Les comarques del sud reivindiquen la cultura en català a la Plaça del Llibre d’Alacant

  • El cinquè certamen en representa la consolidació · Tant les entitats convocants com les editorials la consideren una cita fonamental

VilaWeb
Esperança Camps Barber
21.04.2021 - 21:50
Actualització: 22.04.2021 - 09:32

El cap de setmana de Sant Jordi és, a Alacant, el cap de setmana de la Plaça del Llibre, i per cinquè any, cosa que per als organitzadors és una mena de consolidació i de cita imprescindible. El certamen és el gran aparador dels llibres en català publicats per editorials valencianes i un punt de trobada entre lectors i autors que signaran les seues obres. Tant les entitats –Escola Valenciana i la resta, que en són el motor– com les editorials participants coincideixen a dir que la trobada és indispensable per a donar-los visibilitat, però també per a frenar qualsevol intent d’arraconar la cultura catalana al sud del País Valencià.

Un dels objectius del festival literari és fomentar l’hàbit de la lectura. Vicent Moreno, subdirector del Llibre, Arxius i Biblioteques, considera que és una obligació moral, intel·lectual i social fomentar l’hàbit de la lectura. “La lectura contribueix de manera directa a fer que les persones visquen millor”.

Visibles

Cartell de la Plaça del Llibre

“No és una raresa. Les comarques del sud tenim la imatge que les grans ciutats són zones molt castellanitzades, però com que tenen molts habitants, també tenen bosses molt grans de parlants, de gent interessada”, diu Hèctor Càmara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant. Aquesta institució col·labora amb la Plaça des del primer any i en finança algunes activitats, com ara animacions lectores per a xiquets i el concert de clausura diumenge de vesprada. També l’Aula del Còmic hi té una participació activa.

De la mateixa manera, hi és present l’Institut d’Estudis Catalans. Lliris Picó, que és la secretària de la delegació del IEC a Alacant i vocal de la junta directiva de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, considera la Plaça un referent imprescindible per a la literatura catalana. “La sensació que tinc és molt bona. Se’ns acosta molta gent i ens fa molt visibles, de manera forta i potent, no tan diluïda, per exemple, com a la Fira del Llibre que es fa d’ací a unes setmanes.” Coincideix amb Càmara que Alacant és una ciutat amb tradició de cultura en català. “No som una cosa rara i és més normal del que sembla. Ve molta gent de les comarques expressament a Alacant per participar en la Plaça del Llibre.”

Descartar l’exempció del sud

Mercè Climent i Juli Capilla, editors de Lletra Impresa, són habituals a les “places” que s’organitzen arreu del territori i consideren simbòlicament important la d’Alacant, on, diuen, hi ha un espectre del panorama polític que no assumeix el seu patrimoni cultural i lingüístic com a propi. “Pitjor encara, mira d’esborrar-lo sense escrúpols des d’una posició clarament empobridora i simplificadora. Sabem que hi ha una part de la societat alacantina, més dels que ells volen, que sí que s’estima la llengua pròpia.”

Per Núria Sendra, editora de Bullent, la Plaça és un èxit. Per ella, la ciutat, no els voltants, sí que té un pèl d’inhòspita per al català, però la Plaça ha aconseguit d’equiparar-se en vitalitat i pràcticament en afluència a la Fira del Llibre, que també es fa a la ciutat. “Amb la peculiaritat que quasi tots els autors són valencians, i amb les dificultats que l’ajuntament hi ha posat”, diu.

Aquesta cinquena Plaça del Llibre, que es fa sense el suport de l’Ajuntament d’Alacant però sí amb el de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, ha de servir per a començar a descartar l’exempció del sud. Hèctor Càmara demana la implicació de tothom. “La gent diu ‘allí sempre parlen castellà’, però és que s’amaga la llengua, perquè els polítics, encara que siguen valencianoparlants, es passen al castellà quan vénen ací, sense pensar que ací també hi ha milers de valencianoparlants que són importants.”

Deu editorials i tres dies d’activitats diverses

Hi participen les editorials Bullent, Onada, Pruna Llibres, Tàndem, Perifèric, Edicions 96, Vincle, Lletra Impresa, Edicions del Buc, Edelvives, Andana, Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant.

Amb totes les mesures de prevenció sanitària, a la Plaça del Llibre d’Alacant hi haurà presentacions, com ara La meua cambra més estimada, de Luis del Romero; i Nit fidel i virtuosa, de la premi Nobel de Literatura 2020, Louise Glück, que publica en català Edicions del Buc.

Com els anys anteriors, enguany també s’opta de manera molt ferma per la literatura infantil i juvenil com una manera de crear lectors. És per això que hi haurà contacontes de Les plantes de l’avi, d’Edicions 96, i les presentacions acompanyades de narracions de rondalles d’El Castell del Sol i Els guants de la felicitat, de Bullent, i Valor, Maria, d’Andana, entre moltes més.

A més de la Plaça física a la plaça del Port d’Alacant, hi ha la llibreria virtual on tots els títols són a disposició dels lectors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any