Creen embrions sintètics amb cervell i cor fent servir tan sols cèl·lules extretes de la pell

  • Els investigadors creuen que el treball també podria reduir l'experimentació amb animals i ajudar a crear cèl·lules i teixits per al trasplantament humà

VilaWeb
Redacció
03.08.2022 - 17:40
Actualització: 03.08.2022 - 17:48

Investigadors de l’Institut Weizmann d’Israel han desenvolupat per primera vegada embrions de ratolins totalment sintètics, és a dir, sense fer servir esperma ni òvuls ni úter. L’experiment, publicat a la revista Cell, va unir cèl·lules mare de ratolins, extretes de la pell i cultivades en una placa de Petri, i es va fer créixer en un ventre artificial durant vuit dies, tot generant un tracte intestinal, els inicis d’un cervell i un cor que batega.

Aquesta fita obre ara noves vies d’estudi de com les cèl·lules mare formen els òrgans en l’embrió en desenvolupament, així com comprendre millor com algunes mutacions condueixen a malalties del desenvolupament. Tanmateix, també planteja qüestions morals profundes sobre la capacitat algun dia de crear animals (i humans) a partir de cèl·lules mare en un laboratori.

Els investigadors creuen que el treball també podria reduir l’experimentació amb animals i ajudar a crear cèl·lules i teixits per al trasplantament humà. Per exemple, les cèl·lules de la pell d’un pacient amb leucèmia es podrien transformar potencialment en cèl·lules mare de medul·la òssia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any