en entorns especialment fràgils. Ho han fet després que alguns sectors –com els col·legis d’enginyers industrials, camins, agrònoms i economia– haguessin plantejat una interconnexió del Consorci d’Aigües de Tarragona amb la xarxa Ter-Llobregat, que ha estat considerat com un transvasament encobert de l’Ebre. ERC ha retirat a última hora una proposta amb què pretenia que la cambra rebutgés igualment el transvasament i avalés el compliment de l’acord de la Taula del Ter sobre la reducció del cabal transvasat, perquè la mesa no ha acceptat introduir en el redactat una correcció que Esquerra considerava que era tècnica i que la majoria creia que n’afectava el contingut.

La minoria del govern

A més de rebre el toc d’atenció de l’oposició, ERC ha vist com li tombaven la meitat de les votacions de les seves propostes, mentre que al PSC li han aprovat totes i, a Junts, totes menys una. A més, ha prosperat la reclamació de Junts perquè el govern convoqui una nova cimera sobre la sequera, per a fer seguiment de la llei de mesures urgents. Ha comptat amb el suport del PSC, els comuns i el PP. Aragonès s’ha negat reiteradament a convocar-la malgrat les demandes que li han fet els socialistes i Junts després del fracàs de la primera que van fer abans de les eleccions municipals. De fet, els socialistes i Junts havien arribat a la votació amb dos pactes més. El primer, perquè es fomenti l’aigua salada a les piscines del sector turístic i per a les instal·lacions aquàtiques de lleure, amb la previsió que l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Agència Catalana de Turisme defineixin les condicions per a poder-ho materialitzar. La iniciativa també inclou que s’habilitin “línies de suport i col·laboració” per al tractament i ús de l’aigua de mar. També hi ha votat a favor C’s, i ERC s’ha abstingut. El partit del govern s’ha abstingut igualment en el segon pacte de Junts i el PSC, sobre les dutxes al sector esportiu, que ha comptat amb l’aval dels comuns i el PP. En concret, el parlament ha aprovat que es modifiqui el pla especial de sequera perquè la reducció del 25% del consum que haurien de fer les instal·lacions esportives en les fases d’emergència es pugui assolir amb mesures com la reducció de pressió i de la temperatura de les aixetes i de les dutxes, o la reducció del temps del polsadors. Fonts d’ERC han al·legat que l’executiu és partidari de dialogar amb tots els sectors que demanen flexibilitat a l’hora d’aplicar les restriccions i que no són volen modificar el pla.

Entesa entre ERC i els comuns sobre el Hard Rock

El parlament ha tombat una proposta de la CUP per a “aturar” el complex turístic del Hard Rock. Però els comuns han aconseguit que prosperés, també amb el suport d’ERC, una proposta perquè s’aturi qualsevol modificació de planejament urbanístic en el sector turístic que suposi mobilitzar més recursos hídrics per sobre de 100 litres per persona i dia fins que el consum d’aigua del sector primari i industrial no estigui garantit i que, un cop se superi la sequera, requereixi un informe preceptiu i vinculant sobre la viabilitat del consum hídric. Tot i que el redactat no esmenta el Hard Rock, i es queda en termes genèrics, pot suposar una limitació per al desenvolupament del projecte i arriba en un moment en què justament el Hard Rock s’havia convertit en el principal obstacle perquè els comuns donin suport al proper pressupost, ara que el govern ha intensificat també les negociacions amb el PSC.

No a l’impost a les emissions dels grans vaixells

La sequera ha acabat capitalitzant un debat parlamentari en què també s’havia d’abordar el canvi climàtic. I ha servit per evidenciar que no hi ha una majoria suficient perquè s’aprovi un dels imposts més rellevants que incloïa la llei de canvi climàtic aprovada el 2017 i que està pendent de desenvolupar. ERC, la CUP i els comuns s’han quedat sols defensant la creació de l’impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells com a mesura per a incentivar que les grans embarcacions que atraquen als ports de Catalunya redueixin les emissions contaminants. El PSC, Junts i Ciutadans, de fet, han presentat esmenes de refús al projecte de llei que va fer el govern per a desplegar-lo i que encara no ha arribat al ple. Ho han fet malgrat que els tres partits (Junts, dins de Junts pel Sí) van votar fa sis anys a favor de la llei del canvi climàtic que l’incloïa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any