Espot rep el primer ministre de Liechtenstein: “És un referent per al procés d’aproximació a la UE”

  • El desplaçament es clourà avui amb la reunió a la Casa de la Vall entre la síndica general, Roser Suñé, i Daniel Risch

VilaWeb
Redacció
17.02.2023 - 01:50

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ha rebut el primer ministre de Liechtenstein, Daniel Risch, a l’edifici administratiu del govern. L’objectiu de la visita ha estat el de refermar la cooperació existent entre els dos països i compartir qüestions d’interès comú com són la diversificació econòmica, les finances, la lluita contra el canvi climàtic, el turisme de neu i muntanya i, especialment, l’experiència liechtensteinesa en el seu procés d’acostament a la Unió Europea.

Risch ha arribat a Andorra acompanyat de Simon Biedermann, secretari general del Ministeri d’Afers Generals del Govern i Finances, i Dominique Hasler, ministra d’Afers estrangers. La visita dóna continuïtat al viatge que van fer al país centreeuropeu el mes d’octubre Espot i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

La representació andorrana ha informat el primer ministre liechtensteinès sobre els avenços que ha fet Andorra en les negociacions amb la Unió Europea per tal d’assolir un acord d’associació. Espot ha destacat la importància de l’acord com “la clau de volta per diversificar l’economia, i per tant del creixement econòmic, i per tant per poder fer encara més polítiques socials i mediambientals”. És per això, ha afirmat el cap de govern en funcions, que Andorra agafa l’exemple de Liechtenstein per l’experiència que ens pot aportar en el seu encaix amb Brussel·les.

I és que Liechtenstein forma part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE), així com de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) i de l’Espai de lliure circulació Schengen, si bé no pertany a la UE. Un precedent d’un estat de petita dimensió que ja ha assolit un acord amb la Unió Europea, mantenint les seves especificitats.

“Els dos països tenim particularitats molt similars i el seu és un exemple a tenir en compte”, ha afirmat Espot. Daniel Risch, per la seva part, ha repassat els beneficis que ha aportat l’acostament del seu país a la UE a l’economia liechtensteinesa i ha desitjat un bon tancament de les negociacions d’Andorra per assolir l’Acord d’associació. El primer ministre liechtensteinès ha explicat que el suport de la ciutadania del seu país a l’encaix amb Europa ha augmentat d’ençà que es van integrar a l’EEE el 1995, passant del 55% al 75%.

Experiència del model de turisme de neu d’Andorra

És previst que el desplaçament clogui avui amb la trobada protocol·lària entre la síndica general, Roser Suñé, i Daniel Risch a Casa de la Vall; seguida del desplaçament de la delegació de Liechtenstein a Soldeu per tal de conèixer els detalls de la candidatura d’Andorra per acollir els mundials d’esquí alpí del 2029, així com el model de turisme de neu del país.

Andorra i Liechtenstein van establir relacions diplomàtiques l’any 1995. D’ençà d’aleshores, els successius executius d’ambdós països han treballat conjuntament en diversos àmbits, especialment en el marc del procés d’apropament d’Andorra cap a la UE. En l’àmbit econòmic, Andorra i Liechtenstein van signar un Conveni de no doble imposició (CDI) el 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any