El perquè de l’obsessió espanyola a fabricar diverses llengües catalanes

  • Una nació és l'organització de la dissemblança amb la nació del costat i, en aquest àmbit, la llengua té per a nosaltres, els catalans, un paper més que essencial

Vicent Partal
25.07.2021 - 21:50
Actualització: 26.07.2021 - 07:28
VilaWeb

El president del PP espanyol ha vingut a Palma i ha fet el numeret de sempre, a què ens tenen tan acostumats els del seu partit. Primer ha negat la unitat del català i després s’ha inventat quatre llengües catalanes: el mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterer, en les quals, miraculosament, el seu auditori semblava entendre’s de manera automàtica i sense haver-ne d’estudiar cap de les quatre. La broma sempre ajuda a passar el mal humor, però ja cal que entenguem que no és pas casualitat, de cap manera, que els parlants del català i només els parlants del català hàgem d’aguantar aquesta murga.

Normalment en diem “secessionisme lingüístic”, d’aquest fenomen, que consisteix a pretendre implantar de fora estant diverses llengües allà on només n’hi ha una. Però cada vegada estic menys convençut que siga el terme adequat. Perquè els qui promouen la secessió normalment no la parlen, la llengua, i per tant no fan secessió de res. En algun paper que ara no tinc a mà recorde haver vist l’expressió “llengües per elaboració”, que em sembla bastant més ajustada a la realitat. Des de fora ens elaboren tantes llengües com siga possible, per a partir-nos en tants bocins com siga possible. Tanmateix, aquesta denominació tampoc no acaba d’explicar l’essència del fenomen, que és precisament la incitació des de fora, des de fora de l’àmbit lingüístic, des de fora de la llengua que es vol ferir.

Això que en diuen “secessionisme lingüístic” (del mallorquí, del valencià, dels dialectes de la Franja) no es pot comparar, per exemple, amb la separació del serbo-croat en un reguitzell de llengües en teoria diverses o en la divisió del gallec i el portuguès. Allà hi ha gent que viu lleialment en croat o en gallec i vol que el seu dialecte particular siga considerat una llengua amb tots els ets i els uts. Ací, en canvi, els separadors sempre vénen de fora i són seguits per alguns indígenes per pura estratègia política i també perquè als seus adeptes, al final de tot, el valencià o el formenterer no els importa gens ni miqueta. L’inventor d’Unió Valenciana suava, tenia palpitacions i se li inflaven les venes del coll cada vegada que arengava les masses afirmant que valencià i català eren coses diferents. Però després, quan havia de vendre els productes de la seua empresa a Valls o a Reus, bé parlava amb els compradors i s’hi entenia, sense diccionaris ni traductors de cap classe. No hi ha secessionistes locals que no ho siguen per raons polítiques o, directament, d’ignorància total, de no saber llegir ni el cató. I aquesta és la noció imprescindible que hauríem de tenir sempre al cap per a entendre la realitat: en el cas del català, el secessionisme lingüístic és una maniobra espanyola, una més. I si s’hi vol respondre, i reeixir, ha de ser partint d’ací i essent-ne conscients.

Però és una cosa de mal fer si una part molt influent del nacionalisme català, i de l’independentisme, continua suïcidant-se cada dia, de mica en mica, a còpia de negar a la llengua catalana la importància creadora de la nació de la qual ningú no havia dubtat mai. El paper determinant com a fonament d’allò que som.

De totes les errades que hem hagut de suportar per culpa del procés, aquesta barbaritat de negar el paper central de l’idioma en la creació i consideració d’allò que som és una de les més tenebroses. Benjamin Akzin va voler definir la nació amb allò que, molt encertadament, anomenà patró de semblança-dissemblança. Ningú no sap què és una nació ni quins en són els elements constitutius. O, més ben dit, ningú no és capaç de posar-se d’acord amb el veí sobre la qüestió. De manera que Akzin, jurista brillant i nacionalista apassionat, va mirar de racionalitzar el debat fent servir aquest patró. I això implica, doncs, que una nació és l’organització de la dissemblança amb la nació del costat. Si el patró és semblant, molt semblant, massa semblant, aquell grup humà té molts punts de ser el mateix que el veí. I a l’inrevés, com més dissemblant l’un de l’altre, més nació s’és.

En el món d’avui hi ha marques de dissemblança de tota mena i condició que es poden reclamar d’una manera raonable. El dret propi escocès, per dir-ne un d’un país on ja gairebé no tenen llengua. Però els catalans no tenim cap element de dissemblança respecte dels francesos i, sobretot, dels espanyols més explícit i rotund que la llengua pròpia, el català, i per aquesta raó l’ataquen sense repòs per terra, mar i aire. I és per això també que banalitzar-la enaltint un suposat bilingüisme que no és sinó diglòssia, com fan fins i tot els partits independentistes, és literalment una operació suïcida. Que casa perfectament, i es complementa curiosament, amb les animalades del senyor Casado. En definitiva, allò que els uns i els altres aconsegueixen és de dessingularitzar-la, trencar-la, empetitir-la, conflictivitzar-la, fer-la prescindible. I ho fan a Barcelona o a Palma, tant si ho saben com si no –tant se val–, per a retirar el caràcter de marcador de la nació. Per a desarticular-nos com a poble.

Per això, per a rectificar i canviar de ritme, per a recuperar el camí, cal ser conscients de la gran importància de la llengua catalana. I no tenir por, ni prevenció a dir-ho en veu alta, com jo faig avui.

PS1. Dissabte una difamació perpetrada per dos periodistes amb clara intencionalitat partidista, em va obligar a fer aquest editorial especial, per posar els punts sobre les is. Amb això ja he dit tot el que havia de dir sobre la qüestió, llevat que em sent amb la necessitat d’agrair l’allau de missatges de solidaritat rebuts i també d’altes de nous subscriptors –altes que, sens dubte, entenc, i agraesc, com la millor mostra de solidaritat possible. Defensar la llibertat de premsa és defensar la premsa lliure i no hi ha cap escut millor per a VilaWeb, ara mateix, que els seus subscriptors.

PS2. Avui publiquem “Multimilionaris a l’espai: la joia de la corona del capitalisme postpandèmic“, un petit assaig del professor Tim Jackson que analitza l’espectacle dels Branson i Bezzos volant a l’espai, de la perspectiva de la crisi climàtica, la destrucció del planeta i els valors socials. Us el recomane d’una manera molt especial.

PS3. Dissabte es va morir el coronel Otelo Saraiva de Carvalho, el gran estrateg de la Revolució dels Clavells portuguesa. Otelo ha estat un referent imprescindible per a molts de nosaltres, un dels grans herois de la millor Europa. Va dirigir les operacions de la insurrecció armada que va portar la democràcia a Portugal el 1974 i els anys vuitanta no va dubtar a criticar la deriva burgesa de la revolució i va ser condemnat a quinze anys de presó, acusat de terrorisme, sense proves. Fou una de les primeres mostres de guerra judicial (lawfare), de la qual ell sempre va acusar el Partit Comunista Portuguès.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
25.07.2021  ·  22:15

Ataquen la llengua perquè volen acabar amb ella. No troben la manera d’acabar amb nosaltres, però no deixen d’intentar-ho mai. L’hem de defensar. I la millor manera és usant-la per a tot. Per exemple, a aquells que se’ns adrecen, sovint per telèfon i a hores intempestives, pretenent vendre’ns qualsevol cosa en castellà, dir-los que no els entenem. I si no canvien, penjant. O no comprant els “sobaos” que venen aquells sota el nom “toquegeu-vos”. Que també són ganes, de comprar segons on.

carme vilella
carme vilella
25.07.2021  ·  22:24

D’acord amb Casado a Espanya no es parla espanyol, sinó castellà, andalús, extremeny, madrileny,. Canari, i tantes llengües com províncies té l’estat espanyol, Re de una grande i libre ara són un conjunt de províncies que parlen com volen. ADÉU ESPANYA, Casado així ho pensa. Es curios volent menysprear la llengua Catalana s’ha fet un bon embolic i rebrota contra la seva propia idea de unitat.

Isabel Ribera
Isabel Ribera
25.07.2021  ·  22:30

I que em diuen de l’argentí, el Paraguai, l’Uruguai, Cubà i de tots els països de l’Amèrica que van invai..quina llengua parlen?

Nina Santiago
Nina Santiago
25.07.2021  ·  22:32

El nivell d’estupidesa no té justificació ni s’entén com li riuen les gràcies.
Així doncs segons aquest llumenera, a Andorra es parla l’andorrà, a Oregón, l’,oregonés i a Nova York, el novaiorquès.
La pròxima visita de Vox a veure que s’inventen.
En diria de grosses, però em reservo.
Amb aquest país veí és que no em reconec ni ganes.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
25.07.2021  ·  22:35

Sempre n’hi ha hagut que s’han anat venent el país a canvi de privilegis personals / de partit. La llengua ha estat un producte molt cobejat pels poders espanyols i aquí sempre hem tingut polítics disposats a treure-hi profit, als qui ni els importa el país, ni la seva llengua, ni la seva gent. El resultat és l’accelerada castellanització de la societat catalana,.
Em pregunto -els/les pregunto – què fa la Generalitat i els seus departaments i organismes per garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants, que són vulnerats dia rere dia, i per garantir les obligacions lingüístiques de, per exemple, les administracions públiques i les empreses?

Rosa Gispert
Rosa Gispert
25.07.2021  ·  22:36

Gràcies sr. Partal per aquest editorial. A veure si els eixampladors de bases acaben d’entendre el que per ignorància o mala fe no paren de negar, que la llengua catalana està als fonaments de la nació. No sé si és amb voluntat de desdir-se del que són (renegats?) o per igualar-se als que ens volen fer desaparéixer (assimilats?) però la tècnica ja és prou antiga.

El tripartit del Montilla també ho va provar i ho va aconseguir amb el suport d’ER i els Comuns d’aquell temps fent desaparéixer part del dret civil català. Ara els mateixos “buscadors de tripartits” ho volen fer amb la llengua. I no són precisament partits de dretes. O potser sí?.

Matilde Font
Matilde Font
25.07.2021  ·  22:41

És molt avorrit estar tota la vida, per gran que sigues, sentint les aberracions sobre la llengua com les de Casado aquest cap de setmana. Ell no ho diu per ignorància sinó per mala fe. La ignorància és la dels qui l’aplaudeixen per voler ascendir políticament o perquè els importa un rave qui són.
Els catalans dels Països Catalans, continuarem tenint clar que la nostra essència com poble es basa en la nostra llengua i la defensarem sempre.

Carles Serra
Carles Serra
25.07.2021  ·  22:56

Apreciat Vicent, gràcies per l’editorial; això del bilingüisme va ser i és un suïcidi pel català, però com bé dius el defensant i promouen aquells que diuen defensar el català.
Entre els exemples més indignants es que ni la Generalitat fa complir la minsa llei de defensa del català; com bé dius, el despropòsit és tant gran que costa molt només senyalar un departament, el mateix president de la Generalitat, el botifler de pineda, es va dirigir amb l’idioma de l’imperi espaÑol amb una reunió amb cònsols, despreciant l’idioma del País que ell diu representar; tu creus que l’Armengol obrirà boca apreciat Vicent? Ja que dir d’en Ximo.
Tenim molt mala peça el taler i més amb aquest polítics com el botifler de Pineda d’obediència en el sistema que volen i ho estàn aconseguint aniquilar la nostra cultura i llengua

Roser Caminals
Roser Caminals
25.07.2021  ·  22:57

És una variació del “divide y vencerás.”
L’estat espanyol vol els nostres diners però no la nostra cultura, de la qual la llengua n’és la base. Saben molt bé el que es fan. Si maten la llengua, s’ha acabat Catalunya. Només en queda una regió espanyola com qualsevol altra. I així és com creuen que ha de ser.

Josep Maria Rúbies
Josep Maria Rúbies
25.07.2021  ·  22:58

Aplicarà aquest Sr. Casado el mateix criteri per anomenar la llengua castellana a Mèxic o Argentina dient-li Argentino o Mexicano. Mai ho farà!! Només quan és el català ja que el seu objectiu és destruïr-lo. A més de mala persona és un matallengües.

joan rovira
joan rovira
25.07.2021  ·  23:01

No creu que hauríem de referir-nos a la ignorància del tal Casado? I a la de tots aquells que l’aplaudeixen?

No creu que hauríem de referir-nos al sistema colonial imposat per la Gran Castella a la Península d’Espanya?

No creu que hauria de ser hora d’explicar la història falsificada i manipulada pels poders ocupants de l’Imperi català?

