Àgueda Micó: “Nosaltres pretenem valencianitzar la política estatal”

  • Entrevista a la candidata de Sumar-Compromís a les eleccions del 23-J

VilaWeb
Àgueda Micó, candidata de Sumar-Compromís, ahir durant l'entrevista (fotografia: ©Prats i Camps).
Andreu Barnils
05.07.2023 - 21:40
Actualització: 05.07.2023 - 23:05

Àgueda Micó i Micó (l’Olleria, Vall d’Albaida, 1978), secretària general de Més-Compromís, és la candidata per València de Sumar-Compromís a les eleccions espanyoles del 23-J. Micó defensa en aquesta entrevista presentar-se al congrés espanyol juntament amb Sumar, el partit de Yolanda Díaz, en lloc de presentar-se com a Compromís tot sol. Creu que tindran autonomia de vot i aconseguiran impregnar de valencianisme la candidata espanyola. Micó es marca com a prioritat la reforma del finançament, que tant castiga els valencians, i ser la veu valenciana al congrés.

Quines són les prioritats per al País Valencià per als quatre anys vinents? Quins són els grans objectius?
—Ser la veu valenciana al congrés. Nosaltres pretenem valencianitzar la política estatal, que és una qüestió que fem des que el nostre company diputat Joan Baldoví va entrar l’any 2011 al congrés. A partir d’aquí, la reforma del sistema de finançament. Un sistema de finançament que és caducat des de l’any 2014 i que PP i PSOE no han acabat de solucionar mai, no s’han posat mans a l’obra per a fer realment una proposta de canvi d’aquesta reforma. A banda de patir un sistema de finançament injust que ens infrafinança, els cinc milions de valencians ja tenim un deute acumulat de l’estat amb nosaltres de 40.000 milions d’euros. Per tant, això és una qüestió bàsica i fonamental. Per això necessitem que la veu valenciana siga una veu valenciana alta i clara i necessitem molts diputats valencianistes al congrés. A partir d’aquí hi ha moltíssimes altres coses que també volem aconseguir.

Per exemple?
—Per exemple, el problema amb els trens de rodalia al País Valencià. És més fàcil anar a Madrid que anar de València a Alacant. I això no té trellat. Quan parlem de la lluita contra el canvi climàtic que és un dels eixos bàsics de Compromís, parlem de la mobilitat i de la mobilitat sostenible. Per tant, ajuntem l’autogovern valencià, que és la base del treball de Compromís, amb els valors que conformen la nostra ideologia política: l’ecologisme, el feminisme, les polítiques socials i d’esquerres. Una de les bases del nostre treball és la lluita contra les macroplantes solars perquè s’ha de fer una transició energètica, però ha de ser justa i sostenible i ha de ser democràtica. No podem anar d’un sistema en què les grans multinacionals s’enriqueixen en l’energia elèctrica a un sistema en què les grans multinacionals s’enriqueixen amb l’energia solar.

Quan algú diu que els catalans paguen més imposts, la resposta pot ser: és clar, perquè són més rics de mitjana que l’estat espanyol. Per què vosaltres pagueu més diners… si sou més pobres?!
—Doncs la resposta és que el sistema de finançament és caducat d’ençà de l’any 2014. L’últim sistema de finançament que es va aprovar a l’estat espanyol és de l’any 2009. Som al 2023 i continuem aplicant el mateix sistema.

Els socialistes tampoc no s’hi han posat de cara. La mateixa pregunta faria als d’ERC o a Junts: com és que ara que el PSOE depenia de vosaltres, tampoc l’han canviat, el sistema?
—Perquè al final el Partit Socialista té el mateix problema que el Partit Popular. Que són valencians i defensen els interessos valencians fins que arriben a Madrid. A Ferraz, o Gènova. I el problema és que l’únic diputat que fins ara ha exercit de valencià al congrés ha estat Joan Baldoví. I això és el problema. El problema és que el PSOE i el PP quan arriben allà defensen els interessos del seu partit, no els interessos de la gent que viu ací.

Deixeu-me fer d’advocat del diable. Vós direu blanc, jo diré negre. Fins a quin punt guanyeu quota de poder i autonomia entrant a Sumar? És a dir, una vegada hi entreu, no perdeu autonomia els de Compromís?
—No, perquè hem fet un acord bilateral entre dos partits polítics diferents en què hem acordat un programa polític i electoral. Els partits polítics, quan volem aconseguir coses, hem de pactar amb altres partits polítics. De fet, amb aquest pacte amb Sumar hem aconseguit que tot el moviment Sumar assumís les reivindicacions valencianes i valencianistes del nostre programa al congrés. Per tant, és una qüestió fins i tot positiva, perquè podrem impregnar la resta de diputats de les nostres accions i els nostres interessos com a projecte polític valencià i valencianista. Hem pactat amb altres partits polítics i Compromís no ha diluït mai ni una mínima gota la seua essència de projecte polític que defensa els interessos valencians.

Però no teniu por que ara, quan algú vulgui pactar coses amb el País Valencià pactarà amb Sumar, no amb vosaltres? Vosaltres haureu de pactar amb Sumar, i Sumar haurà de pactar amb ells.
—Compromís som un projecte polític que tenim capacitat de pactar directament amb qualsevol altre partit polític. Com repetisc, nosaltres no hem confluït amb Sumar, nosaltres hem fet un acord electoral amb Sumar d’igual a igual, un acord bilateral. Per tant, Compromís té la plena autonomia de desenvolupar la seua acció política i electoral com ho hem fet sempre i ho hem demostrat cada volta que hem estat al congrés i al senat i hem pactat amb altres partits polítics. Es diu negociar, es diu formar coalició i es diu defensar els interessos del teu projecte polític. Ho hem fet sempre, ho hem demostrat moltes vegades i aquesta vegada amb més diputats possiblement tindrem més capacitat d’incidència que és el que busquem: ser la veu valenciana amb més incidència i més capacitat d’influència en la política estatal.

La por que tinc és que entreu dins Sumar i us passi com als socialistes del País Valencià, o els de Catalunya, que quan entren dins el PSOE queden diluïts. No teniu aquesta por de diluir-vos allà dins?
—És que aquest és un pacte bilateral entre dos partits polítics al mateix nivell. A Compromís mantenim la nostra autonomia, la nostra essència, el nostre programa, els nostres diputats i diputades i nosaltres responem davant el nostre partit polític i davant de la ciutadania i la societat valenciana. No ens diluirem en un altre partit polític només per pactar-hi. Ja hem pactat amb altres partits polítics i no ens hi hem diluït. Sumar és un projecte polític que jo crec que és molt interessant per a l’estat espanyol, per al País Valencià.

Quins serien uns bons resultats per vosaltres?
—Per a mi un bon resultat seria aconseguir el grup parlamentari propi. Això vol dir que tinguem com a mínim cinc diputats en les tres circumscripcions valencianes i traguem un 15% de representació en les tres circumscripcions. I això seria un bon resultat perquè ens permetria tindre més capacitat d’incidència com a grup parlamentari.

I això és factible?
—Sí, jo crec que sí. El nostre vot al final és un vot doble, és un vot valencianista, és un vot per a conformar una majoria social, però és un vot també per a lluitar contra la indignitat d’un govern que fomenta l’odi contra les dones, contra la gent LGBTI, contra els immigrants, contra els treballadors, contra la nostra llengua i cultura pròpia.

Potser un dia vosaltres voteu una cosa i Sumar en vota una altra, fent gala de la vostra independència i autonomia dins del grup. Pot passar això?
—Ho repetisc, nosaltres responem davant d’un programa electoral i davant d’una societat valenciana que ens ha votat. A qui he de rendir comptes com a diputada en el congrés és al projecte polític de Compromís, al programa que hem pactat Compromís i Sumar, i als valencians i valencianes. Per tant, sempre votaré allò que siga millor per als valencians i les valencianes.

