ERC i Junts no arriben al percentatge de vot necessari per a tenir grup propi al congrés espanyol

VilaWeb
Gabriel Rufián, Laura Borràs i Míriam Nogueras, en una imatge d'arxiu (fotografia: EFE / Juan Carlos Hidalfo).
Europa Press
24.07.2023 - 13:06
Actualització: 24.07.2023 - 13:44

ERC i Junts no han aconseguit el percentatge de vot necessari per poder formar grup parlamentari propi al congrés espanyol, de manera que hauran de buscar fórmules per no acabar al grup mixt. Per evitar-ho podrien intentar de crear un grup format amb el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) o demanar ajuda a EH Bildu, el PSOE o Sumar.

Per tenir grup propi cal comptar amb almenys 15 escons o superar els cinc diputats i obtenir el 5% dels vots a tot l’estat espanyol, o bé el 15% en totes les circumscripcions en què es concorre.

ERC i Junts han aconseguit set escons cadascuna, però en tots dos casos hi ha dues circumscripcions en què no superen el 15% del suport.

En concret, ERC no compleix aquest requisit ni a Barcelona, ​​on ha quedat amb un 12,33%, ni a Girona, on han tingut un 14,74%. Del seu costat, Junts no arriba a aquest llindar ni a Barcelona, ​on ha aconseguit un 9,68% de suports, ni a Tarragona (11,08%).

L’última paraula la té la mesa

Qualsevol fórmula que cerquin ERC i Junts haurà de comptar amb el vistiplau de la mesa del congrés espanyol, que es constituirà el 17 d’agost i no és clar quines majories tindrà.

Si fan pinya amb el BNG, els nacionalistes gallecs també podrien evitar el grup mixt, que altrament hauran de compartir amb Coalició Canària i Unió del Poble Navarro, formacions que han aconseguit una acta cadascuna. El representant del BNG, Néstor Rego, hauria de decidir si li compensa un préstec temporal, és a dir, anar-se’n al grup mixt una vegada que ERC i Junts constitueixin el seu grup, o compartir espai de manera permanent amb els independentistes catalans.

També poden recórrer a EH Bildu, que per segona legislatura consecutiva podrà tenir el seu propi grup a la cambra baixa. EH Bildu ha aconseguit sis diputats i supera el 15% dels vots a les tres circumscripcions basques i a Navarra. EH Bildu podria prestar un diputat a ERC i Junts perquè creïn el seu grup arribant al mínim de 15 i després tornar al seu.

L’opció del préstec de vots, que s’ha utilitzat en altres legislatures, també podria ser viable amb el suport del PSOE o de Sumar, formacions que, si volen repetir la seva coalició de govern, necessitaran el suport d’ERC i, almenys, l’abstenció de Junts.

Els avantatges d’un grup propi

Tenir grup propi suposa grans avantatges polítics, econòmics i de mitjans. Qui el constitueix té garantida la seva representació a totes les comissions parlamentàries, a la Diputació Permanent i veu pròpia a la junta de portaveus i capacitat per intervenir en tots els debats en igualtat de condicions; mentre que dins del Grup Mixt cal repartir-se temps d’intervenció i seients a les comissions.

A les sessions de control, tenir grup propi possibilita d’entrar a les quotes de preguntes i interpel·lacions al govern espanyol, així com avantatges a l’hora d’incloure les seves proposicions no de llei als plens, però al grup mixt tot això s’ha de distribuir a parts iguals.

En el pla econòmic, per exemple, a la legislatura que acaba cada grup percebia una subvenció de fixa de 364.160,64 euros a l’any (30.346,72 al mes) i una variable en funció del nombre de diputats de cadascun, que es va establir en 1.746,16 euros mensuals per cada parlamentari.

A més, només havent aconseguit grup parlamentari propi es pot accedir al cobrament de les subvencions per tramesa gratuïta de propaganda electoral durant la campanya. I els avantatges es prolonguen per a les eleccions següents, perquè els que ara ho aconsegueixin tindran opció a presència en els futurs debats electorals i plans de cobertura informativa dels mitjans públics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any