No creu que hauria de ser hora d’explicar que el territori català ha estat i és el capdavanter de la modernització de la Península d’Espanya?

PD:
1. Escassa capacitat intel•lectual d’aquest personatge i de la seva cohort de castellans despòtics.
2. Les repressions, bombardejos i espoli, mitjançant el règim borbònic, dels Països catalans.
3. Quan València era la residència dels Reis Catòlics. I Carles I va desembarcar-hi.
4. Els Països catalans quin PIB representen de la Península d’Espanya?

Pere Bosch
Pere Bosch
25.07.2021  ·  23:12

Numeret, numeret, “cum laude” increible !!!

david graupere
david graupere
25.07.2021  ·  23:18

L’assimilació/substitució és un factor que desballesterà la cultura, el nucli dur, perquè els escocesos gairebé no tenen llengua però la cultura la mantenen i amb la cultura poden fer reviure la llengua del no-res com Noruega o Israel…

Ara el poble ha de voler fer el pas, sense fissures ni dubtes del camí a emprendre. Els catalans seguirem el patró occità i serà sense retorn, dissolució de llengua voldrà dir dissolució cultural.

Però la regionalització de la llengua no va sola, perquè és el mitjà per extreure’n tota la riquesa també econòmica, és regionalització lingüística i ecnòmica vers les grans capitals imperials (l’antítesi de la tradició hel·lènica… i fins i tot de l’època republicana romana) de París i Madrid.

Alexandre Banhos
Alexandre Banhos
25.07.2021  ·  23:24

“Allà hi ha gent que viu lleialment en croat o en gallec i vol que el seu dialecte particular siga considerat una llengua amb tots els ets i els uts”.

Aixó es la manifestació del exit de la dominació i el Divide et Impera. A Gallicia el blaverisme hi es la llei. I la nostra història hi es una altra.
Avui en dia, Portugal i la seua llengua es la més grand fortaleça que tenim.
Le endemá dun Principat independent, el catalá passaria a esser idioma estranger i la nació unida o amb voluntat comuna la pôr del dominadors

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
25.07.2021  ·  23:57

Totalment d’acord amb l’editorial Vicent. Que els espanyols vulguen dividir-nos ho entenc, divideix i guanyaràs. El que no puc comprendre és el cofoïsme amb el bilingüisme mal entès. Està molt bé que tothom parli dues o tres llengües. Però és dolent pel català que tothom que parli català també parli castellà. Una llengua resulta innecessària i ja podem imaginar quina serà. Per això em nego a parlar castellà al domini lingüístic del català. Últimament em telefonen molt operadores per fer-me canviar de contracte telefònic, em dirigeixo amb ells sempre en català i quan em demanen que parli castellà perquè no m’entenen, m’hi nego. A més de molestar-me volen imposar-me l’idioma. Ja sé que molta gent amb complexe de colonitzat corre a fer-se perdonar i parla castellà.

Rafel Torner
Rafel Torner
26.07.2021  ·  01:16

Completament d’acord, Vicent. Però el dret civil català existeix, com la llengua, i també és molt important, mal que els pesi; i per raons de feina veig com és objecte d’assetjament constant, com la llengua.

Antoni López
Antoni López
26.07.2021  ·  02:02

Penso que la definició de Nació és la llengua, i ells pensen el mateix, i quan mor la llengua desapareix la Nació.

Joan López
Joan López
26.07.2021  ·  05:53

Doncs,donem-li la seua medicina ,a andalusia l’andalus,a l’aragò l’aragones, a extremadura l’extremeny I asins totes les comunitats I de fet un gadità I un castellà per posar un no parlan al mateix. En fi una bestiessa mes de Ñordia.
PD. Perque crema Catalunya,ja se investiga bè la causa dels incendis?

Albert Ventura
Albert Ventura
26.07.2021  ·  06:02

Quants articles hi ha a la wikipedia en valencia i en menorqui?. Els mateixos que en andalus o mexica.

Montse Milian
Montse Milian
26.07.2021  ·  06:57

És molt cansat exercir de català. Ja no dic d’independentista. Però, sisplau, amb el tema de la llengua o ens hi posem tots, començant pels poders públics del país, de Catalunya, o perdrem el signe d’identitat més preuat. Aquell, el que són les coses, amb qui no va poder el regim franquista.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
26.07.2021  ·  07:11

Si a valencia el Ximo parla valencià por la gracia del psoe, a reus parlen reusenc, i anar tirant que som espanyols eternament. I el vailet Aragones ben calladet. Pobre llengua catalana en mans dels espanyolitzadors de tv3.erc

Albert Miret
Albert Miret
26.07.2021  ·  07:47

Jo crec que el fet que un pobre home d’un país aliè vingui periòdicament a dir bestieses a Catalunya, no es mereix un dels teus fantàstics editorials. Diuen que qui no sap que fer, el gat pentina. A Castella, qui no sap què fer (perquè no tenen prou coneixement ni imaginació), ve a Catalunya a dir les animalades pròpies i característiques de la seva absoluta ignorància. Incapaços de tot excepte de robar, sempre opten per a insultar als més capacitats. Però ni això els surt bé.

Joan March
Joan March
26.07.2021  ·  07:57

No tenim armes ni exèrcit, però tenim les idees i les xarxes. Una idea és tan demolidora com un rifle.
I el català és la base sobre la qual es basa l’identitat catalana. Sense llengua no tindrem país. S’ha d’emprar igual que un revòlver. També és una arma potentíssima.

Pep Agulló
Pep Agulló
26.07.2021  ·  08:17

I ELS QUE VINDRAN, D’ATACS…

Podríem emprar aquesta definició esquifida del concepte nació, però, prefereixo la que ens dona el filòsof Terricabras:

“Nació és l’espai vital d’un grup humà suficientment heterogeni per ser un grup interfamiliar i suficientment homogeni per mantenir-se amb lligams forts”. És evident, doncs, que els límits són difusos.

Els catalans som una nació perquè tenim una consciència històrica comuna. Una llengua i cultura pròpies i un marc de referències comunes. L’atac d’Espanya ve per aquí.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
26.07.2021  ·  08:21

Afirmen que som espanyols.
Aquestes son las bases
que sustenten la nostra “pertinença” a Espanya, que tan exhibeixen:

‘”Tocándome el dominio absoluto de los referides Reynos de Aragon y Valencia… se añade ahora la del justo derecho de conquista que de ellos han hecho últimamente mis Armas… he juzgado por conveniente… de REDUCIR TODOS MIS REYNOS (de España) A LA UNIFORMIDAD DE UNAS MISMAS LEYES, usos, costumbres Y TRIBUNALES y Tribunales, gobernándose igualmente…todos por las leyes de Castilla”‘
(Felip V de Castella, 29 de juny de 1707).

Fou el Decret de Nova Planta que ho va reblar, promovent la discriminació econòmica, Cadastre de la llengua i l’abolició de les institucions pròpies. Aquest és l’autèntic origen d’aquest malson anomenat Espanya.

Queda clar que la nostra llengua i les nostres lleis pròpies eren els enemics que havien de fer desaparèixer utilitzant TOTS els mètodes possibles.

Espanya existeix?
Existeix només en l’obsessió de fer desaparèixer Catalunya i els Països Catalans.

Ramon Bonet
Ramon Bonet
26.07.2021  ·  08:39

S’ha oblidat del cabrerer i el coniller !

Jordi Torres
Jordi Torres
26.07.2021  ·  08:43

Només a un ignorant majúscul se li pot acudir posar-se al davant d’una audiència a deixar anar bajanades sobre temes dels quals no en sap ni un bri. Amb aquesta arrogància injustificada dels espanyolistes, desbarrant sobre una cultura que no és la seva i explicant a tot un poble quina és i quina no és la seva llengua materna! Ni tan sols saber que és tot una estratègia política sense fonament científic i que tindràs un públic acrític de la teva corda t’hauria d’evitar la vergonya de fer un ridícul espantós.

Però és clar, aquests del PP no en tenen de vergonya. És la millor mostra de l’efecte Dunning Kruger, quan menys en saps més sobreestimes les teves capacitats.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
26.07.2021  ·  08:45

Sr Casado, vostè demostra que li van regalar els estudis, potser te els títols donats per certa universitat madrilenya molt exitosa entre els del seu partit, doncs de cultura gens.

