L’administració autonòmica incidirà en l’eficiència energètica per reduir el consum de les llars vulnerables

SANT FELIU DE LLOBREGAT (BARCELONA), 20 (EUROPA PRESS)

La Generalitat prepara per a l’any 2017 un pla integral per a l’abordatge i la prevenció de la pobresa energètica que inclourà, entre d’altres mesures, una sèrie d’accions per millorar l’eficiència dels habitatges de les persones en situació de pobresa, amb la finalitat de reduir el seu consum d’aigua, gas o electricitat.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, en un esmorzar-col·loqui organitzat pel fòrum Alcaldes.eu a Sant Feliu de Llobregat, en què també han intervingut l’alcalde d’aquesta ciutat, Jordi San José; el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà; la directora de l’Agència Catalana de Consum, Montserrat Ribera; la directora de la Direcció de Clients d’Aigües de Barcelona, Núria Latorre, i la directora de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Susanna Roig.

“Fins ara les actuacions han anat molt en la línia d’abordar l’emergència i ara cal atacar les causes de la pobresa energètica, que és fruit de la insuficiència de rendes de moltes famílies, del cost de l’energia, però també de la falta d’eficiència energètica de les llars”, ha afirmat el secretari d’Afers Socials de la Generalitat.

En aquest sentit, Francesc Iglesies ha explicat que la Generalitat impulsarà, en col·laboració amb els ajuntaments, les entitats socials i les companyies subministradores, un pla integral d’abordatge i prevenció de la pobresa energètica per al 2017, que inclourà també intervencions en els habitatges amb la finalitat de canviar les bombetes per altres de menys consum o revisar les potències contractades i l’aïllament tèrmic.

SERVEIS SOCIALS COL·LAPSATS

Durant el col·loqui, les administracions també han posat de manifest la situació de col·lapse que viuen els serveis socials municipals, que són allà on es dirigeixen les famílies que pateixen un tall de subministrament.

“A mesura que puguem incrementar les disponibilitats pressupostàries per a temes estructurals, caldrà avançar en un nou model de serveis socials, i revisar el protocol d’atenció i les ràtios de professionals”, ha assegurat Iglesies.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, ha alertat que “els serveis socials municipals s’han trobat amb situacions per a les quals no estan preparats, per la qual cosa la formació d’aquests equips és necessària”.

En el col·loqui també ha intervingut la directora de la Direcció de Clients d’Aigües de Barcelona, Núria Latorre, que ha explicat que aquesta companyia garanteix el subministrament a 34.000 famílies vulnerables a l’Àrea Metropolitana de Barcelona mitjançant diferents eines i que no talla el subministrament a cap persona en situació de pobresa.

L’acte ha tingut lloc a la Sala Ibèria de Sant Feliu de Llobregat i ha explicat amb la presència de nombrosos alcaldes i regidors d’ajuntaments del Baix Llobregat, així com representants del món cultural, empresarial i associatiu d’aquesta comarca.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb