Roca reivindica quatre anys de feina per a l’estat propi i critica el govern per la llei de cambres

  • La presidenta de la Cambra de Comerç ha fet balanç del mandat menys d'una setmana abans de les eleccions

VilaWeb
Redacció
08.09.2023 - 13:41
Actualització: 13.09.2023 - 23:07

Menys d’una setmana abans de les eleccions que en decidiran la nova junta de cara als quatre anys vinents, la Cambra de Comerç de Barcelona ha fet balanç del mandat
2019-2023, marcat per sotracs com la pandèmia, la guerra d’Ucraïna, la crisi
energètica i l’augment persistent de la inflació, que han posat a prova l’economia catalana i la capacitat dels agents econòmics per a fer costat a les empreses.

Roca, crítica amb Santacreu i el govern

En una conferència de premsa aquest matí a la seu central de l’avinguda de la Diagonal, la presidenta Mònica Roca ha reivindicat que la junta actual, derivada de la candidatura impulsada per l’ANC que s’imposà per sorpresa a les eleccions del 2019, ha acostat la cambra a les petites i mitjanes empreses i ha fet la institució útil per al teixit empresarial –una feina que ha reivindicat com a clau per a l’estat propi.

Quant als comicis, Roca ha dit que Eines de País continuaria treballant fos quin fos el resultat, i ha confiat que la candidatura que s’imposi als comicis en preservi el llegat. “Confio en el seny de qualsevol que agafi les regnes de la institució”, ha dit.

Alhora, i tal com ja havia dit unes altres vegades, ha lamentat que la llista de Santacreu no hagi estat disposada a organitzar debats de cara a les eleccions perquè els votants puguin contrastar-ne els projectes.

Alhora, ha retret al govern que no hagi estat prou valent per tirar endavant una llei de cambres catalana, en un impàs legislatiu que ha admès que li causa una gran frustració. I ha etzibat: “El govern, quan no pren decisions, o no ho fa amb celeritat, perjudica l’empresariat.”

Reivindica l’obra de govern

Roca ha explicat que, durant aquesta legislatura, la Cambra de Barcelona ha arribat a donar servei a 56.102 empreses i ha impulsat més de 45 projectes en diferents àrees.

En aquesta línia, ha destacat les dues línies d’ajut a les empreses inaugurades per a fer front a les dificultats econòmiques derivades de la pandèmia, que van atendre més d’11.000 peticions i van representar una inversió de més de 10 milions d’euros.

En aquest context de vicissituds econòmiques, Roca ha reivindicat que la pandèmia va ser un impuls a la transformació digital, i, per tant, una oportunitat per a reforçar la implantació de l’economia digital de l’organització amb el HUB Cambra Digital, un espai al servei d’empreses i emprenedors per a promoure la incorporació de les TIC i la innovació i internacionalització dels seus negocis, que l’any passat va atendre més de tres-centes empreses.

Tots aquests esforços, segons que ha remarcat Roca, s’han impulsat en el marc del programa “Catalunya 2030/40: construïm un model econòmic de país”, presentat l’any 2019 amb el propòsit transformar el model econòmic per mitjà de quinze eixos, com ara la sostenibilitat, la innovació i l’emprenedoria.

Un altre dels punts de l’obra de govern que Roca ha destacat és la introducció dels Indicadors de Progrés i Benestar (IPB), una nova eina de mesura elaborada pel Gabinet d’Estudis Econòmics que proposa una anàlisi del creixement més enllà del PIB, i que inclou indicadors com ara la transició energètica, les desigualtats i la inversió en educació i R+D+I.

Alhora, ha reivindicat la feina del gabinet, que ha elaborat uns quants estudis sobre qüestions estratègiques, com ara el dèficit d’infrastructures, que enguany han calculat que era de 50.900 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any