Els estudiants de Catalunya hauran de declarar si volen fer la selectivitat en català o castellà

  • Els alumnes hauran de respondre un formulari anònim en el primer examen, en què hauran d'especificar en quin idioma els volen fer tots

VilaWeb
Redacció
09.06.2022 - 19:01
Actualització: 09.06.2022 - 22:25

Els estudiants que facin les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) hauran de demanar explícitament els exàmens en català en un formulari anònim on també se’ls oferirà de fer-los en castellà o aranès. És la manera com el Consell Interuniversitari de Catalunya ha decidit de complir amb l’ordre cautelar del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que prohibia que el català fos la llengua preeminent als exàmens.

Així consta en les instruccions per al dia de la prova que publica el Canal Universitats. En el punt 16 diu textualment: 16. “Emplena el formulari anònim en full autocopiatiu sobre la llengua de recepció dels enunciats d’examen. Per facilitar als vocals de l’aula la distribució dels enunciats, has de deixar aquell full sobre la taula a l’inici de cada prova”. D’aquesta manera, diuen fonts del departament, asseguren l’anonimat de l’estudiant i eviten de repartir els 300.000 exàmens, fet que hauria convertit les PAU en una prova bilingüe.

Inicialment, el juny passat, la consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, va dir que no es canviaria pas el mètode lingüístic per a fer els exàmens, però a l’hora de la veritat, els examinadors van demanar verbalment en quin idioma volia fer l’examen cada alumne, que va contestar a mà alçada. Un 95% dels alumnes van demanar els anunciats en català.

A la següent convocatòria, la de setembre, el català no va recuperar la condició de llengua per defecte, però es va preguntar individualment a cada estudiant en quin idioma volia examinar-se.

Fa pocs mesos, la mesura cautelar dictada pel TJSC abans de les PAU de l’any passat es va convertir en una sentència en el mateix sentit. Deia que lliurar les preguntes en castellà només als alumnes que ho demanin vulnera els drets constitucionals, i declarava nul el paràgraf de les instruccions de les PAU que deia que s’han de repartir les còpies en català de l’examen i, si un alumne ho demana, facilitar-li una còpia en castellà o aranès. Així, sentenciava que les proves s’haurien de repartir per defecte en les tres llengües per evitar que, suposadament, l’alumne se signifiqui davant dels seus companys en demanar-lo en una llengua en concret.

Ara, el Consell Interuniversitari ha acordat una manera de preguntar diferent de com ho va fer l’any passat i afavoreix l’anonimat de l’estudiant. Alhora, el català com a llengua preeminent a les PAU. Des del departament sostenen que el sistema del formulari anònim permet que el català continuï essent la llengua d’ús normal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor