Demanen catorze anys de presó a un jove, la pena més alta de les protestes contra la sentència

  • Avui ha començat el judici a l'Audiència de Barcelona · Els acusats neguen haver llançat objectes contra la policia espanyola i dos d'ells asseguren que no van participar en les protestes

VilaWeb
EFE
19.07.2023 - 15:39
Actualització: 19.07.2023 - 16:15

Avui, a la secció sisena de l’Audiència de Barcelona, ha començat el judici contra tres joves a qui la policia espanyola va detenir per la seva presumpta relació amb les protestes durant la nit del 18 d’octubre de 2019 a la plaça d’Urquinaona de Barcelona.

Un dels tres acusats, Olekasendr S., afronta la pena més gran que la fiscalia ha demanat per les protestes contra la sentència, catorze anys de presó, la qual és una pena superior a la que es va imposar als presos polítics. Se l’acusa de desordres, agreujats per portar instruments perillosos, reunió nombrosa i llançament d’objectes contundents, i d’atemptat amb lesions, a més d’uns 44.700 euros en indemnitzacions als agents ferits. Segons sosté la fiscalia, el jove, que va ser identificat per la policia a la rodalia d’Urquinaona i detingut al cap de dues setmanes, va llançar un artefacte de pirotècnia contra la policia, que van patir “conseqüències importants” en el sistema auditiu, així com dues llambordes que van impactar al canell i l’espatlla d’un dels agents. L’acusat ha negat davant el tribunal que participés en les protestes i ha explicat que la policia espanyola el va identificar al barri de l’Eixample, desorientat, mentre cercava l’estació de tren d’Arc de Triomf per a poder tornar a la seva casa d’Arenys de Mar (Maresme).

“No vaig llençar cap projectil, no se m’acudiria”, ha dit l’acusat, que ha afegit que els policies li van demanar el carnet i la motxilla per a registrar-la i que, després de constatar el seu nom estranger -és d’origen ucraïnès-, li van fer un “comentari racista” i li van preguntar despectivament “i tu què fas aquí?”. Olenksandr S. ha mantingut que no coneix de res els altres dos joves que s’asseuen amb ell a la banqueta: Francesc C., que afronta una condemna de set anys i quatre mesos de presó, i Eric B., que s’exposa a una pena de tres anys de presó. En tots dos casos la fiscalia els situa en un grup de manifestants que llançava pedres i altres objectes contra la línia policíaca.

En concret, la fiscalia sosté que Francesc C., parapetat darrere d’un para-sol d’hostaleria de grans dimensions, va ferir un agent a qui va llançar una pedra de set centímetres de diàmetre, i després va ser detingut. A Eric B. també l’acusen de llançar pedres i altres objectes contundents contra la línia policíaca, “mentre animava i dirigia els altres manifestants violents a actuar en contra dels agents intervinents”.

Francesc C. és l’únic dels acusats que ha reconegut que va acudir a la protesta de la plaça d’Urquinaona, tot i que en cap moment va participar en els incidents ni va llançar pedres contra els agents. “Llançar una pilota em costa perquè tinc una lesió”, ha assegurat. El jove ha denunciat la brutalitat que van fer servir els agents per a detenir-lo -“em van trepitjar el coll, em van insultar dient-me marieta, independentista de merda, podemita, Puigdemont…”-, encara que no els va denunciar per l’ansietat que li va produir l’arrest i que va requerir tractament psicològic. Per part seva, Eric B., veí de Terrassa (Vallès Occidental), ha admès que la tarda del 18-0 va anar a Barcelona a veure la seva ex-parella i que no va participar en cap de les protestes d’aquell dia contra la sentència del procés: “No m’interessa la política”.

L’acusat ha adduït que la policia espanyola el va parar per identificar-lo quan es dirigia a l’estació de tren de plaça de Catalunya per a tornar a casa seva, sense cap relació amb les protestes. Va ser detingut dotze dies després i va estar-ne cinc en presó preventiva. A la primera sessió del judici, que acaba demà, han declarat per videoconferència uns quants agents que van intervenir-hi, entre ells un policia que va rebre l’artefacte pirotècnic i una de les llambordes suposadament llançades pels acusats.

Els agents han identificat “sense gènere de dubtes” els processats, que, han assegurat, exercien un paper molt actiu entre els manifestants, a qui coordinaven i dirigien perquè provoquessin aldarulls i s’enfrontessin a la línia policíaca.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any