El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya per l’expulsió de dos marroquins residents a Catalunya. El tribunal amb seu a Estrasburg ha constatat que l’estat espanyol va violar el dret ‘al respecte per la vida privada i familiar’ de dues persones de nacionalitat marroquina expulsades per haver estat condemnades penalment per tràfic de drogues. De manera ‘unànime’ els magistrats han considerat que les autoritats espanyoles van errar a l’hora d’examinar la naturalesa i seriositat dels crims comesos. A més, creuen que la justícia espanyola no va tenir en ‘consideració’ el temps de residència, els llaços familiars, socials i culturals dels demandants a l’estat espanyol i al Marroc.

Aziz Saber i Hamza Boughassal van ser condemnats per tràfic de drogues el 2008, motiu pel qual la policia espanyola i la Guàrdia Civil van iniciar un procediment d’expulsió. 

Posteriorment, les subdelegacions del govern espanyol a Catalunya van ordenar l’expulsió de Saber i Boughassal, a més d’imposar una prohibició per entrar a l’estat de quatre i deu anys, respectivament.

Aquests van apel·lar la decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i després al Tribunal Constitucional espanyol, però totes dues instàncies van refusar les seves demandes. El 2013 i 2014 els dos demandants representats per l’advocat gironí Benet Salellas van presentar les seves queixes al TEDH que ara els hi ha donat la raó.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb