“Tot fa gàrgares”: l’estratègia vienesa de PCR gratuïtes d’automostra

  • La mostra consisteix a fer gàrgares amb una solució salina que després es pot lliurar en diversos punts · El resultat es rep abans de vint-i-quatre hores

VilaWeb
Redacció
05.01.2022 - 21:50

Àustria és capdavantera a la Unió Europea en accessibilitat i gratuïtat de les proves diagnòstiques de la covid-19. De fa mesos, el govern austríac ha incentivat l’ús dels tests d’antígens i de les PCR entre la població per a identificar possibles positius i interrompre amb màxima celeritat qualsevol cadena de contagis. En aquest sentit, els ciutadans poden obtenir proves de franc, o fer-se’n, en farmàcies i en diversos punts habilitats.

Ara bé, en aquest context, la ciutat de Viena encara ha estat més pionera i fa temps que ofereix als seus residents la possibilitat de fer-se proves PCR d’automostra de manera gratuïta. De fet, aquesta estratègia, que ha rebut el nom d’Alles gurgelt! –“Tot fa gàrgares!”–, consisteix a facilitar petits equips perquè els vienesos es prenguin personalment les mostres fent gàrgares.

El sistema ha estat tan reeixit que, havent-se aplicat a la capital, s’ha anat estenent a la resta d’Àustria.

Com funciona el sistema Alles gurgelt?

L’interessat a fer-se la prova, després d’haver-se registrat a la web del sistema i aconseguir un codi de barres, pot recollir els equips d’automostra (vuit, a tot estirar) a qualsevol botiga de la companyia BIPA, una drogueria molt popular a Àustria, sense haver de pagar res.

Una vegada a casa, pot activar qualsevol de les mostres fent servir un codi QR o una URL. Confirmada la identitat, el sistema permet d’enregistrar amb vídeo la presa de la mostra, de manera que es valida. Si el resultat és negatiu, rep un certificat covid amb una validesa de 48 hores. Si decideix de no enregistrar-se amb vídeo, pot obtenir igualment el diagnòstic, però no rep cap certificat que n’autentifiqui el resultat.

Per prendre’s la mostra tan sols cal fer gàrgares amb una solució salina que després es diposita en un petit tub de mostra. En acabat, la mostra degudament tancada es pot lliurar a qualsevol botiga BIPA, i també en molts altres llocs, com ara gasolineres i estacions de tren.

Si la mostra es lliura abans de les nou del matí, el sistema es compromet a tenir el resultat abans de vint-i-quatre hores. El resultat es pot consultar per mitjà del correu electrònic, si s’ha enregistrat amb vídeo, i si no, a la pàgina web.

Les restriccions a Àustria

El govern austríac manté el confinament dels no vaccinats des de mitjans de desembre. Aquesta mesura, que expira el 10 de gener, tot i que previsiblement s’allargarà, només permet als no vaccinats sortir de casa per fer exercici, passejar les mascotes, anar a treballar –cal mostrar una prova negativa i portar màscara FFP2–, anar a comprar béns essencials o assistir a cerimònies religioses.

Així mateix, el govern ha establert tres nivells de control –2G, 2G plus i 3G– que afecten gairebé qualsevol activitat que pugui fer un ciutadà. El nivell 2G, que és el que engloba més situacions –bars, restaurants, gimnasos, biblioteques, museus, hotels, etc.–, obliga a presentar un certificat de vaccinació o d’immunitat natural per infecció.

El nivell 2G plus és el més restrictiu i significa, a més de presentar un certificat de vaccinació o immunitat, tenir el resultat negatiu d’una prova PCR. A Viena, per exemple, s’aplica als cinemes, teatres, òperes i a les visites a les residències. També a les duanes, de manera que qualsevol viatger que no pugui acreditar-ho, és obligat a fer quarantena (els qui tenen tres dosis n’estan exempts).

Finalment, el nivell 3G és el menys restrictiu i afecta les escoles, les llars d’infants i els llocs de feina. Per accedir a aquests espais, cal presentar el certificat de vaccinació, d’immunitat o un resultat negatiu en una prova PCR o d’antígens. El transport públic queda al marge de qualsevol d’aquests nivells de control.

Vaccinació obligatòria

El passat 9 de desembre, el ministre de Sanitat, Wolfgangt Mückstein, va anunciar que a partir del febrer la vaccinació seria obligatòria. Una mesura fins ara inèdita a la Unió Europea i que cerca d’accelerar la immunització de la població, ara per ara ancorada en el 73%. Així mateix, els qui es neguin a vaccinar-se poden rebre una primera multa de 600 euros que pot créixer fins als 3.600 (en cas d’impagament, poden ser empresonats).

Tanmateix, la duresa del missatge inicial s’ha anat apaivagant a mesura que s’acosta l’1 de febrer, sobretot arran de les protestes que hi ha hagut a Viena i en altres ciutats del país. En aquest sentit, l’executiu que ara encapçala Karl Nehammer ha començat a valorar alternatives a la vaccinació obligatòria. De fet, una de les idees que ha guanyat més força és premiar els qui es vaccinin en comptes de castigar els qui no ho fan. D’acord amb aquesta estratègia, els que rebin el vaccí podran tenir accés a un cupó de 500 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any