Exposicions d’art que arriben el 2024

  • Enguany, destaquen les mostres dedicades al centenari d’Antoni Tàpies o l’exposició Miró Matisse

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
14.01.2024 - 21:40

Aquest 2024 serà un any ple d’exposicions. Algunes de les més destacades seran les activitats relacionades amb la commemoració del centenari d’Antoni Tàpies i l’exposició “Miró-Matisse, que explorarà el vincle entre en l’obra i la vida d’aquests dos grans artistes contemporànis. També serà d’interès la mostra de ceràmiques de Miquel Barceló a la Pedrera, l’exposició de Mari Chordà al MACBA o la biennal europea “Manifesta 15”, que enguany té seu a Barcelona. A continuació, us expliquem algunes de les exposicions d’art que tindran lloc al país, i també algunes d’internacionals, que seran importants aquest any i que són a punt de començar.

“Anònims”, de Susana Solano.
Del 2 de febrer al 14 de juliol, a la Sala Volart, a Barcelona.
L’exposició presentarà fonamentalment escultures de gran format, a més de fotografies i obres sobre paper. S’hi recolliran algunes de les obres més conegudes de l’artista, i d’altres d’inèdites o més recents.

“El color dels somnis de Chagall”.
Fins el 24 de març, al Palau Martorell de Barcelona.
Una selecció única de cent vuitanta-una obres d’un dels artistes més reconeguts i destacats dels corrents del cubisme, el fauvisme i el surrealisme, Marc Chagall (Bielorússia, 1887- França, 1985). És un recorregut per l’obra de l’artista, des dels records de la seva infància, fins al seu amor per la literatura, passant per la seva passió per París.

Marc Chagall, ‘Les amoreaux à l’ane bleu’, 1955. Oli sobre tela (© VEGAP, Barcelona, 2023 – Chagall ®).

“El mirall perdut. Jueus i conversos a l’edat mitjana”
Del 23 de febrer al 26 de maig de 2024, al MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya).
L’exposició aprofundeix en el paper que van tenir les imatges en les relacions entre jueus i cristians a l’època medieval (entre 1285 i 1492). L’objectiu és entendre com es va utilitzar l’art per a la conversió dels jueus o per la creació d’imatges i escenografies durant el primer període de la Inquisició. 

“Barceló. Ceràmiques. Tots som grecs”
Del 8 de març al 30 de juny de 2024, a la Pedrera de Barcelona.
L’exposició fa un recorregut a través de la trajectòria artística de Miquel Barceló al llarg de tres dècades de treball: des de les primeres obres africanes de 1994 fins a les últimes creacions. Hi haurà pintures i obres sobre paper que complementaran les ceràmiques, a més d’una escultura de bronze situada al pati de la Pedrera. 

Escultures de Llull, Martorell i March de Miquel Barceló. Autor: Jean Marie del Moral
Escultures de Llull, Martorell i March de Miquel Barceló. Autor: Jean Marie del Moral

“Llorenç Barber. Arxiu d’escoltes”
Del 8 de febrer al 16 de juny de 2024, a l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern).
La mostra explora el treball pioner en l’art sonor de Llorenç Barber, a més dels seus col·laboradors al llarg d’unes quantes dècades. Així, es podrà veure la relació entre l’art, la música i el medi ambient, a través de la noció de plurifocalitat. 

“Sempere a París (1949-1960)”
Del 14 de març al 9 de juny de 2024, a l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern).
Amb motiu de la commemoració del centenari del naixement de l’alacantí Eusebio Sempere, l’IVAM col·labora amb el MACA (Museu d’Art Contemporani d’Alacant) per exposar les seves obres, emmarcades en la seva estada a París: un període que va des del 1949 fins al 1960. 

“Jordi Colomer”
Del 10 de maig al 24 de setembre de 2024, al MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona).
Recorregut pel treball de l’artista Jordi Colomer des de finals dels vuitanta fins a l’actualitat, amb escultures, collages, instal·lacions, fotografia, vídeo i accions en viu. En tots casos, la realitat i la il·lusió es fusionen.  

“Jeff Wall”
Del 17 de maig al 13 d’octubre, al Palau de la Virreina, a Barcelona.
La Virreina acollirà una de les retrospectives més importants que s’han dedicat al fotògraf canadenc fins ara al país. S’hi podran veure els seus treballs i la seva mirada al llarg ed quatre dècades, des de l’any 1980 fins al 2022. Les peces exposades formen part dels imaginaris col·lectius, pertanyen a grans institucions internacionals i és la primera vegada que es reuneixen en un museu.

Fotografia ‘Hunting Scene’ de Jeff Wall

“Tàpies. L’empremta del zen”
Fins al 30 de juny, a la Fundació Antoni Tàpies, a Barcelona.
Aquesta exposició, emmarcada en la celebració del centenari del naixement d’Antoni Tàpies, explora l’interès de l’artista per l’obra d’alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX, que van ser transmissors dels ensenyaments del budisme zen. 

“A=A, B=B”
Fins al 30 de juny, a la Fundació Antoni Tàpies, a Barcelona.
L’exposició, també emmarcada en la celebració de l’Any Tàpies, es basa en La nueva visión del mundo, un llibre que recull unes xerrades sobre ciència i filosofia que van fer-se a Sankt Gallen (Suïssa) a la dècada dels 50, i que fascinava a Tàpies. Així, partint del llibre, l’exposició trasllada aquelles xerrades al context actual. 

“Mari Chordà… i moltes altres coses”
Del 5 de juliol al 12 de gener de 2025, al MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona).
L’exposició presenta l’obra de Mari Chordà (Amposta, 1942) a partir d’una atenta mirada a la seva vida. El seu treball artístic, iniciat amb la pintura i molt vinculat a l’escriptura poètica, pren diferents formes –escultura, dibuix, instal·lacions, fotografies… – i tracta qüestions sobre el cos, l’embaràs i la maternitat, sempre des d’un ferm compromís personal amb el feminisme. 

Autorretrat embarassada, de Mari Chordà (fotografia: MNAC)

“Antoni Tàpies. Retrospectiva”
Del 17 de juliol al 12 de gener de 2025, a la Fundació Antoni Tàpies
En el marc de la celebració del centenari de l’artista, Manuel Borja-Villel organitza aquesta mostra d’obres procedents de museus i col·leccions privades nacionals i internacionals, que recullen una part del treball menys conegut de l’artista entre els anys 1943 i 2011. 

“Manifesta 15”
Del 8 de setembre al 24 de novembre, a Barcelona.
La biennal itinerant europea arriba a Barcelona en la seva 25ena edició. Algunes de les seus escollides són l’antiga editorial Gustavo Gili, les Tres Xemeneies, o el Monestir de Sant Cugat. Fundada a principis de la dècada dels noranta, Manifesta planteja la relació entre cultura i societat civil, i posa sobre la taula debats urgents com els desafiaments mediambientals o la globalització. 

“Kimsooja”
Del 20 de setembre al 5 de gener de 2025, a l’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma.
L’obra de Kimsooja, una artista contemporània internacional sud-coreana, serà un dels deu projectes de producció pròpia que s’exposaran a l’Es Baluard al llarg del 2024, amb motiu del vintè aniversari de la seva fundació. Aquesta serà la seva primera exposició institucional a les Illes, en què s’hi podrà veure un repàs de la seva trajectòria artística.

“Paula Bonet”
Del 8 d’octubre al 25 de gener de 2025, a Can Framis, a Barcelona.
La pintora i escriptora presentarà la seva obra, amb una tonalitat feminista, en aquest espai de la Fundació Vila Casas.

“Henri Cartier-Bresson”
De l’11 d’octubre al 26 de gener de 2025, al centre de fotografia KBr de la Fundació Mafre de Barcelona.
Mostra d’un dels grans fotògrafs de la història universal. La seva obra destil·la un ferm compromís social, per això sovint el carrer es va convertir en l’escenari de les seves fotografies.

“Miró Matisse: més enllà de les imatges”
Del 17 d’octubre al 23 de febrer de 2025, a la Fundació Joan Miró, a Barcelona.
L’exposició explora el vincle entre l’obra fauvista del francès Henri Matisse (1869) i el surrealisme del català Joan Miró (1893). Partint d’una base bibliogràfica, s’entrellacen les vides d’un i de l’altre per entendre com vam creuar mirades i establir punts en comú entre ambdós artistes, tot i haver format part de generacions diferents. 

“De Montmartre a Montparnasse (1889-1914). Artistes catalans de París.”
Del 22 de novembre al març del 2025, al Museu Picasso de Barcelona.
El museu Picasso oferirà una mostra de fotografies del pas d’uns quants artistes catalans per París, centrada en els anys que van de L’Exposició Universal del 1889 a l’esclat de la Primera Guerra Mundial, i que té com a finalitat mostrar les diferents visions i percepcions del que va ser el centre neuràlgic de l’art. 

“Exposició immersiva de la Capella de Sant Miquel”
Novembre de 2024 (se’n desconeixen encara les dates exactes), al Monestir de Pedralbes de Barcelona.
Es podrà veure un conjunt de pintures murals encarregades al pintor Ferrer Bassa per l’abadessa Francesa ça Portella, executades amb una tècnica mixta: al fresc i al sec, que constitueixen el primer exponent a la península de la pintura italiana del trecento

“Sorolla, una nova dimensió”
Des del 9 de febrer al 10 de maig de 2024, al Centre d’Art Amatller, a Barcelona.
L’exposició immersiva amb motiu del centenari de Joaquim Sorolla arriba enguany a Barcelona, després del seu pas per València. Una experiència de 360 graus que permetrà endinsar l’espectador a la vida i obra de l‘artista valencià. 

Una imatge de l’exposició ‘Sorolla, una nova dimensió’

“La ciutat imaginada de Manel Esclusa”
A partir del 22 de novembre, a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
Exposició de les fotografies de Manel Esclusa que van formar part dels projectes expositius Barcelona Ciutat Imaginada i Musa Museu, que es van presentar l’any 1988 i 1992, respectivament, al Palau de la Virreina, en uns anys claus per a la transformació de la ciutat.

Les exposicions internacionals més destacades del 2024

A escala internacional, l’any presenta unes quantes novetats. Al Guggenheim de Bilbao s’exposarà Giovanni Anselmo: Más allá del horizonte, del 9 de febrer al 9 de maig, en la què serà la seva primera retrospectiva pòstuma. Més endavant, del 18 d’octubre al 2 de febrer de 2025, el mateix museu mostrarà els quadres plens de color de l’artista sueca Hilma af Klint. Una exposició que brindarà l’oportunitat de conèixer una gran artista que havia estat invisibilitzda durant molts anys. 

A Londres hi haurà unes quantes grans exposicions. D’una banda, la National Gallery mostrarà els quadres de Caravaggio a L’últim Caravaggio, del 18 d’abril al 21 de juliol; i, més endavant, del 14 de setembre al 19 de gener de 2025, es podrà veure Van Gogh: poetes i amants. A més, la National Portrait Gallery acollirà els retrats de Francis Bacon del 10 d’octubre al 19 de gener de 2025. 

D’altra banda, el museu d’Orsay de París presenta París 1984. Inventar l’Impressionisme, del 26 de març al 14 de juliol. S’hi podran veure cent trenta obres que comprenen pintures, dibuixos, gravats i fotografies de diversos artistes destacats com Monet, Renoir, o Pissarro, entre d’altres.

Claude Monet a Bordighera

Exposicions que ja han començat

Durant el primer trimestre de l’any encara es pot gaudir d’algunes exposicions que van començar a final de l’any passat. Fins el 25 de febrer, hi ha l’exposició “Miró-Picasso”, un projecte conjunt i únic del Museu Picasso de Barcelona i de la Fundació Joan Miró que té lloc de manera simultània a les dues institucions. Al MNAC, hi trobareu el Nou espai Mestre de Cabestany, amb fragments escultòrics romànics procedents del monestir de Sant Pere de Rodes. I al Monestir de Pedralbes podreu conèixer la història i el llegat de Juliana Morell fins el 14 d’abril.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any