Joan Abellà, arran de la crisi d’Enciclopèdia Catalana: “No liquidarem Àgora. No tancarem. Ens hem de redimensionar”

  • El director general del grup editorial diu a VilaWeb que no tancarà la distribuïdora Àgora, després de la partida del Grup 62, i nega que negociï amb el grup Abacus

VilaWeb
Montserrat Serra
09.01.2024 - 16:41
Actualització: 10.01.2024 - 23:00

Ahir, 8 de gener, tot just acabada la campanya de Nadal i Reis, la distribuïdora Àgora Solucions Logístiques, propietat del Grup Enciclopèdia Catalana, va anunciar als llibreters per carta que a partir del primer de febrer els segells editorials del Grup 62 passarien a ser distribuïts per Logista Libros, la distribuïdora del grup Planeta, la més gran de la península, amb seu i magatzem a Guadalajara (Castella – la Manxa). El Grup 62 aplega tots els segells en català del grup Planeta, entre els quals hi ha Edicions 62, Proa, Columna, Empúries i Pòrtic. També ahir, es va fer efectiu l’ERO a tot el Grup Enciclopèdia Catalana, que afecta més d’un centenar de treballadors directes i que durant aquest mes s’haurà de negociar.

Hem pogut parlar breument amb el director general del Grup Enciclopèdia Catalana, Joan Abellà, per mirar d’entendre en quin punt es troba tant el grup editorial com, en especial, la seva empresa de logística, Àgora.

Grup 62 abandona Àgora

Tal com vam explicar (consulteu l’article “Enciclopèdia Catalana, al caire del precipici”), aquesta decisió del grup Planeta de sortir d’Àgora era una de les possibilitats que es plantejaven arran de la crisi desfermada en el sector de la distribució editorial a Catalunya, d’ençà que l’estiu del 2022 es va posar en funcionament Entredós, que havia de ser la gran empresa logística catalana, competitiva, moderna, potent, exemplar, i que es va convertir en un malson per a tot el sector editorial català per la mala gestió. Entredós és participada en un 55% per la distribuïdora les Punxes i en un 45% per Àgora.

De fet, quan es va crear Entredós, Planeta ja s’havia plantejat de traspassar la distribució dels segells del Grup 62 a Logista, però finalment va mantenir-se a Àgora. Al començament de la crisi de funcionament d’Entredós, la posició de Planeta va ser de no moure’s d’Àgora per no col·lapsar el sistema. Tanmateix, Grup 62 ha acabat fent el pas cap a Logista després de garantir-se una transició ordenada en el traspàs.

Segons que ha explicat Joan Abellà, aquest moviment dels segells del Grup 62 d’abandonar la distribució amb Àgora es remunta al 2019, quan es va començar a negociar l’intercanvi entre les accions que Enciclopèdia tenia al Grup 62, que se les va quedar Planeta, i Àgora, la logística, totes les accions de la qual se les va quedar Enciclopèdia. “El 2021 vam perfeccionar l’acord, que establia que els segells del Grup 62 es mantindrien a Àgora durant dos anys. Quan vam posar en funcionament Entredós amb les Punxes, a Planeta els va semblar un bon projecte. En el moment de la tempesta perfecta [es refereix a la posada en funcionament fallida d’Entredós i la crisi que va generar tota la tardor i campanya de Nadal del 2022] van mantenir l’acord i es van esperar al període que havíem establert, que és ara, per marxar.”

Aquesta no és la primera fugida que ha sofert Àgora d’ençà de la creació d’Entredós: fa un any, la vintena de segells que formen Xarxa de Llibres ja van abandonar Àgora i van contractar els serveis logístics de la distribuïdora Elkar del País Basc. Precisament, aquestes editorials han interposat una demanda a Àgora per un valor de 2,8 milions d’euros (per deutes no pagats, danys i perjudicis i estoc no lliurat).

Amb aquests moviments, la distribuïdora Àgora es queda només amb la distribució dels seus segells, els d’Enciclopèdia Catalana (Univers, la Galera de literatura infantil i juvenil, Text la Galera –per a llibres de text– i Viena Edicions, principalment).

Què passarà ara amb Àgora, demanem a Abellà, i respon: “Àgora ara queda reduïda a l’activitat del Grup Enciclopèdia.” I teniu la intenció de mantenir-la?, li preguntem, i diu taxatiu: “Sí, sí, la mantindrem pels nostres segells. Ara, aquest aparell administratiu d’Àgora l’haurem de reduir i adaptar a la nova situació. Però que quedi clar que no tanquem Àgora, no la liquidem.”

Quant a Entredós, va transcendir que els dos accionistes de la societat –les Punxes i Àgora– no s’entenien i que Joan Abellà negociava la venda de les accions d’Àgora a les Punxes, una possibilitat que les Punxes no refusava. Però l’operació s’havia encallat en el preu, perquè semblava que les Punxes volia que en la compra s’hi inclogués la rebaixa del deute que Àgora té amb la societat.

En aquest sentit, Abellà només ha confirmat a VilaWeb que el fet que les Punxes compri les accions d’Àgora “és una possibilitat”, tot i que no ha volgut anar més enllà: “En relació amb l’accionariat, una possibilitat és que les Punxes acabi concentrant totes les accions i una altra és que ens quedem com estem. Quan hi hagi novetats ja les farem saber. De moment no hi ha cap canvi.” Sí que ha explicat que, arran de la sortida del Grup 62, Entredós readaptarà l’espai de magatzem. Fins ara ocupava una nau i mitja a la zona industrial de la Granada del Penedès i ara es quedarà amb mitja nau i prou.

I a la pregunta: perilla Enciclopèdia Catalana?, Joan Abellà respon: “Tal com vam explicar en el comunicat, tenim prou actius per a arribar a una situació de balanç ordenada. No és veritat que tingui l’encàrrec de liquidar-ho tot, com s’ha publicat. Des d’aquest punt de vista, Enciclopèdia Catalana no perilla. Però s’han de fer moltes coses: Àgora s’ha d’adaptar, s’ha de fer un ERO, en resum, s’ha de redimensionar el Grup Enciclopèdia Catalana.”

Però reordenant Àgora, que sembla que és la peça que portava el Grup Enciclopèdia Catalana a una situació límit, serà capaç Abellà, i el seu equip, d’eixugar el deute acumulat de 9,5 milions d’euros? (S’havia dit que era de 9,7 milions, i Abellà ha rectificat aquesta dada): “Des del juny del 2023, tenim un acord marc amb totes les entitats financeres amb les quals tenim deute i hem estructurat el pagament del 2024 al 2028.” La primera quota s’haurà de liquidar el juliol d’enguany. Abellà confia que, amb la redimensió del grup, l’activitat editorial i la venda a terminis es podrà saldar el deute.

Hem demanat a Abellà si el Grup Enciclopèdia Catalana negociava algun tipus d’acord amb el Grup Abacus, una altra via possible per a fer tirar endavant Enciclopèdia. Abacus, fins ara, no s’hi ha pronunciat. En aquest cas, Abellà també és ambigu: “De moment, no estem negociant”, ha dit.

Quin és el pròxim pas del Grup Enciclopèdia Catalana? “El següent pas és redimensionar el grup”, diu. I en aquest sentit, parla de redimensionar-ho tot: “Arribar a un acord amb els treballadors, adaptar Àgora i el pas següent serà negociar amb les Punxes.” I insisteix que tot “s’ha de fer d’una manera ordenada i amb professionalitat”.

Els llibreters estan tranquils

La carta que Àgora ha enviat als llibreters va en aquesta direcció, de fer una transició ordenada. Però com han rebut la notícia? Segons que explica Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, a VilaWeb: “Davant de canvis com aquests sempre cal posar atenció. Però aquest moviment ens tranquil·litza, perquè els segells del Grup 62 són una part important del fons de les llibreries de Catalunya i la distribuïdora Logista funciona bé i porta els llibres al dia. Per tant, en aquest context de crisi d’Àgora, això ens dóna tranquil·litat. També ho fa el fet que les Punxes, una altra distribuïdora important a Catalunya, es mostra tranquil·la davant d’aquesta operació, i això ens permet pensar que podria continuar tota sola la logística Entredós. Ens queda aclarir alguns serrells d’aquesta operació amb Logista, sobre si haurem de tornar tot el fons i tornar-lo a comprar o ens acceptaran totes les devolucions, però sembla que no hi haurà problemes.” Cal recordar que el llibre es regeix pel preu fix i que els llibreters poder retornar a les editorials els llibres que no venen. Per tant, en aquest sector hi ha un moviment econòmic de venda i de retorn.

Continua Del Arco: “Amb tot, ens sap greu que la distribució del Grup 62 se’n vagi a Guadalajara. El projecte d’Entredós era el de crear la gran distribuïdora catalana i en comptes de fer una centrifugació de la logística, el que ha passat ha estat un moviment a l’inrevés, cap a enfora. Això genera un sentiment de tristor en relació amb el país.”

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any