I on creieu que pot haver-hi una mica de fricció? Si aneu amb Sumar és perquè us enteneu, entenc. Però, és clar, no sempre al 100%. Quin creieu que és el punt on potser els hauríeu de convèncer o on pot haver-hi un vot dispar?
—No hem tingut cap problema per a conformar el programa electoral. Estem d’acord en totes aquelles polítiques socials de defensa dels drets i les llibertats de la majoria de les persones que vivim al País Valencià i a l’estat espanyol. Reconeixem les polítiques que ha fet Yolanda Díaz en el govern de l’estat. Les polítiques a favor dels treballadors. La reforma laboral. La pujada del salari mínim interprofessional. La pujada de les pensions. I ells, com he dit abans, han acceptat positivament tot el programa electoral de Compromís. I això ho podrem aconseguir dins l’espai de pacte i coalició que tenim amb Sumar, però també amb altres forces polítiques. Crec que el congrés és un espai que permet, si tens ganes de negociar i de dialogar i d’arribar a acords, aconseguir realment un estat més federalitzat que el que ara tenim, i crec que Compromís pot tenir un paper importantíssim en totes aquestes qüestions.

Yolanda Díaz la coneixeu personalment i, si és el cas, com la descriuríeu?
—Sí, la conec personalment. Hem coincidit unes quantes vegades i jo la concep com una persona molt lluitadora, és una persona amb una ferma vocació de servei públic, una persona que creu en allò que fa i, per tant, que té tot el meu respecte.

A Catalunya els comuns han baixat del carro del referèndum. Compromís com veu la qüestió del referèndum d’autodeterminació per al País Valencià?
—Un referèndum d’autodeterminació al País Valencià? No som en aquest punt polític. Però entenem que, en tot cas, qualsevol societat, qualsevol subjecte polític ha de tindre el dret de decidir el seu futur. Nosaltres sempre ho hem defensat. Ho hem defensat per a Catalunya. Ho hem defensat per a Escòcia. Ho hem defensat per al Quebec. Ho hem defensat per al poble sahrauí, que volem que puguen tindre un procés d’autodeterminació com a poble. I si en algun moment al País Valencià hi haguera realment una reivindicació per a repensar-se com a societat, evidentment pensem que el dret a decidir és un dret fonamental de qualsevol poble i de les persones que conformen aquests pobles.

Imagineu-vos d’aquí a quatre anys: la cosa que estaríeu molt contenta d’haver aconseguit; i l’altra cara de la moneda: la cosa que us prendríeu com un fracàs si no heu aconseguit.
—La reforma del finançament, però no per res, sinó perquè ens hi juguem l’autogovern valencià, amb el finançament, la capacitat de la Generalitat Valenciana de poder fer polítiques socials, de fer polítiques d’inversions en infrastructures, de fer polítiques de promoció econòmica, per a lluitar contra el canvi climàtic. Tot això depèn de la nostra capacitat econòmica. Per tant, per mi, és central la reforma del sistema de finançament i serà la batalla principal. I, efectivament si no l’aconseguírem seria un fracàs.

Hi ha alguna cosa que no hagi preguntat però què voldríeu dir?
—Compromís-Sumar és la veu i serà la veu valenciana al congrés. Cal subratllar que som en un moment en què la dreta i l’extrema dreta volen imposar l’odi. Ho veiem i jo vull traslladar que Compromís volem ser la veu de les dones, volem ser la veu de la gent LGBTI, volem ser la veu dels treballadors i treballadores que necessiten uns serveis públics i de qualitat, volem ser la veu de la gent valencianoparlant, de la gent que creu en la cultura pròpia del País Valencià, i volem transmetre que poden comptar amb nosaltres. Que no hem de tindre por d’aquest govern de la vergonya. Que el combatrem a totes les institucions i també el combatrem des del congrés i des del senat i serem la veu valenciana ferma en contra de les polítiques reaccionàries de la dreta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any