L’extrema dreta entra a les institucions i surt del carrer el Nou d’Octubre

  • Segons la Comissió 9 d'Octubre, ha estat la Diada més tranquil·la d'aquests últims anys

VilaWeb
Laura Escartí
09.10.2023 - 21:38
Actualització: 09.10.2023 - 21:54

Avui ha estat la Diada més tranquil·la d’aquests últims anys. Així ho ha expressat Toni Gisbert, secretari d’ACPV i portaveu de la Comissió 9 d’Octubre; i així s’ha sentit al carrer. El fet destacat ha estat la calma. Amb la tornada del PP i l’entrada de Vox a les institucions al País Valencià, els grupuscles d’extrema dreta que acostumaven a provocar aldarulls durant la processó cívica del matí han desaparegut. Tan sols s’han sentit alguns crits als representants de Compromís.

El nou govern de la Generalitat, s’ha caracteritzat per haver impulsat tot un seguit de polítiques antivalencianes, ha aconseguit donar als votants d’extrema dreta allò que volien. S’ha reobert el conflicte de la llengua i s’ha atacat el català i la cultura allà on el PP i Vox han assolit batllies.

També han desaparegut de la manifestació tradicional que organitza la Comissió 9 d’Octubre a la vesprada. Reivindicant un País Valencià antifeixista, la marxa ha transcorregut pacíficament i sense incidents. Entre les consignes, s’ha cridat “Fora feixistes de les institucions” i “València serà la tomba del feixisme”. També, com és habitual, “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó”. Hi ha hagut insults dispersos, d’individus aïllats, però cap confrontació.

Tanmateix, la desaparició dels ultres del carrer no es deu solament a l’entrada dels seus a la Generalitat Valenciana. En el judici als vint-i-vuit ultres que van agredir la manifestació del 2017 es van veure els nervis i la por que s’executàs una sentència en contra seu. Les defenses no es van posar d’acord i el judici es va haver d’ajornar fins al març. Aquesta por que per primera vegada es reconega el caràcter polític d’unes agressions els ha mantinguts allunyats de la Diada, deia Toni Gisbert en la manifestació. “Hem denunciat els grups violents, els hem duts a judici i estem a punt d’aconseguir que siguen condemnats per la seua violència política”, ha afegit.

Precisament, el manifest de la comissió ha estat llegit per Joan Canela, periodista i víctima de les agressions del 2017 contra el diari la Jornada: “El País Valencià antifeixista és la voluntat clara de no tornar al passat i que estarem enfront de les ideologies antidemocràtiques, com ja hem demostrat duent a judici als agressors feixistes del Nou d’Octubre del 2017, assenyalant-los com els violents marginals que són i que la societat valenciana condemna en favor dels drets democràtics fonamentals, com el dret de manifestació, reunió i expressió que ells, amb les seues ideologies autoritàries, s’esforcen a atacar” ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any