04.02.2022 - 13:35
|
Actualització: 04.02.2022 - 21:06
Les famílies de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat un 25% de l’ensenyament en castellà a la classe de P5-A, han demanat de participar en la causa oberta com a part implicada. La petició s’ha tramitat aquest matí a la secció cinquena del TSJC.
L’objectiu de les famílies és palesar la voluntat majoritària de mantenir el projecte educatiu de l’escola, que la sentència elimina, com també reclamar la suspensió de les mesures cautelars, que imposen la llengua castellana en un quart de les hores lectives.
Benet Salellas, l’advocat de les famílies, ha explicat que el TSJC hauria d’acceptar la petició, atès que els implicats estan directament afectats pel canvi. La decisió, segons que ha afegit, se sabrà d’ací a uns dies.
És una iniciativa única, atès que fins ara les famílies mai no havien intervingut judicialment en un cas d’aquestes característiques. Tot i impulsar-se en el marc del cas del Turó del Drac, les famílies reclamants estan disposades a incorporar-ne d’altres que es trobin en la mateixa situació.
“Ho fem perquè ens sentim part legítimament interessada del procediment judicial i amb l’objectiu de revertir aquestes mesures cautelars imposades”, ha assenyalat la portaveu de les famílies, Helena Díaz. El col·lectiu, a més, ha denunciat que ni el Departament d’Educació ni la justícia no els ha permès de defensar la seva postura enfront dels canvis en el model educatiu del centre.
Les famílies, per altra banda, han reclamat a la Generalitat que defensi el model d’escola catalana i han avançat que esgotaran totes les vies legals per a defensar el dret que mantingui el català com a llengua vehicular a l’escola. “Exigim al govern que sigui valent i digne del poble català”, ha dit Díaz, qui ha afegit: “No callarem ni assumirem la utilització política dels nostres nens […] No podem tolerar la imposició d’unes mesures cautelars que s’escapen de tots els criteris pedagògics i sense cap argument lingüístic ni social.”