Investigats del CatalanGate de Pegasus reaccionen: “PSOE i Podem en són responsables”

  • Moltes de les persones espiades han expressat el seu enuig i rebuig per l’espionatge que han patit

VilaWeb
Redacció
18.04.2022 - 18:21
Actualització: 18.04.2022 - 22:13

Indignació i enuig són alguns dels sentiments que expressen la majoria de les persones investigades del CatalanGate de Pegasus que ha desvelat The New Yorker. La majoria han emprat les xarxes socials per demostrar la incomoditat i assenyalar el govern espanyol com a responsable de pràctiques dictatorials.

El president Carles Puigdemont ha denunciat la guerra bruta de l’estat espanyol. “Hem estat espiats de manera massiva i il·legal a través d’un programa que només poden tenir els estats”, ha dit en una piulada que ha començat un fil.

El president Pere Aragonès també ha expressat a Twitter la seva repulsa pel fet i demana transparència i assumpció de responsabilitats per part de l’estat espanyol.

El president Quim Torra qualifica de repugnant aquest afer d’espionatge en massa i demana que s’assumeixin responsabilitats polítiques.

Laura Borràs, presidenta del parlament, ha escrit: “Ens persegueixen per terra, mar i aire: ens peguen quan votem, ens assetgen judicialment, ens empresonen i ara sabem que també ens espien.”

L’eurodiputat Toni Comín ha fet èmfasi en l’espionatge sistemàtic dels dirigents de l’independentisme català, I Josep Lluís Alay, director de l’oficina de Carles Puigdemont, ha descrit que això que ha passat defineix viure en un estat policíac.

L’activista i ex-diputat de Catalunya Sí que Es Pot, Albano-Dante Fachín, un altre dels espiats, ha dit a Twitter: “Han pogut accedir A TOT. Estic furiós.”

I la diputada de Junts al congrés espanyol Míriam Nogueras li respon que apuntalar un govern que espia les converses pròpies és ser-ne còmplice.

L’advocat Gonzalo Boye, que representa el president Puigdemont i més exiliats i represaliats ha posat en dubte la qualitat democràtica de l’estat espanyol.

L’empresari Josep Maria Ganyet, un altre dels investigats, ironitza sobre l’ús dels diners públics fent referència al fet que tan sols els estats poden adquirir el programari Pegasus per a accedir als dispositius de qualsevol ciutadà.

La llista dels investigats pel sistema d’espionatge Pegasus és molt llarga i els afectats omplen la xarxa. L’ex-vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, parla d’un atac contra els drets humans i contra els activistes i la societat civil sense precedents a la Unió Europea.

El diputat Carles Riera diu a Twitter que l’informe publicat per CitizenLab destapa el cas d’espionatge polític més gran del segle XXI. “Novament, l’estat espanyol darrere uns fets gravíssims de repressió política.”

El diputat Jon Iñarritu posa Espanya en la mateixa llista negra de països que empren il·legalment el programari, al costat d’Hongria i de Polònia.

L’activista i ex-diputat de la CUP David Fernández recorda en la seva piulada unes paraules del comissari Pino sobre la guerra bruta contra Catalunya.

El diputat d’Esquerra Josep Maria Jové fa memòria i diu que la Guàrdia Civil va començar a espiar-lo l’any 2015. La periodista Marcela Topor i esposa del president Puigdemont recorda que ve d’un país on s’espiava tothom sistemàticament. “Em pensava que això només passava a les dictadures”, rebla.

La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, fa un fil de Twitter per explicar que d’ençà del 2014 pateix persecució política. “Avui, una més: espionatge polític massiu.”

L’eurodiputat d’Esquerra Jordi Solé afirma que les democràcies que espien els seus ciutadans per motius polítics no són realment democràcies. “El govern espanyol haurà de donar explicacions”, diu, després d’haver agraït la tasca dels investigadors i els periodistes que han tret a la llum aquest afer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor