El Tribunal Constitucional ha suspès per unanimitat la reforma del reglament del parlament. L’admissió a tràmit comportarà la suspensió cautelar de la llei, en aplicació de l’article 161.2 de la constitució espanyola, que deixa sense efecte les normes impugnades per l’estat durant un període inicial de cinc mesos.

En la providència, els magistrats del Tribunal Constitucional demanen, tal com reclamava el recurs, que s’adverteixi, la presidenta del parlament, Carme Forcadell; el secretari general, Xavier Muro; el Lletrat Major, Antoni Bayona Rocamora; i els membres de la mesa del seu ‘deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que comporti ometre o eludir la suspensió sol·licitada’. A tots ells se’ls farà arribar un avís per escrit comunicant-los les conseqüències penals de no complir la providència. En canvi, el Tribunal Constitucional no advertirà el director de Publicacions del parlament, com també demanava el recurs del govern espanyol.

Així doncs, el Constitucional ha abordat el recurs del govern de Mariano Rajoy i ha culminat el procés engegat dijous pel consell d’estat, que va aprovar un dictamen favorable a la presentació del recurs d’inconstitucionalitat després d’haver-se aprovat, dimecres, la reforma del reglament al parlament.

El calendari de plens del Constitucional no tenia prevista cap més sessió fins al setembre, però va convocar la reunió d’avui d’urgència quan Rajoy va anunciar, divendres, que presentaria un recurs contra la reforma del reglament del parlament.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]