L’arquitecta que vol convertir Islàndia en una república bananera

  • Hjordis Sigurdardottir vol construir tres cúpules per a crear-hi un clima tropical tot aprofitant l'energia geotèrmica islandesa

VilaWeb
Redacció
23.06.2019 - 22:00
Actualització: 24.06.2019 - 15:48

Islàndia es troba en un moment econòmic complicat. Després d’anys recuperant-se de la crisi, el país nòrdic torna a recular arran de la bancarrota de la línia aèria Wow Air. ‘Estem preparats per a la possibilitat d’una recessió més profunda. Les xifres de turistes que rebem ho indiquen’, ha declarat el governador del Banc Central islandès. L’horitzó, doncs, és fosc, però no tot és resignació.

L’arquitecta Hjordis Sigurdardottir té una proposta, certament esbojarrada, per a evitar que el sector turístic caigui en un pou sense fons: convertir Islàndia en una mena de paradís tropical. Sona impossible si es té present que, situada al nord de l’Atlàntic, té un hivern etern que combina la negror de la nit i les temperatures negatives.

Així i tot, Sigurdardottir vol utilitzar l’energia geotèrmica de l’illa per escalfar unes cúpules de vidre, anomenades biodomes, per crear-hi un clima tropical i plantar-hi fruites exòtiques o simplement gaudir de les temperatures càlides. Segons que explica a Bloomberg, preveu de construir-ne tres, de les quals la més gran tindria la llargada d’un camp de futbol i l’alçada d’un edifici de sis pisos. El conjunt, que ocuparà 48.000 metres quadrats, s’anomenarà ALDIN i serà situat a Reykjavík.

La cúpula més petita, segons que explica l’arquitecta, serà enfocada a l’alimentació i incorporarà un mercat on es vendrà el menjar que s’hi cultivi. Les altres dues tindran un ús més ociós i seran ressorts turístics. Segons el pla de negoci, es preveu que entre 300.000 i 400.000 persones visitin ALDIN anualment.

‘No som conscients de les riqueses que tenim i de les possibilitats que ens donen. Podem fer molt més amb aquesta energia’, assegura Sigurdardottir. Tot i que el projecte té un cost elevat, uns trenta-tres milions d’euros, ja té dos aliats potents: Arion, el principal banc d’Islàndia, i WilkinsonEyre, un estudi d’arquitectura de fama mundial. L’arquitecta espera obrir el complex el 2021.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor