L’esclat de la covid a la Xina remou el fantasma de les restriccions als viatgers

  • Alguns estats han decidit d'imposar restriccions als viatgers xinesos · La UE estudia mesures coordinades

VilaWeb

Redacció

29.12.2022 - 10:11
Actualització: 29.12.2022 - 16:57

La retirada de les quarantenes als viatgers que entrin a la Xina ha fet arrufar el nas en uns quants països, tenint en compte que la mesura era el darrer escull en la represa de la mobilitat exterior dels xinesos. La preocupació rau, sobretot, en l’esclat de la pandèmia després del final de l’anomenada política de covid zero. Es calcula que més trenta milions de xinesos s’encomanen diàriament de la malaltia –els experts preveuen entre un milió de morts i dos el 2023–, tot i que no hi ha xifres concretes perquè les autoritats han deixat de publicar-les.

El final de les quarantenes i l’obertura final de la Xina al món, després de gairebé tres anys, és previst el 8 de gener, pocs dies abans de les vacances de l’Any Nou Xinès, que enguany van del dia 21 al 27. Sense aquestes restriccions es preveu una gran mobilitat interna, però també externa. Per això, alguns països ja han anunciat que imposaran restriccions als viatgers xinesos.

D’aquesta manera, el Japó, els Estats Units, Malàisia, Taiwan i Itàlia han decidit d’imposar proves PCR. En el cas italià, la decisió s’ha pres després d’haver detectat que més de la meitat de viatgers d’un vol entre Pequín i Milà tenia la covid-19. Cal recordar que Itàlia té molt present el brot de Llombardia, que va significar la propagació del virus per tot Europa el 2020.

Avui, la Comissió Europea reuneix representants de tots els estats membres per avaluar la situació i coordinar mesures. La UE vol evitar novament la imatge de caos i manca de política comuna que es va derivar del tancament unilateral de fronteres en les primeres etapes de la pandèmia.

A l’estat francès, el president Emmanuel Macron ha demanat al govern d’Élisabeth Borne que prengui les mesures adequades per a protegir els interessos dels seus ciutadans. En aquest sentit, l’executiu s’ha declarat “disposat a estudiar totes les mesures útils que es puguin aplicar en col·laboració amb els socis europeus i dins del marc jurídic existent.”

Aquest matí, el govern espanyol ha demanat precaució a l’hora de viatjar a la Xina arran de l’augment d’infeccions, la manca de medicaments i la saturació del sistema sanitari. En aquest sentit, el Ministeri d’Afers Estrangers ha recomanat als viatgers que portin totes les dosis del vaccí contra la covid-19 abans de volar.

L’OMS mostra la seva preocupació

L’OMS ha expressat la seva preocupació per la reobertura de la Xina al món. L’epidemiòloga Maria Van Kerkhove ha demanat que els estats no abaixin la guàrdia perquè la manca de restriccions i l’alta transmissibilitat de les noves variants pot comportar nous repunts d’infeccions arreu. “Certament, hem vist una reducció de l’impacte de la covid en el darrer any perquè tenim el nivell d’immunitat no parar de créixer. Això és el que hem de fer a tots els països, inclosa la Xina: augmentar la cobertura vaccinal entre els més vulnerables. El que més ens preocupa de la Xina és l’augment d’informes sobre casos de covid greus”, ha declarat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem