La negociació entre Junts i el PSOE avança amb comptagotes

  • Turull, Borràs i Nogueras es queden a Brussel·les però la majoria de la permanent torna a Catalunya

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
06.11.2023 - 17:22
Actualització: 06.11.2023 - 18:08

La permanent de Junts ha donat per acabada aquesta tarda la reunió que havia començat aquest matí a Brussel·les. Les converses amb el PSOE sobre la llei d’amnistia no estan encallades però avancen molt lentament, segons fonts coneixedores de la negociació. La majoria de membres de la permanent té previst de tornar avui a Catalunya, però a la capital belga s’hi queda el nucli dur del partit: la presidenta de Junts, Laura Borràs, el secretari general, Jordi Turull, i la cap de files al congrés espanyol, Míriam Nogueras.

L’avenç tan lent de les negociacions ajorna el tancament d’un acord que tornava a semblar imminent, però que a la pràctica no s’acaba de tancar. La discrepància entre el PSOE i Junts es manté en l’abast de la llei d’amnistia. Carles Puigdemont insisteix que la llei ha d’incloure els casos que consideren que són de lawfare. És a dir, causes que no estan directament vinculades al 9-N, a l’1-O, ni a les protestes posteriors, però que Junts sosté que formen part de la repressió pel procés. Un exemple és el cas del mosso d’esquadra Lluís Escolà i l’ex-conseller Miquel Buch o el responsable de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, encausat per un viatge a Nova Caledònia. Precisament avui, ha coincidit que Buch i la presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, eren a Brussel·les amb motiu d’un viatge de l’entitat municipalista, segons fonts de Junts.

La concreció jurídica en el text de la llei és la qüestió que complica l’entesa. Segons que ha informat l’ACN, Junts ha recollit aquesta tarda el material que tenia preparat per fer una compareixença en un centre de premsa a escassos metres de l’hotel on es troba la delegació negociadora del PSOE.

La reunió de la cúpula també ha topat amb la decisió d’aquest migdia de l’Audiència Nacional espanyola d’encausar per terrorisme en la causa del Tsunami Democràtic Puigdemont; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; Josep Lluís Alay; els empresaris Oriol Soler, Xavier Vendrell i Josep Campmajó; Marta Molina, professora i delegada de l’Intersindical-CSC; el periodista Jesús Rodríguez; l’informàtic Jaume Cabaní; l’ex-directiu d’Òmnium Cultural Oleguer Serra; i el banquer suís d’origen italià Nicola Flavio. Puigdemont ha atribuït el moviment judicial a un “cop d’estat permanent”. “Mentre no tanquin la porta que va obrir el rei amb el discurs del 3 d’octubre, sempre se sentirà pudor de claveguera”, ha dit en un piulet.

A més, els canvis que Junts vol introduir a la llei que ja havia pactat ERC amb el PSOE es poden convertir en un altre focus de discrepàncies entre els dos partits independentistes. La portaveu d’Esquerra, Raquel Sans, ha marcat distàncies amb Junts tot afirmant que “corrupció és corrupció” i que el procediment general contra el moviment independentista ja és lawfare. ERC revisarà el text de la proposició de llei abans de decidir si el signa o no segons com es concreti l’acord entre Junts i els socialistes espanyols.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any