La decisió de Marchena faria possible de reconduir els errors de fa cinc anys

  • Ja no hi ha cap camí a recórrer dins l'estat espanyol i l'única via és l'europea i la internacional, cosa que podria fer possible un acord entre els diversos actors de l'independentisme

Vicent Partal
13.02.2023 - 21:40
Actualització: 14.02.2023 - 10:46
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lliurar-se a les autoritats espanyoles després del Primer d’Octubre i la declaració d’independència va ser un error polític important, que ha marcat aquests darrers cinc anys.

Els dirigents que ho van fer van cometre, de fet, dos errors alhora. El primer va ser ideològic: menystenir la pròpia declaració d’independència feta hores abans pel parlament, reconèixer l’autoritat de l’estat espanyol sobre ells, reconèixer-se en definitiva com a ciutadans espanyols.

Però el segon error va ser pràctic. Aquells dies, cal recordar-ho avui i que no s’oblide, hom especulava que aquells que es presentassen davant els tribunals espanyols fent gests de contrició –que en van fer tots llevat de Mireia Boya– passarien uns pocs dies o setmanes a la presó; i, en canvi, els qui se n’havien anat a l’exili serien enviats ràpidament a Espanya i castigats, aquests sí, amb molta duresa.

Així es desprenia, per exemple, d’aquelles hilarants declaracions de Santi Vila quan deia que estava disposat a passar una nit o dues a la presó, o allò que Sergi Sol afirmava en aquesta entrevista a VilaWeb, quan explicava que havia dit a Junqueras que no entraria a la presó i que, si hi entrava, quan n’isqués seria “el rei del barri”.

Allò que va venir després ho sabem tots. Les seues il·lusions eren completament infundades i per això durant aquests llargs cinc anys l’estratègia política, sobretot però no únicament, d’Esquerra Republicana ha pivotat sobre dues idees bàsiques que finalment no han dut enlloc.

La primera era la necessitat de bastir una estratègia de col·laboració amb el PSOE, partint de la idea que els socialistes són un partit bo, allà on el PP és un partit dolent. Això ha implicat votar-los-ho tot, ben sovint de franc, abandonar qualsevol rastre d’unilateralitat i canviar completament d’actitud respecte de la independència. A més d’emblanquir, amb vista a Europa, la repressió espanyola que ha continuat i no s’atura.

La segona, que era la que teòricament explicava la primera, ha consistit a moure políticament les tecles necessàries per a esborrar les conseqüències del judici contra el Primer d’Octubre i rehabilitar els presos perquè puguen presentar-se a les eleccions i fer vida institucional. Negociar, pactar i arribar a acords amb aquesta finalitat.

Descartada la llei d’amnistia i després de la reforma del codi penal, hem arribat, però, al final d’aquest camí i ja és evident que tota aquesta maniobra d’un lustre llarg de durada no ha servit de res. De fet, és sagnant i insultant que el PSOE ahir es congratulàs obertament de la decisió de Marchena tot afirmant que així es veia clar que el Primer d’Octubre havia estat un delicte i que ni quedava impune ni quedaria impune si es repetís avui.

Per tot plegat, ara l’objectiu de rehabilitar els presoners del procés ja sols resta en mans del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que no tinc cap dubte que ho farà abans del 2031. És a les mans, per tant, d’una institució que, com que resta fora de l’estat espanyol, pot impartir justícia de veritat –tal com van explicar de manera encertada des del primer minut aquells qui van optar per l’exili.

I potser per això aquest seria un bon moment de fer creu i ratlla amb tot allò que ha passat i rectificar, ara que encara s’hi és a temps i vist que ja no hi ha possibilitat d’aconseguir res per la via de l’acatament de les institucions espanyoles. És veritat que el xantatge continuarà, centrat sobre els investigats al jutjat número 13, al 18 i al TSJC, per als quals la possibilitat d’entrar a la presó cada dia és més concreta. Però el precedent de fins on es pot arribar per aquesta via és clar i les conseqüències de l’error, cinc anys després, semblen ben poc discutibles i obliguen a no repetir la maniobra.

Si hi ha voluntat política, el moment afavoreix una oportunitat

En relació amb això, crec que la situació es pot capgirar de manera positiva, si hi ha voluntat política de fer-ho. Que és el gran problema. Les relacions entre els tres partits independentistes i la societat civil són les pitjors que podem imaginar i, per tant, no sembla factible que tinguen una visió prou nítida per a adonar-se’n. Però, així i tot, l’oportunitat hi és i avui la vull assenyalar.

Perquè ja ningú no discrepa del fet que la via espanyola no dóna més de si, alhora que clarament la via europea, tant al Tribunal de Justícia de la Unió com al Tribunal Europeu de Drets Humans, obri un camí força clar. I en l’obertura d’aquest camí no hi han participat tan sols els exiliats a Brussel·les, encapçalats pel president Puigdemont, per bé que han estat ells que han dut el pes més fort de la proposta. El litigi de Junqueras amb el Parlament Europeu, per exemple, també fou transcendental. Com ho ha estat el treball d’Òmnium de documentar la causa general i portar-la a les institucions internacionals, principalment a les Nacions Unides. Si la qüestió és, doncs, com fer-s’ho per no donar la raó als uns ni llevar-la als altres, crec que en aquest cas, comptant –això sí– amb molta generositat de tothom, es podria construir un relat capaç de permetre l’elaboració d’un nou full de ruta, que fos transitable per a tothom.

No hauria de ser difícil perquè, en realitat, això voldria dir aprofundir la línia que ofereix la qualificació establerta pel TJUE de “grup objectivament identificable”, estenent-la més enllà de la persecució política dels líders i convertint-la en una palanca política. I això implicaria documentar i reconèixer detalladament la causa general, incidint més encara en les proves necessàries davant els organismes internacionals i en les reclamacions. I implicaria també convertir els judicis que vénen ara en eines de desestabilització i de reclam a les institucions europees, tant en les causes amb polítics com amb la societat civil: parlar en català sempre, negar-se a reconèixer els paranys jurídics, evidenciar-los i explotar-los, abandonar la causa si fos necessari per a denunciar què s’hi fa. I reconèixer que la guerra jurídica (lawfare) és generalitzada i que cap independentista, ni un –el jutgen per la raó que el jutgen–, no podrà tenir un judici just dins les institucions espanyoles. Es tractaria d’accelerar el punt a què ja hem arribat de reconeixement que els catalans som una minoria per a la qual la democràcia no s’aplica, per fer avançar el concepte de causa justa i la pressió sobre les autoritats espanyoles. I, sobretot, també significaria reivindicar sense fissures que els fets de l’octubre del 2017 no van ser cap delicte, sinó l’exercici d’un dret d’autodeterminació que les institucions europees han de protegir, en la línia que es desprèn de les seues recents decisions.

En això, si més no en això, estic segur que podria haver-hi un acord clar capaç de reconduir l’estúpida situació en què som avui. De manera que, tan sols que hi hagués voluntat política –cosa que podria canviar en qualsevol moment, però que ara no es veu–, el procés podria fer un altre tomb important.

 

PS. VilaWeb avui ve molt carregat d’articles importants. Esperança Camps ha entrevistat Joan Baldoví que aquest cap de setmana ha estat confirmat per les primàries de Compromís com el candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana. Per una altra banda, Josep Casulleras Nualart se centra en les estranyes diligències amagades sobre Laura Borràs que embruten encara més el judici i que seran un punt estel·lar de la sessió d’avui. Precisament en relació amb això també publiquem aquesta anàlisi de Neus Torbisco que eleva el debat sobre què és la lawfare, a partir del judici a Laura Borràs; documenta molt bé quan cal referir-s’hi i critica la decisió del Parlament de Catalunya. Finalment, Àlex Solano ens ofereix aquest resum per a entendre com s’acaben configurant les eleccions a Andorra, després d’haver-se tancat el període de presentació de les candidatures ahir. Si ens voleu ajudar a continuar fent aquesta feina, feu-vos subscriptors de VilaWeb. Ho necessitem. 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Rebollo
Jordi Rebollo
13.02.2023  ·  22:18

Tant de bo et facin cas.Es una molt bona oportunitat.Que es mengin l’ orgull i es posin d’ acord d’ una punyetera vegada.

Mati Sancho
Mati Sancho
13.02.2023  ·  22:19

“I potser per això aquest seria un bon moment de fer creu i ratlla amb tot allò que ha passat i rectificar, ara que encara s’hi és a temps i vist que ja no hi ha possibilitat d’aconseguir res per la via de l’acatament de les institucions espanyoles.”
I si no es fa creu i ratlla que diguen els motius pels quals, vertaderament, no fan creu i ratlla.
Ser sincers per una vegada potser els farà perdre “la pagueta”, però anar al llit a dormir amb la consciència tranquil•la no té preu. S’hauria d’ensenyar en les escoles.

Josep Usó
Josep Usó
13.02.2023  ·  22:20

Seria de molt profit que s’establirà aquesta unitat d’acció. Malauradament, entre els actors principals hi ha molts egos ferits. Caldria la grandesa de rectificar i, ara com ara, no ho veig possible. Han dedicat massa esforços i temps a una estratègia sense sentit i ho han fet en contra dels qui en proposaven una altra. Rectificar requereix una mirada ampla i hi ha molt autonomista que vol ser considerat independentista fins les eleccions autonòmiques. Tant de bo m’equivoque.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
13.02.2023  ·  22:20

aquesta voluntat política no hi serà, Vicent. Els que es van entregar no només es van equivocar. Van trair, intencionadament, al poble, al President i als pocs que van restar mínimament dignes. La traïció no és només, ni fonamentalment, un error. És un crim. I per a emblanquir i dissimular aquest crim cal assassinar políticament als exiliats. I matar l’1 d`’octubre. L’alternativa és no perdonar ni abaratir el preu polític que tot acte de traïció té. La traïció té el preu de la vergonya i l’oblit.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
13.02.2023  ·  22:21

Benvolgut Vicent, tens tota la raó, però mentre continuem dividits i no veiem que només hi ha un camí malament.
Tant debò alguns obrin els ulls

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
13.02.2023  ·  22:28

Quan jugues contra algú que fa trampes, és probable que perdis. Si ell té res a perdre en el joc, segur que perdràs.

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
13.02.2023  ·  22:31

Molt bé però per quina raó podem esperar que qui ens ha deixat plantats ara sí que s’hi posaran a la feina. Estem tips de repetir que amb aquests polítics no podem anar enlloc. Primàries a quants més ajuntaments millor, seguir iniciatives -com a mínim debatre-les – com @censpoblecatala i @laviaguineana a Twitter, acordperlaindependencia.cat, unitat der la I. uxi.cat i d’altres. Hem de sortir d’aquest estat d’apatia.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
13.02.2023  ·  22:34

Gràcies, Vicent! D’acord amb tu.

joan rovira
joan rovira
13.02.2023  ·  22:35

El conflicte després de la bifurcació hamletiana del govern del 27-O de 2017: Ser (presos a Espanya) o No ser (lliures a Catalunya).

Es manté, en tant que els beneficiats pels indults que continuen en la política, ajuden a incrementar la dissonància cognitiva de la rendició.

Tot era tan previsible, suposo que com el 1983, que viure-ho dues vegades es converteix en una comèdia truculenta innecessària i malaltissa.

Assistim a una planificació programada pels “estipendiats” que ocupen la gestoria de la generalitat i les administracions subordinades al format colonial.

Som un altre cop a l’edat mitjana, si és que mai hi hem sortit, en tant que serfs d’un estat colonial, quan el treball que ens fa lliures el bescanvien només quants.

Per tant, Sr. director no crec que l’escolten la majoria, en tant que no varen entendre que el primer d’octubre era una conquesta de tot el poble català i no “per uns quants”.

Joan Guasch
Joan Guasch
13.02.2023  ·  22:37

Però dins de l’autonomisme de la poltroneta i la pagueta n’hi ha massa que viuen rebé sense haver de treballar gaire. Només anant tramitant els mega-projectes que les grans patronals van “obligant” a fer per tal de destruir el futur de Catalunya.

Joan Guasch

Pere Subirana
Pere Subirana
13.02.2023  ·  22:43

Quan dius: “si la qüestió és, doncs, com fer-s’ho per no donar la raó als uns ni llevar-la als altres, crec que en aquest cas, comptant –això sí– amb molta generositat de tothom, es podria construir un relat capaç de permetre l’elaboració d’un nou full de ruta, que fos transitable per a tothom” estàs dient que ERC són els nostres, que s’han equivocat, que aniran al racó de pensar, i finalment s’adonaran de la seva equivocació i retornaran a la via unilateral. I em sembla que dir això a hores d’ara és somiar molt. ERC ha traït el poble perquè són traidors. Els vols donar més oportunitats de trair-nos?

Res podrà construir-se amb els partits i entitats actuals.

No són interlocutors vàlids per construir res en nom del poble.

Ja veig el lema de la diada d’enguany de l’ANC: “Som un grup objectivament identificable!!!”

No caiguem pas en el desànim, abans de 2031 sabrem què diuen els tribunals europeus!!! Cap al 2050 potser tindrem un nou full de ruta!!! Cap al 2080 potser un nou consens!!! 🙂

Aquesta manera de veure les coses, aquesta confiança cega en actors del passat, no porta res de bo per a la gent.

Ramon Isern
Ramon Isern
13.02.2023  ·  22:48

Partal, et va costar molt acceptar que el que feia ERC era totalment inacceptable i devia de ser denunciat de forma clara i rotunda. I ara sembla que vulguis tornar a la casella de sortida. Doncs ho diré clar, amb ERC no hi ha res a fer ni a pactar. Mentre manin en Junqueras, Aragonès i companyia és impossible. Estan atrapats en les seves pròpies mentides i la incoherència i traïdoria de les seves accions. Van cremar les naus i no hi ha marxa enrere. Només cal esperar que algun clatellot electoral faci reaccionar les bases, que de moment segueixen les consignes del “lider” a ulls clucs amb una zorprenent manca de la més mínima autocrítica. Tot plegat molt trist.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
13.02.2023  ·  22:54

Estic amb el Pere Ametller.
Hem de ser tots molt generosos per no malbaratar aquesta oportunitat. Però els màxims responsables de l’estratègia fallida no ho reconeixen pas (https://www.elnacional.cat/ca/politica/oriol-junqueras-insisteix-reforma-codi-penal-exit-decisio-suprem_970083_102.html)
Hi ha talps que fan de tap perquè la sortida més raonable sigui impossible.
Per descomptat que els propers jutjats per malversació agreujada han de capgirar l’estratègia judicial per fer-ne una causa política. Però també haurien de dimitir dels càrrecs orgànics dels partits tots els presos polítics indultats, i no esperar-se a que n’acabi la inhabilitació el 2031. Per què? No els vull castigar, sinó que els líders haurian d’exemplaritzar voluntàriament la responsabilitat del fracàs col•lectiu que han orquestrat, i desaparéixer.
Amb aquest exemple de bona voluntat es desencadenarien d’altres en un cercle virtuós, però hem de tornar a la moral i abandonar la utilitat inútil.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
13.02.2023  ·  22:54

Vicent, com molt bé dius, ara és el moment de que les cúpules dels partits facin un exercici de sinceritat i comencin, ara si, a treballar conjuntament per la independència. Espero de l’ANC una resposta a l’alçada de les circumstàncies fent de falca en les possibles negociacions.

Carles Barcons
Carles Barcons
13.02.2023  ·  23:15

M’agrada el teu optimisme, però molt em temo que som uns incompresos.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
13.02.2023  ·  23:15

L’editorial d’avui està ple, legítimament, de bones intencions, d’esperances a reconduir els desgavell independentista però tan l’editorial com els partits segueixen amb la cantarella dels tres partits independentistes i no entenc aquesta dèria de voler incloure ER en aquest marc. De debò algú encara creu que aquest partit és independentista? Si repassem la seva història no ho ha estat mai i a la mínima oportunitat ha cedit Catalunya a Espanya i aquí està l’engany, que tan l’editorial com els partits com els il·lusos i il·luses volen creure que això d’ER és una estratègia quan en realitat és que no són ni mai han estat independentistes.

Potser que ja n’hi ha prou de fer-nos beurà a la pica dels indiots i que algú somiï i ens vulgui fer somniar amb tres partits.

Jaume Riu
Jaume Riu
13.02.2023  ·  23:16

PERÒ L’OPORTUNITAT HI ÉS
L’elaboració d’un nou full de ruta que fos transitable per a tothom, com diu Vicent Partal, és molt difícil d’aconseguir ara mateix per diverses raons però, sobretot, perquè quan diem tothom estem incloent unes capes nefastes de la societat que ja els va bé això de conservar el model d’una Generalitat autonòmica i sempre intervinguda pel Tribunal Constitucional. És allò del peix al cove.
Però el genocidi econòmic, cultural i jurídic que el regne d’Espanya alimenta sobre Catalunya de forma incansable, encara l’amaguen per motius inconfessables -o simplement no el volen veure-, des de PP, PSOE i Comuns fins a una majoria de republicans, una part de Junts, i una minoria de ciutadans desorientats que potser llegeixen La Vanguàrdia i en els darrers quaranta-cinc anys encara no han obert els ulls per adonar-se de la gran ensarronada de la transició.
De fet, no haviem arribat mai tan lluny, i la monarquia ja no té aquella indispensable pleitesia de la població que necessita per sobreviure, de manera que és difícil perquè es defensen com un gat panxa enlaire, però l’oportunitat hi és.

Lluí Mor
Lluí Mor
13.02.2023  ·  23:18

Senyor Partal, voste segurament anirà al cel i jo segurament al infern i, com que no podrem perlar-ne mai, només li repeteixo aquesta frase que ha emprat voste mateix… “voluntat política”…….
En fi, voste és una bandera, un far en la foscor, ara bé, permetim que li diga, li falte carrer, colçe a colçe, ja se que va a les manifestacions i a tot tipo de xerrades pel pais.
La vida és molt dura senyor Partal i la gent és ven per un cigro. De debo creu que tots aquest que s’han venut l’anima al diable ara veuran la llum?
Son uns impresentables, incorregibles, llepaculs, botiflers i adornamomies….. i cobren de les clavagueres.
Ho sé jo, ho sap voste i ho sap tothom. Llarga vida senyor Partal.

Joan Benavent
Joan Benavent
13.02.2023  ·  23:33

No crec en els miracles, la veritat. La història viscuda els darrers cinc anys ha estat força intensa, s’han comés errors massa greus i durs de pair, la traïció, com tots sabem, és imperdonable ací i en qualsevol país del món, i uns certs personatges faran tots els possibles perquè res no canviï i tot segueixi igual. Haurem d’esperar la sentència del TEDH i, en cas que aquesta ens sigui favorable, la tornada del president Puidemont. El nostre futur ja no depen dels actuals partits caducats. No hi confiem pas i qualsevol anunci d’unitat serà interpretada en clau de campanya electoral, és a dir, en clau farsa. No podem esperar que de la nit al dia esdevingui un canvi de rumb decisiu com el que s’ha planteja. Han fet massa tard, aquests polítics, els coneixem, han apostat per l’autonomia versus la independència i, per tot el que hem vist i escoltat, amb un canvi de discurs només aconseguirien despertar sospites i més indignació en la gent que han enganyat i han aixecat la camisa. Caldran cares noves.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
13.02.2023  ·  23:39

Gràcies Vicent! Ha costat més de cinc anys que algíu significatiu ho digués clarament: tornar a España i entregar-se a la justícia espanyola el 2017 fou un greu error per part dels que ho feren, un error garrafal. Com també ho fou el que cometé el govern de la Generalitat de no mantenir i intentar executar la declaració de independènciqa que feu el Parlament. No van confiar en la força de la gent que en aquells moments era immensa i seguramenht imparable; i van fer cas de les promeses de politics sense escrúpols europeus i locals que els van enrredar com a xinos…

Demostrat tot això per via dels fets d’aquests darrers cinc anys, no ha arribat l’hora de reflexionar i rectificar, aprofitant l’experiència acumulada? Evidentment que sí. Però molt em temo, Partal, que no et faran cap cas la majoria dels implicats, sobretot els que tornaren a aqui, i no voldran admetre els seus errors. No tothom és Puigdemont, un dels pocs que han reconegut els errors que van cometre l’octubre del 17. Veurem, però, si la lògica i la raó no acaben imposant-se. Desitjjo i espero que sí!

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
13.02.2023  ·  23:50

La “voluntat política” de “reconduir l’estúpida situació en què som avui” ni es veu ni es veurà. Fixeu-vos que Esquerra s’ha empassat estoicament la ‘congratulació’ de Sánchez, com s’han anat empassant sense dir ni ecs els menyspreus, humiliacions, aixecades de camisa, pixades a la cara, baixades de pantalons fins a la planta -1 i tot el reguitzell de batracis que Sánchez els ha pascut. Al PSOE del gran tafur, de Marlaska, Robles, Lambán, García-Page i Guerra li ho perdonaran tot, on ‘tot’ vol dir ‘tot’: els incompliments sistemàtics d’allò acordat, l’espoli fiscal, les desinversions, la loapització rampant, la criminalització de l’1-O, l’espanyolització dels nens catalans, l’espanyolització dels adults catalans, la crosta nacionalista (espanyola) a TV3 i els visques a Marchena. I do? Doncs perquè el PSOE té agafada a Esquerra pels pegasus, voilà tout.

jaume vall
jaume vall
13.02.2023  ·  23:57

1. Magnífic editorial, per descarnat, i probablement encertat.
2. NO, NO, NO. No es pot “tornar enrere” i fer veure que no ha passat el que ha passat. Independentment que els actors es tapessin el nas i perdonessin/ oblidessin, això seria política, en el mal sentit de la paraula.
La política no només ha de ser càlcul electoral per a guanyar. Ha de ser decència per a governar.
I el que han fet la majoria dels “nostres”, entre ells quasi tots els que surten anomenats en l’editorial, ha estat indecent, indigne.
Ens han decebut / enganyat una vegada. És el seu problema.
Si ens enganyen una segona vegada, aleshores nosaltres serem el problema.
Cal regeneració, de noms, bàsicament. Dolorosament i bàsica.
Si no hi ha cares noves i pleguen els xaiets que es van entregar a Espanya, la paraula mesell recobrarà tot el seu valor.

Gerber van
Gerber van
14.02.2023  ·  00:05

Vicent Partal, com tantes vegades, té raó. Ara és un bon moment perquè tots els partits reflexionin i els seus líders per fi comencin a comportar-se com estadista. Si us plau, no deixem passar aquesta oportunitat, per petita que sigui, continuant criticant qui s’ha equivocat. Si no, no sortirem mai d’aquest carreró sense sortida.

alexandre Cases
alexandre Cases
14.02.2023  ·  00:48

Si poses traidors a jugar en el teu equip que creus que passarà a l’hora de la veritat? Siusplau, deixem d’autoenganyar-nos. Hi han actors polítics que han de ser vetats per sempre més. I tots sabem quins son.

xavier solaní
xavier solaní
14.02.2023  ·  01:21

Ho ha fit avui dilluns la C. Forcadell, “van fer cas dels advocats que els van dir que no entrarien a la presó”. Ella diu que és d’ERç. Com a tals membres es deuen als seus assessors, no als votants. Tots els comentaris ho diuen i veuen clar.

Albert T
Albert T
14.02.2023  ·  01:51

Això que porten fent, tots aquests desastrosos anys, aquests miserables politiquets botiflers no són errors, són traiduries molt calculades i pactades amb els nyordus, no ens confonguem altra cop!

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
14.02.2023  ·  02:08

Dues addendes col·laterals però relacionades amb el moment actual i tangencialment en aqueixa possible reconducció cap a alçar la DUI entre tots els actors polítics, però caldria aclarir-les abans :

1. Crec que caldria convocar una nova “Taula d Diàleg” a veure si d’aquesta, ja els afussellen a tots. Directament.

2. El que em té realment amoïnat -i intrigat- és saber quan i en quina època de la seua vida n’Oriol Junqueres i Vies va fer la carrera de Policia Nacional espaÑol per infiltrar-se al govern d la Generalitat d’Amunt.

Josep Blesa (València)

Lluís Paloma
Lluís Paloma
14.02.2023  ·  03:39

Hi ha un mètode molt més ràpid i efectiu: no votar-los a cap més elecció. Cal un recanvi. Sobretot per a ERC, que no canviarà: han fet el que han fet per a ensorrar-ho tot, deliberadament, i no son un partit independentista. Però és que no tenim partits independentistes. Com a molt, algun polític individual, i no pot fer pa amb aquestes engrunes. Estic desencantat, però amb més ganes que mai de fer la independència. Però per a poder-la fer ens hem de treure obstacles del mig, o no farem res.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
14.02.2023  ·  05:22

Mentre Junqueras sigui el Rey d’erc, no hi ha res a fer. Pero es que a Erc hi ha algu més que el Rey junqueras? No, la resta son esclaus del Junqueras, i l’adoren per que els hi ompla les butxaques a tots els seguidors de la secta patrimonial

Imma Presseguer
Imma Presseguer
14.02.2023  ·  06:24

… i també que Espanya ens roba, no ?
S’ha d’insistir una vegada i una altra amb aquest tema i amb les conseqüències que té sobre la gent el fet de l’expoli històric.
És quan ens toquen la butxaca que movem el cul. No tant per lawfares i altres conceptes, que per més que representin injustícies, no ens treuen directament el pà de la taula.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
14.02.2023  ·  06:58

El què dius Vicent té tota la lògica si poguessim treure’ns de sobre el personatge de Junqueras. Junqueras no és un traïdor, sinó un infiltrat a la cúpula de ERC que ha treballat durant una dècada per destrossar-nos. Només així es pot explicar el seu comportament, i el relat de totes les seves malifetes esta prou documentat perquè no hi hagi cap dubte. La resta de la cúpula de ERC, sí son traidors que només pensen en ells. El conglomerat format pel infiltrat i els traidors amb el soport dels Media i l’establishment català junt amb el corrupte Estat Espanyol i el prevaricador Poder Judicial és tant potent que no hi ja manera de trencar-lo si no apartem a Junqueras. Desaparescut Junqueras, tot seria possible.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
14.02.2023  ·  07:00

Que alguna cosa pugui canviar mentre seguim votant els mateixos partits?
No m’ho crec.

Aquesta etapa ja està gastada i insistir-hi només porta més processisme/autonomisme.
Les Municipals segurament ho confirmaran.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
14.02.2023  ·  07:01

L’estúpida situació actual és obra d’ERC, que porta 5 anys apartant-se de JxC. El president Puigdemont va oferir a Junqueras d’anar junts al Parlament europeu, posant-se ell de número 2, i Junqueras li va respondre fent una coalició amb els bascos.

Francisca Sol
Francisca Sol
14.02.2023  ·  07:23

Ara que a Europa ja saben que el conflicte Espanya-Catalunya no és un afer intern i que reconeixen que els catalans som GOI, ara hem de fer palès que el franquisme regna a Espanya. Fer palès que l’estat espanyol segueix sent franquista.
Moltes gràcies per tota la feina que feu.

Raul Magdalena
Raul Magdalena
14.02.2023  ·  07:26

Els partits sols miren per ells, com totes les organitzacions. Cal empènyer-los.

Àngels Pecanins
Àngels Pecanins
14.02.2023  ·  07:38

La voluntat política, per desgràcia, em temo que no hi serà. Totalment d’acord amb el que escriu en Ramon Isern

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.02.2023  ·  08:10

Res de error, és una estratègia planificada justament per aturar el procés. Cap vot pels tres partits que ens han ignorat, però també cap vot a casa.

Pere Ruana
Pere Ruana
14.02.2023  ·  08:20

Ara que ja fa temps que els fets han donat la raó als exiliats que lluiten jurídicament a Europa, i guanyen, seria bo que d’una vegada els presos indultats ho reconegueren.

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
14.02.2023  ·  08:28

Diria que la majoria de comentaris no son tan optimistes com el Sr.Partal.
Sembla que el poble està fins els nassos d’aquests polítics.
Sr.Partal, vos veieu en Jové o en Salvadó plantant cara al tribunal???? I creieu que si ens criden per acompanyar-los hi anirem????
I creieu que qui ens ha traït, qui està traient tot rastre de catalanitat a tele3,
que és incapaç de defensar el català, que ens vol espanyolitzar, que diu amen a tot el que li diu l’amo, ara farà per art de màgia, click!!! i tornarà a respectar-nos i escoltar-nos, no ho crec pas.
A tots els que hi ho creieu us admiro, servidora ha fet creu i ratlla, que els segueixi o voti Rita.
Asun

Carles Serra
Carles Serra
14.02.2023  ·  08:33

Comparteixo la majoria d’opinions que li recorden en el Sr Partal que també no la va encertar amb ER, amb respecte a les eleccions d’aquesta gestoria mal anomenada govern de Catalunya.
És com seguir definint ER de partit independentista, mentres sigui encapçalada per pajaros botiflers com el mossèn Junqueres, Rufián i companyia; i ara JxC pactant amb el PDCAT, creu Vicent que aquest pajaros del PDCAT lluitaran perquè siguem lliures d’aquesta espaÑa franquista i corrupte? aquesta EspaÑa que ens roba, ens reprimeix i fa el genocidi de la nostra cultura i llengua.
És com seguir definint en el PSO€ partit democràtic i ja que dir socialista i així com aquest de Podemos de revolucionaris i democràtics.
Amb aquesta visió apreciats Vicent no arribarem en lloc, tenir esperança que això d’ER i JxC ens portaran a la llibertat.
Només tinc esperança amb la llista cívica i ja veurem com acaba.
Ojala m’ha equívoques Vicent, però la realitat que faig esment és tossuda

Pep Agulló
Pep Agulló
14.02.2023  ·  08:49

“MARXENA”

Com diu aquell, el Tribunal Suprem és més suprem que tribunal. El grau de justícia bruta que exhibeix, sense ni importar-li el més mínim rigor processal, fent seus els acudits d’en Grouxo Marx, exhibint tota una rastellera de trucs bruts, sense dissimular la finalitat de venjança, és tot una demostració de la prepotència que el situa al Suprem al cim dels aparells de l’Estat. Una malvada caricatura que no s’entén en cap democràcia.

Aquesta humiliació constant d’uns togats que veuen la feblesa de la resposta repressiva i la submissió política a la rendició, expressa de manera nítida que a Espanya no hi ha sortida possible, ¿Com és doncs, que no s’enfila la voluntat política d’un full de ruta que esmeni els errors comesos?

Doncs, perquè l’independentisme del govern i els partits s’agafa al relat de la rendició. Mentre el front del carrer i de l’exili no conformen un full de ruta rupturista perquè no hi ha mobilització.

Que hi ha brots verds, sí. Que això pot girar com un mitjó també. Perquè mentre els autonomistes entomen la humiliació com a part de la seva estratègia claudicant escenificada al detall, la gent no l’aguantarà impassible que destrueixin l’anhel de llibertat.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
14.02.2023  ·  09:06

Gràcies per aquest moment de respir explicant-nos noves possibilitats.
Mai he abandonat la meva naixença republicana, sí que la meva activitat o no activitat al respecte ha estat diferent…ara recolzant sobretot als exiliats.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
14.02.2023  ·  09:28

Completament d’acord amb Lluís Paloma i Ferran Moreno. Els qui ho varen intentar el 2017 prou feina tenen ara per assegurar-se una situació jurídica o processal futura més confortable que l’actual.

La propera vegada ens caldrà gent nova al capdavant, gent amb tota la capacitat de tracció intacta, gent que no hagi de reservar energies per a obstaculitzar els esforços d’altri ni per defensar-se d’antigues acusacions. Gent sense adscripció als irrecuperables partits actuals, sempre més preocupats per la seva organització que pels objectius que proclamen.

Personalment desitjo que sorgeixi JA una fornada guanyadora de nous líders que assoleixi la independència ben aviat. També desitjo el millor (a nivell personal) per als qui ho varen intentar anteriorment, però crec que el seu torn ja s’ha consumit. I val més que els partits actuals, que tantes energies destinen a combatre’s durament entre sí, siguin escombrats per aquesta nova fornada, sense que hi posin la traveta.

Afanyem-nos-hi, que el català perilla!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
14.02.2023  ·  10:01

Fins que els partits anomenats “independentistes” no es creguin del tot que un futur full de ruta per la Independència no va d’ideologies sinó que ha de ser transversal, costarà molt anar junts.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
14.02.2023  ·  10:31

Nooooo, que s’els tornin a endur, que els fiquin on vulguin, però aquí no els volem.

Marià Puig
Marià Puig
14.02.2023  ·  10:32

Gràcies, per la gran lliçó d’aclariment de la situació actual i com es podria aprofitar. El més trist de tot plegat, és que sembla que no ho vulguin o no ho sàpiguen aprofitar. No se’ls veu amb prou capacitat ni prou valor, per fer-ho.

Jordi Tubella
Jordi Tubella
14.02.2023  ·  10:34

Amb els actuals dirigents d’ERC no hi ha res a fer. Si surten al carrer només vindria de gust escridassar-los i xiular-los. Cal fer sang nova i que se’n vagin tots els traïdors.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
14.02.2023  ·  10:38

El canvi només començarà quan ERC perdi les eleccions al Parlament i constati que tothom li ha vist el llautó. Ha de passar això més un esdeveniment molt significatiu que serveixi de detonador. Imagineu: ERC perd les eleccions, torna el president Puigdemont amb la immunitat avalada pel TGUE però, saltant-se la legalitat, és empresonat per l’estat espanyol.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
14.02.2023  ·  10:39

Desprès de tants anys de deslleialtats i traïcions entre els partits fake-indepes (ERC, JUNTS, CUP), que venen de molt abans de 2017, i amb tota la depravació que han mostrat des de 2017, qui pot confiar encara en aquests polítics? Quina guarderia contractaria un pederasta reincident? (disculpeu el símil, però estem parlant de comportaments molt nocius per la societat…)

ERC ha superat tots els límits de la ignomínia i el menyspreu a la intel·ligència col·lectiva dels votants (i dels no votants, que fins i tot els joves veuen com de roïns són aquesta gent). Però JUNTS i la CUP tampoc han tingut cap comportament esperat, ambdós s’han inhibit per por a la repressió.

A aquesta gent ja pràcticament no els resta humanitat (especialment ERC). El seu comportament ja no respon més que a instints primaris de supervivència i domini de la manada.

Necessitem lideratges nous que facilitin el consens d’una nova estratègia, tàctica i pla nascuts del Poble i pel Poble. Som una societat moderna. Oprimida, reprimida, colonitzada i en guerra,.. però moderna, avançada i capaç.
Per quin motiu hem d’estar encara conduits per una colla de persones deshumanitzades per l’enemic i embogides per la rancúnia? (moltes d’elles amb clares i reiterades evidències de mancances d’ètica ciutadana i política).

Em costa molt d’entendre com un diari tan formidable com VW (incloent el seu meravellós director) encara busca la redempció de qui tant es va “equivocar” fa més de 5 anys, els mateixos que s’han estat “equivocant” els darrers 5 anys i els qui ja han dit que seguiran “equivocant-se” fins l’eternitat (o fins l’aniquilació dels seus rivals “indepes”… o la del País).

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint i en el moment oportú… amb o sense l’ANC)

Aleix Gaus
Aleix Gaus
14.02.2023  ·  10:46

Queda clar que Espanya no te remei no ja voluntat politica.
Seria bo que Europa fes un gest democràtic sincer esperem-ho

josep ortinez
josep ortinez
14.02.2023  ·  10:48

Donant-se el cas que tots els partits i entitsts que varen fer el 1-O han tingut errors i encerts seria evidentment molt bo deixar-se estar d’orgulls i altres tonteries posar-se a remar tots en la mateixa direcció.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
14.02.2023  ·  11:04

Deia el professor Resina que si tingués que associar el sr. Junqueras amb un personatge literari triaria en Sancho Panza, no tant per la seva panxa (que podria ser), sinó perquè l’escuder vol una ‘ínsula’.

Un cop manllevada l’ínsula a Sancho Panza, potser erc es posi les piles. Veurem si hi ha sort i les propostes d’unificació de l’independentisme que ens proposa en Vicent es duen a terme.

Jaume Figa
Jaume Figa
14.02.2023  ·  11:09

En convocar eleccions en hi ha prou.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
14.02.2023  ·  11:38

A l’editorial es parla de l’estratègia política (d’ERC principalment) que ha pivotat sobre les idees de col·laboració amb el PSOE, votant-los-ho tot, abandonant la unilateralitat i emblanquint la repressió i sobre esborrar les conseqüències del judici contra l’1-O i fer que els presos deixin d’estar inhabilitats. No es parla, però (i en la meva opinió és part molt important de l’estratègia d’ERC) de la seva connivència per anorrear qualsevol líder polític (Puigdemot, Torra, Borràs) que li pogués fer ombra a Junqueras. És açò -més enllà de la manca d’estratègies coherents, de la manca de resultats, de la nul·la capacitat de negociació i del seu allunyament de les bases que els impossibilita a hores d’ara baixar als carrers- el que em fa pensar que refer la unitat d’acció de l’independentisme passa per substituir l’actual direcció d’ERC.

Josep Soler
Josep Soler
14.02.2023  ·  11:42

És molt reconfortant veure que comencem de tocar de peus a terra tots junts, incloent-li a vostè Sr. Partal, que amb l’article d’avui semble que abandonem certes matisacions i ens posem les ulleres per veure-hi més d’aprop.
Abundant amb el que diu Pere Amatller (22:20) tambe crec que aquests no baixaran del ruc, perquè és evident que per arribar a fer el que han fet, cal haver-hi nascut d’aquesta manera, amen que em de creure que la majoria de la gent del carrer no arribarà mai a acceptar de nou a aquesta gent, en cap carrec de responsabilitat politica.
Com afegeix Rubén Cruz (22:54) l’adreça electrònica que conté, és prou explicita sobre el que estem dient.
Crec que podrem organitzar-nos perfectament i amb molta mes mes facilitat, deslligats d’aquest terrible llast que hem hagut de sufrir fins ara.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
14.02.2023  ·  11:44

Ai, ai, ai!!! Sr. Partal! Sempre tractant de nedar i salvar la roba (el diari). Per cert, curiós, el “flashback” que feu amb l’entrevista a Sergi Sol.

Parleu, i no sol vosté Sr. Partal, d’errades. Els partits han comés “errades”. ERC, Junts, el mateix Puigdemont, tots han comés “errades”. Quan de fet no són errades són decisions polítiques ben meditades.

Cap dels partits, Junts (convergents inclosos, per descomptat), ERC, CUP, volien l’1 d’octubre, ni volen ara la independència. La independència per a ells és un producte de màrqueting per assolir el màximum d’electors, l’objectiu són els electors, no pas la independència.

Les vostres “errades”, Sr. Partal, són les nostres presons.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
14.02.2023  ·  12:11

No dubto de les bones intencions i de trobar respostes a aquest atzucac on ens trobem, per part de l’apreciat director. Però lliurar-se a les autoritats espanyoles després del Primer d’Octubre i la declaració d’independència no va ser un error polític. Amb els antecedents històrics va ser un acte de rendició i el que va venir després, la repressió desfermada en tots els àmbits durant aquests darrers cinc anys, ho ratifica perquè ho hem vist i ho sabem tots que no s’aturarà. Per tot això la proposta no pot ser “esperar”. Ni que arribi el 2031 ni fer creu i ratlla amb tot allò que ha passat i rectificar, ara que encara s’hi és a temps. Temps per a qui?. Per ells o perquè no ho vèiem els que ja tenim una certa edat, perquè el temps passa. És una posició egoista?. Potser sí, però tots tenim dret a poder-lo gaudir d’aquest somni. Quan diu crec que la situació es pot capgirar de manera positiva, si hi ha voluntat política de fer-ho. S’ho creu o ens ho vol fer creure?. Tornar a esperar és la proposta i aquest és el nostre problema també, perquè tot i ser un “grup objectivament identificable”, no sols fa falta que hi hagi voluntat política, sinó unitat per aconseguir un objectiu comú, que no ha de venir d’una oportunitat, sinó de la voluntat de tots plegats. Però esperar tant desespera i com bé diu que ara no es veu, per tant, caldria esperar altra vegada a què el procés pugui fer un altre tomb important. L’arribarem a veure aquest tomb definitiu?.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
14.02.2023  ·  12:33

Vicent, gràcies. Cada dia ens reafirmes en nostre convenciment que d’Espanya només podem esperar un “A por ellos” supremacista, cultivat i renovat constantment per tots els mitjans al seu abast. Ens volen desapareguts. Però la solució està en nostres mans : “….. -aixó sí- amb molta generositat de tothom, es podria construir un relat capaç de permetre l’elaboració d’un full de ruta que fos transitable per a tothom”. Clavat. No hi ha alternativa. És ben possible. A què esperen nostres representants polítics? Si no són capaços de fer el camí junts, de renunciar a la miop autovisió del melic partidista, que pleguen. Sembla que “contra Franco vivíamos mejor”.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
14.02.2023  ·  12:55

Res a fer. Si no tenim memòria, no tindrem independència.

Saba nova i tots els que han trait no han de tornar mai més a fer politica.
Salvem només els quatre gats que han demostrat dignitat i fermesa(Borras?, Costa? Albano?). Quatre gats i el cabo. Els altres, a l’abisme de l’oblit, si us plau.

ER no reconeixerà mai els seus errors i els seus votants han estat inoculats amb l’odi a la “dreta” (convergents, Junts, Pdecat etc.). Com es pot col.laborar amb qui et vol mort?

David Recasens
David Recasens
14.02.2023  ·  13:24

Tard o d’hora s’hauran de reagrupar. Per desgracia serà quan ER vegi que no pot ocupar el lloc de CIU perquè Madrid se’ls pixa com vol i no tenim ni poder ni beneficis. Com pitjors enquestes tingui ER més farà que tornin a l’ unitat independentista, i vist el resultat penos del intent de la Espanya fraternal, només pot ser el de la confrontació, no reconeixement de les lleis Espanyoles i cercar l’ empara internacional.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
14.02.2023  ·  14:27

Gran editorial i grans articles.
Res a afegir.

Roser Caminals
Roser Caminals
14.02.2023  ·  15:29

Seria un bon moment de fer creu i ratlla i rectificar. Però no s’aprofitarà perquè la voluntat política d’ERC, part de Junts i de la CUP, és contrària a la independència. Les cúpules estan sabotejant les entitats civils perquè s’estimen més el poder patètic d l’autonomia que cedir-lo si arriba la independència. Es fan barbaritats per avortar la llista cívica. Si Xavier Trias guanya les eleccions, no avançarem ni un pas més que amb Ada Colau. Observeu, si no, el buit entorn de Laura Borràs, una rèplica del que es va fer al voltant de Puigdemont i Torra. Les entitats civils han de rebutjar les pressions anti-independentistes dels partits i fer front comú amb la ciutadania. No esperem la salvació de cap altre lloc.

Antoni Sans
Antoni Sans
14.02.2023  ·  16:00

Escriu Rosa:
Sr. Partal discrepo totalment del que vostè anomena oportunitat.

Potser serà una oportunitat per a qui ha fet tantes coses malament i contra l’independentisme per a reconèixer-ho i demanar disculpes. Però no és cap oportunitat per a nosaltres ni per al moviment en general.
Ja no portem el lliri a la mà. Ja sabem de quin peu calcen alguns i crec que la majoria de la gent de base del moviment no sé la jugarà més per segons qui. Per tant millor que no hi siguin.
No volem una unitat fictícia per “rehabilitar” els rendits. Malauradament, veient com s’han comportat la majoria probablement si hi tornéssim els tindrem en contra, no al costat. En tot cas el que hem de fer és aprofitar el que hem après, per no repetir-ho.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
14.02.2023  ·  16:24

No hi res més difícil d’unir que la confiança trencada. I aquesta colla de polítics ens l’han ben esmicolada. No hi ha res a fer amb ells.
I, compte, que veurem com molts d’aquests neoautonomistes renegats de l’1O intenten pujar al vaixell independentista quan el vents ens seran més favorables (més d’hora que tard això passarà).

Josep Arnau
Josep Arnau
14.02.2023  ·  17:26

Totalment dacord amb el Sr. Isern. Tocarem fons i començarem a remuntar quan tots reconeguim que ERC forma part del règim del 78.

PERE SIO
PERE SIO
14.02.2023  ·  18:15

El teu brillant anàlisi deixa al descobert el gravíssim error polític i la beneiteria d’ERC. Han fet tot el contrari del que havien de fer amb un mínim de sensatesa i dignitat.
El suport i la venda gratuïta d’ERC al PSOE a Madrid, la taula de diàleg on sempre ha quedat clar que no es parlarà d’autodeterminació ni d’amnistia i les negociacions encobertes d’ERC amb el PSOE, per modificar el delicte de sedició, han fracassat totes rotundament.
ERC pretenia, a canvi de ser bon minyó i renunciar a defensar Catalunya, poder treure la inhabilitació dels polítics d’ERC (Junqueras, Romeva…) per poder seguir fent i vivint de la política.
Però Pedro Sánchez, el gran triler, ha utilitzat ERC com li ha donat la gana, i el més trist és que ha acabat prenent el pèl als negociadors i rient-se d’ERC a la seva pròpia cara. Trist final per a uns polítics d’ERC babaus i ineptes.

Joan Maria Ribera
Joan Maria Ribera
14.02.2023  ·  20:10

El problema gros i principal per a mi va ser que tots van assumir que l’1 d’octubre va ser un delicte.

david graupere
david graupere
14.02.2023  ·  21:37

Excels article Sr Partal.

Cal que ERC CANVIÏ TOTA la direcció. Per una de nova que no admeti que l’u d’octubre sigui un delicte. Admetre que els acords en els canvis en el codi penal han estat un error.

Si no corregeixen els errors, no hi haurà un retrobament.

Ara hom veurà un fet per a mi estimulant en termes polítics: els votants de sobiranistes d’ERC deixaran de votar ERC, abstenció… i hom veurà si els votants del pdecat o PSC o comuns voten ERC per allò de la via ampla.

Jo crec que ERC farà un sot a terra de la caiguda que farà electoralment. El vaixell s’enfonsarà quan les cadires ballin.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
14.02.2023  ·  21:45

No senyor Partal.
On hi hagi Junqueres o Òmnium o qualsevol cosa semblant, jo no hi seré.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
14.02.2023  ·  23:17

No somniem truites.
Si la CE no atura el torpejadement que es fa de la democràcia des del poder judicial, amb bones intencions només, no ens en sortirem.

Paola Polacco
Paola Polacco
15.02.2023  ·  00:09

Res de bo no pot passar amb el petit Aragonès al capdavant i el pare Junqueras donant ordres des de darrere del teló. Si hi ha voluntat política… Si els porcs poguessin volar…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes