El Tribunal Constitucional espanyol ha aprovat per unanimitat una sentència que anul·la alguns dels articles i disposicions addicionals de la Llei de mesures fiscals i financeres (llei d’acompanyament del pressupost) del 2015, que entre més mesures preveu la creació de l’Agència Tributària pròpia.

En concret, segons fonts del TC, els magistrats declaren inconstitucionals les disposicions i preceptes que preveuen la creació d’un pla director de l’Administració Tributària de Catalunya; l’elaboració d’un catàleg d’infrastructures estratègiques a Catalunya; el pla director relatiu als sectors de l’energia, les telecomunicacions i els sistemes d’informació i del transport ferroviari; la modificació de la llei del servei meteorològic de Catalunya; i la limitació per a l’establiment de grans centres comercials als ports púbics. D’una altra banda, declaren constitucionals uns altres preceptes sempre que s’interpretin com determina la sentència. Són les disposicions que preveuen l’elaboració d’un inventari del patrimoni de les administracions púbiques de Catalunya i la creació d’una agència catalana de protecció social.

Els articles afectats ja havien estat suspesos preventivament el juny del 2015, quan el TC va admetre a tràmit el recurs que havia presentat l’advocat de l’estat. El ponent de la resolució ha estat el magistrat conservador Santiago Martínez Vares.

La sentència és ferma i estableix el criteri del TC sobre els articles 69 i 95 i les disposicions addicionals 22, 23, 24, 25 i 26 de la Llei 3/2015 d’11 de març de mesures fiscals, financeres i administratives del Parlament de Catalunya que estableix les anomenades estructures d’estat.

L’objectiu del govern de Rajoy, segons que va assegurar la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, era deixar sense efecte els articles que preveuen que, ‘en cas de separació’, la Generalitat assumeixi funcions ‘pròpies de l’estat’, és a dir, que parteixen ‘del supòsit inconstitucional d’una separació unilateral de Catalunya de l’estat espanyol’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb