El Tribunal Constitucional espanyol ha aprovat per unanimitat una sentència que anul·la alguns dels articles i disposicions addicionals de la Llei de mesures fiscals i financeres (llei d’acompanyament del pressupost) del 2015, que entre més mesures preveu la creació de l’Agència Tributària pròpia.

En concret, segons fonts del TC, els magistrats declaren inconstitucionals les disposicions i preceptes que preveuen la creació d’un pla director de l’Administració Tributària de Catalunya; l’elaboració d’un catàleg d’infrastructures estratègiques a Catalunya; el pla director relatiu als sectors de l’energia, les telecomunicacions i els sistemes d’informació i del transport ferroviari; la modificació de la llei del servei meteorològic de Catalunya; i la limitació per a l’establiment de grans centres comercials als ports púbics. D’una altra banda, declaren constitucionals uns altres preceptes sempre que s’interpretin com determina la sentència. Són les disposicions que preveuen l’elaboració d’un inventari del patrimoni de les administracions púbiques de Catalunya i la creació d’una agència catalana de protecció social.

Els articles afectats ja havien estat suspesos preventivament el juny del 2015, quan el TC va admetre a tràmit el recurs que havia presentat l’advocat de l’estat. El ponent de la resolució ha estat el magistrat conservador Santiago Martínez Vares.

La sentència és ferma i estableix el criteri del TC sobre els articles 69 i 95 i les disposicions addicionals 22, 23, 24, 25 i 26 de la Llei 3/2015 d’11 de març de mesures fiscals, financeres i administratives del Parlament de Catalunya que estableix les anomenades estructures d’estat.

L’objectiu del govern de Rajoy, segons que va assegurar la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, era deixar sense efecte els articles que preveuen que, ‘en cas de separació’, la Generalitat assumeixi funcions ‘pròpies de l’estat’, és a dir, que parteixen ‘del supòsit inconstitucional d’una separació unilateral de Catalunya de l’estat espanyol’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb