Història d’un desencís: Andorra es pot quedar sense equip de futbol professional

  • L'expiració del conveni de cessió de l'Estadi Nacional al club de futbol deixa en l'aire la continuïtat de l'equip de Gerard Piqué a Andorra

VilaWeb
Pere Millan Roca
10.10.2023 - 21:40
Actualització: 13.10.2023 - 15:59

Gerard Piqué, ex-futbolista del Barça i propietari del FC Andorra, va fer saltar totes les alarmes dissabte, quan va anunciar amb un piulet la intenció d’emportar-se el club del principat i canviar-ne el nom: “Hem invertit més de quatre milions d’euros a adequar l’Estadi Nacional perquè La Liga ens deixi jugar i ara ens feu fora. No hi ha cap instal·lació esportiva a Andorra amb condicions per a poder competir l’any que ve. Gràcies per expulsar-nos del país. No ens queda una altra solució que marxar i canviar el nom del club. Felicitats, heu deixat Andorra sense futbol professional.”

Tot i la vehemència del piulet inicial de l’accionista majoritari, el club ha volgut deixar clar que l’objectiu és quedar-se al país: “La intenció del FC Andorra sempre ha estat construir un projecte a Andorra“, assegura el president de l’entitat, Ferran Vilaseca. De fet, el 44% de les accions continua en mans d’empresaris locals. Ara, tampoc no descarta d’emprendre mesures dràstiques com ara cercar un altre camp fora d’Andorra si no s’arriba a un acord amb el govern. “En la situació actual que ens trobem, si el Govern d’Andorra no ens renova la concessió de l’Estadi Nacional i sense cap emplaçament alternatiu, és pràcticament com si ens convidessin a marxar“, afegeix.

Aquesta tibantor entre club i govern es va originar la setmana passada, quan l’executiu va fer públic que no renovaria el conveni d’ús de l’Estadi Nacional amb el FC Andorra, que s’acaba el juny de l’any vinent. Això vol dir que l’equip que presideix Piqué ha de cercar un camp per a la temporada vinent. El govern ha justificat aquesta decisió adduint que vol que el camp tingui un ús molt més polivalent i s’hi puguin practicar més esports.

Per a adaptar l’estadi a aquest nou objectiu, el govern preveu de substituir la gespa natural del camp per gespa artificial. Això no permetria al FC Andorra de fer servir l’estadi en competició oficial, perquè la normativa de la Lliga espanyola –organisme privat que regeix el futbol professional masculí espanyol– estableix que tots els camps de primera i segona divisió han de ser de gespa natural. “Hauran de trobar un altre camp perquè l’Estadi Nacional, quan canviï la gespa, no s’adequarà a les condicions que demana la Lliga. Nosaltres ajudarem a trobar un lloc per a ells perquè puguin començar la temporada com cal, però no serà l’Estadi Nacional”, va dir el Secretari d’Estat d’Esports i Joventut, Alain Cabanes. Aquestes paraules van provocar la resposta irada de Piqué a les xarxes socials.

Govern i club van signar un conveni de cessió de l’estadi l’estiu del 2022. El pacte tenia una durada de dos anys, que era el termini que necessitava la institució per a construir l’estadi d’Encamp, projecte que finalment no va tirar endavant. Aquest tracte va obligar la Federació Andorrana de Rugbi (FAR) i el club VPC Andorra Rugby XV a desplaçar-se i traslladar la seva activitat precisament a Encamp. Les dues entitats van acceptar-ho amb la condició que la mesura tingués una durada limitada i que el 2024 poguessin recuperar les instal·lacions habituals. En aquest període, la selecció andorrana de rugbi també ha disputat partits a l’Estadi Nacional, on ha compartit espai amb el futbol. Malgrat això, Cabanes s’ha mostrat inflexible: “La federació de rugbi va fer l’esforç de desplaçar-se a Encamp d’acord amb unes condicions, i evidentment, penso que s’han de respectar totalment les parts del conveni, i la data del juny del 2024 no és ajornable.

Els representants de la federació de rugbi s’han mostrat conformes amb la decisió. “Estem contents perquè es respecta el compromís que s’havia pres. Ara s’ha de complir. A Encamp hem estat molt ben acollits, però casa nostra és l’Estadi Nacional, que sempre ha estat la casa del rugbi“, va dir el secretari de la FAR, Felip Gallardo, a la televisió andorrana.

A més, la Lliga ja havia concedit una moratòria de dos anys al club per a poder jugar a l’Estadi Nacional sense complir tots els requisits de la competició. L’organisme que presideix Javier Tebas la pot allargar, però podria exigir garanties mínimes com ara que hi hagués un projecte per a la construcció d’una nova instal·lació. “L’ascens tan meteòric no ens ha permès encara de construir unes infrastructures a l’altura i l’exigència del futbol professional“, diu Ferran Vilaseca.

Possibles alternatives a curt termini

La possible taula de salvació del FC Andorra pot ser el nou estadi que la Federació Andorrana de Futbol (FAF) ja ha començat a edificar a Encamp. Ara, es preveu que aquesta nova instal·lació entri en funcionament el novembre del 2024, fet que deixaria el club sense camp durant quatre mesos. Les obres van començar ja fa gairebé un any i avancen d’acord amb els terminis establerts. La FAF ha col·laborat amb el club en diverses ocasions i, per tant, sembla factible que s’arribi a un acord.

D’una altra banda, el FC Andorra continua les converses per a arribar a un acord amb la família Maestre, propietària d’uns terrenys que hi ha prop de la Borda Mateu, a Santa Coloma, on es pot projectar el nou estadi del club. Les negociacions són ben encarades, però encara no hi ha acord. A més, després caldria arribar a un pacte amb el govern sobre el finançament i els permisos de la nova instal·lació. Si no s’arriba a cap acord, Tarragona i Lleida també han demostrat interès a acollir temporalment els partits del club andorrà.

Continuen les reunions, tot i les crítiques del govern

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, va contestar al piulet de Piqué dient que no responia a la realitat. A parer seu, Andorra ha acollit amb les mans obertes el projecte del FC Andorra, com ho demostra el fet d’haver-los cedit dos anys l’Estadi Nacional, una instal·lació que feien servir molts més clubs.

La ministra també va matisar les paraules de Piqué sobre les inversions que el club ha fet a la instal·lació: “El govern també ha invertit en el FC Andorra, amb una subvenció directa de la secretaria d’Estat d’Esports i amb Andorra Turisme.” A més, va reduir la quantitat de diners invertida pel FC Andorra: dels quatre milions d’euros que defensava Piqué a “uns tres”.

Bonell va explicar que l’executiu encapçalat per Xavier Espot s’ha reunit unes quantes vegades amb els responsables del club de futbol per a cercar solucions. “Però perquè es quedin, ells també tenen la feina de buscar un emplaçament, que ens consta que ho fan”, va dir. “És important tenir la reunió perquè ens expliquin quin és el futur i veure de quina manera es pot continuar col·laborant. No és ideal per a ningú, però ells no descarten haver d’anar fora del país de manera temporal fins que tinguin el nou estadi, i esperem que puguin explicar-nos el seu projecte”, va concloure. Aquesta setmana és previst que les parts es tornin a reunir per continuar cercant una solució al conflicte.

Gerard Piqué, amb la seva empresa Kosmos Holding, va comprar el 56% de les accions del club de futbol més antic d’Andorra l’any 2018, alhora que liquidava el deute que arrossegava, d’uns sis-cents mil euros. En aquell moment, el FC Andorra jugava a la primera categoria catalana. En la primera temporada de Piqué al capdavant, l’equip va aconseguir l’ascens a la tercera divisió del futbol espanyol. Ara, aquell mateix estiu, Piqué va comprar una plaça a segona divisió B –actual “primera RFEF” després d’un canvi de nom– alliberada per la fallida econòmica del Reus Deportiu. Després d’una temporada a segona B, l’Andorra va assolir l’ascens a segona divisió, i entrà així en el futbol professional i, per tant, dins del paraigua legal de la Lliga.

Piqué
Gerard Piqué (fotografia: FC Andorra).

Actualment, el FC Andorra ocupa la divuitena posició en la classificació, amb deu punts en deu partits. Ara mateix és l’equip que marca el límit de les posicions de salvació en la categoria. Tanmateix, un possible descens de l’equip a primera RFEF tampoc no resoldria el problema, perquè d’ençà de la temporada passada en aquesta categoria també s’exigeix als clubs de tenir camps amb gespa natural.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any