Tret d’un vídeo que m’han enviat, senzill però molt clar:

En Mallorquí “ets un ignorant”

En Menorquí “ets un ignorant”

En Eivissenc “ets un ignorant”

En Formenterer “ets un ignorant”

En Català “ets un ignorant”

jordi Rovira
jordi Rovira
26.07.2021  ·  08:54

M’agrada molt aquesta definició de nació com la relació de dissemblança amb els teus veïns. I és per dissemblança la de la república que no va ser possible l’any 17. Val la pena cuinar-la per demà mateix.
I m’agrada el concepte de “secessionisme lingüístic”. M’agrada per com des de l’ofici del sociolingüísme, el concepte secessió sí té lògica. La té de manera diferent i oposada a la lògica que ens volen imposar d’un secessionisme polític. Com pot ser si el mateix estat reconeix les seves diferències nacionals? El problema de fer tantes trampes rau en que al final ja res no queda clar. Clar i català. Deu ser aquesta la gran dissemblança que sento al respecte d’una Espanya que no és la meva nació. I, embolica que fa fort!

Pere Grau
Pere Grau
26.07.2021  ·  09:07

Permeteu-me un exercici comparatiu: aplicant les normes del saviàs Sr. Casado a l’area de la llengua alemanya arribaríem amb ben poc esforç a dues dotzenes de llengües. En primer lloc les que ho són de debò: l’alt alemany (alemany de les terres altes que és el mundialment conegut com a alemany standard) el baix alemany (de les terres baixes del nord del país) en procés de revivificació), i el sorb i el frisó parlats només per una mica més de deu mil persones cadascú. Després venen tots els que es consideren dialectes de l’alemany, (alguns d’ells -com el suis alemany- tant diferents de “l’alemany normal” que fins i tot han de posar subtítols a la tele perquè fora del seu àmbit ningú més els entén): són les modalitats que es parlen (i totes diferents entre elles) a Baviera, Saxònia, Turingia, Baden, Suàbia, Hesse, Renània (i aquí una variant ben diferenciada a Colònia), Suïssa i les regions austríaques del Tirol, Carintia i Estiria. Però a ningú aquí és tan tanoca de discutir el fet que totes formen part de l’alemany. Això només passa a la ciutadella d’incultura ideològica de l’ultranacionalisme carpeto-vetònic.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
26.07.2021  ·  09:18

Si volem ser nació i que el català no desapereregui en pocs anys, només hi ha una sortida: la llengua catalana ha de ser l’única oficial a Catalunya.
La Generalitat “republicana” amb el 52 % ho ha de fer ja.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
26.07.2021  ·  09:27

Quina propaganda més bona que ens fa aquest inculto personajillo.. reconeix que existeixen ELS PAISOS CATALANS, bé!. Que el español és una fàbula i un pupurri de llenguas autòctones, be!… tots omplim la peninsula babélica i les illes més properes… en van perdre les illes d’ultramar i terra ferma on parlen un castellà impossat pels conqueridors i condicionat per la seva pròpia llengua… com a tota la peninsula, els accents son ben diferents… ozú mi arma o jesús alma mía, per possar un exemple, expresen el mateix???… sí però n’hi ha matiços quan s’en expressen els sentiments… els conceptes no son els mateixos ni el significat d’alguns fets… l’español com expressió és expert en tergiversar’ls perque com identitat no existeix, españa és un oximorón de FE… i els ñols fidels, que son moltissims, no ho entenen….

Joan Montagut
Joan Montagut
26.07.2021  ·  09:28

Malgrat sembli que ens retroalimentem, no me’n puc estar de repetir el que deia l’altre dia en Biel Mesquida, al Closca de Lletra:

“No vivim en un país, vivim en una llengua. Una pàtria o una màtria és això, i res pus”

Santi Mañe
Santi Mañe
26.07.2021  ·  09:29

En el precís instant que admetin que l’espanyol el parlen justet 47 milions d’ànimes i no la multitud de milions dels quals presumeixen …. podrem discutir …..

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
26.07.2021  ·  09:35

A veure, en paraules de Martin Luther “em preocupa més el silenci de la bona gent que no pas els malvats”. I també: “Les llengües no es perden per qui no les aprèn, sinó per qui, sabent-les, no les fa servir”.

El que digui el PP és perfectament predictible, i que Casado és un ignorant i un malvat (en el sentit de mala persona) són coses força sabudes. Ells no són un perill per la supervivència de les varietats illenques, o del dialecte central, o del valencià. El problema és la devallada en catalanoparlants, el fet que a Barcelona, si escoltes converses, un 80% ja són en castellà entre els joves, el fet que ja ningú reclami que els prospectes de medicaments estiguin en català, o que els judicis els facin en català. El problema és que a les Illes i a València, ultra ser molt difícil que et parlin en català (aneu a Eivissa, per exemple, o a València capital…), després de 20 anys de “normalització” lingüística, no hi ha ni un rètol que no sigui els oficials escrit en català, ni un sol menú de restaurant, ni un sol cartell anuniciador de botiga. I no us dic res de la Catalunya Nord, la Franja o l’Alguer.

El problema és que 30 anys després de la normalització lingüística els meus fills, per exemple, tots nosaltres catalanoparlants de generacions, i que han estat pujats en escola concertada independentista i catalanista, s’adrecin a amics i “entrin” directament en castellà a la gent. El problema és que jo vaig escriure la meva tesi doctoral i els treballs de fi de grau en enginyeria en català, però el meu fill mitjà escriu els seus en castellà. I com em passa a mi li passa a milers de persones arreu del domini lingüístic català.

El problema és la davallada que s’ha fet molt evident després de per mèrits propis perdre el 2017. El problema és que Ciudadanos s’ha sortit amb la seva i cada cop el català es veu entre la població com una llengua inútil, supèrflua i que no serveix ni per divertir-se ni per relacionar-se. Així va començar el català a la Catalunya Nord, i tantes llengües que o han desaparegut o estan en perill d’extinció.

Casado només serveix per fer semblar progre una inepta com la Francina Armengol, o per fer semblar un estadista el peix bullit d’en Ximo Puig. O per blanquejar la inexistent política lingüística del Principat, és clar. Purs focs d’encenalls amb els quals ens distraiem mentre per sota anem perdent bous i esquelles, i el mateix director de TV3 va pel món dient que no podem competir amb els continguts en castellà.

Que sense un estat no tenim res, i amb un estat i voluntat (que no és el cas per exemple, d’Andorra) ho tenim tot n’és un exemple Israel i l’Hebreu, o fins i tot Finlàndia, on el Finès fins que es varen convertir en estat independent estava esdevenint minoritari.

Si perdem la llengua i la cultura ho perdem tot. I quan es perd una llengua es perd una visió del món. La humanitat i tots esdevenin molt més pobres. Val la pena lliutar-hi, I més en els temps de plom que estem vivint i continuarem vivint a Catalunya amb una classe política a qui no li importa més que la gesticulació i obtenir l’hegemonia dins els corresponents camps. S’acosten temps molt negres. Mirem de lluitar per preservar-la per les futures generacions, fins que elles lluitin per tenir un lloc al món i- espero que aprenent de nosaltres i dels nostres grans errors- se’n surtin.

Núria Feliu
Núria Feliu
26.07.2021  ·  09:41

Jo crec que està aconseguint el que volia: que avui tothom parli d’ell.
És igual si el titllem d’ignorant, la qüestió és que parlem d’ell. És tan insignificant que, de tant en tant necessita dir bajanades, per sentir-se important. I,  ho aconsegueix

Josep Bargalló
Josep Bargalló
26.07.2021  ·  09:41

Un polític que pretén governar Espanya i no sap que a València i a les Balears es parla el català amb les seves variants, demostra quin element és en qualitat cultural.

Seguin les seves maneres d’analitzar les situacions, no podríem dir que a Amèrica es parla l’espanyol, sinó que parlen el Peruà, l’Argentí,el Cubà, etc. Quina pena de polític que per convèncer a la gent i atreure’ls cap a la seva formació, menteixi com “un vellaco”, com si tractes amb ” borregos”. El més trist és que encara hi ha gent que se’ls creuen.

Pau Arbués
Pau Arbués
26.07.2021  ·  09:53

Casado és un xenòfob i atia la xenofòbia bufant el caliu de la ignorància. Les seves proclames sobre el català han de ser delicte en una societat democràtica.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
26.07.2021  ·  10:23

“per a rectificar i canviar de ritme, per a recuperar el camí, cal ser conscients” del GENOCIDI. Només si som conscients de que estem patint un GENOCIDI i ho diem amb veu alta i ben fort podrem combatre’l.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
26.07.2021  ·  11:50

Observe, a través dels opinants, com cada dia tenim més consciència de que la llengua, si la perdem, serà més pels qui tenint-la com a pròpia no la utilitzem o ens passem a la forastera “cortesment”, “covardament”. Del País Valencià estant, conec testimonis de “forasters” que es lamenten de nostra pròpia inconsciència i servilisme lingüistic. Per molta aigua salada que aboques al mar, salat continuarà sent. La immigració, per molt que els nostres polítics “covardament” contemporitzen, deu acabar sent integrada. “immergida”. Tanmateix, a nostres governants correspón fer que el bilingüisme que ens han imposat indiscriminadament a tot el territori, no siga unilateralment empoderat pel castellà com ample de via d’anada i tornada a tot arreu, fins la porquera. Sempre dic i mantinc, que no es tracta d’anar contra nigú, sinó de no deixar que ningú vaja contra nosaltres. Per molt que a algú li pese, no podem obviar Joan Fuster. “La política , la fas o te la fan”

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
26.07.2021  ·  12:13

Som massa condescendents amb tota aquesta gent. Hem confós la no violència de Gandi, amb la condescendència. Gran error. Però, parlant de la Índia, Gandi va treballar molt. La seva obra es diu: ‘revolucio verda’. Ni la seva lluita pel la independència de la Índia, ni la seva lluita per a produir aliments, varen consistit en la condescendència. La no violència no és qüestió de covardia, de valentia, i menys de condescendència…. Preneu nota.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
26.07.2021  ·  12:54

Aquest intent de ofegar la nostra cultura no és el primer cop que passa. Que nosaltres tinguem un idioma propi ells no ho poden pair i volen crear un problema linguistic per dividir-nos. El que passa que l´ùnic que fan és fer el papallona i un gran ridicul per tant el vent va afavor nostre per desconectar d´aquesta gent

Francesc Villagrasa
Francesc Villagrasa
26.07.2021  ·  14:06

Em permeto reproduir una carta de la bústia d’El Punt Avui que fa dos mesos em van publicar, per si algú s’hi apunta. ” El català ens fa forts. Amb la diferència estratègica dels dos grans partits catalans sembla que estarem dos anys amb el procés independentista en compàs d’espera. Però la gent que vol continuar fent camí cap a la llibertat no ens podem aturar si volem fer créixer el 52% actual.
Com podem créixer? El català, l’ànima que ens fa forts, ara en davallada en l’ús social, necessita el nostre esforç personal per capgirar la la tan freqüent renúncia
que fem de la nostra llengua quan algú se’ns adreça en castellà.. Això perjudica la normalització del seu ús quan el bandegem ja d’entrada. En aquest cas, fem dues coses malament: primer, la renúncia del català i, segon, impedim que l’altre el senti o el parli.
Una altra situació és quan ens adrecem a persones d’aspecte estranger i d’entrada
els parlem en castellà sense saber si l’entenen. De la nostra experiència personal fent conversa en català amb dones marroquines, puc dir que el problema que tenien per practicar-lo era que, d’entrada, tothom els parlava en castellà.
Aquesta estratègia que cadascun de nosaltres podríem començar avui mateix, ens farà més forts i sense cap risc de ser represaliats per cap fiscal, jutge, tribunal constitucional ni cap govern que pretengui perseguir-la.

Enric Roca
Enric Roca
26.07.2021  ·  14:16

A banda de la deria “Española” per esmicolar la nació catalana,sense sortir del marc politic “España” i a un motiu molt clar,discriminar i mantenir legalment de segona un idioma qué prop de 12Millions de ciutadans tenen el “Deure” de coneixer ès molt mès fotut qué no pas sí ès dividit.Fitxeuvos qué mai ès tanca le boque las “Casados”…per part del Estado.

Josep Pericas
Josep Pericas
26.07.2021  ·  14:19

Fomentar la divisió lingüística del poble que vols dominar és una estratègia de manual: el mateix va fer França amb l’occità (si no l’anomenaven despectivament patois, parlaven de gascó, provençal, nicès,…). Probablement els accadis van fer el mateix amb els sumeris, fa 4300 anys.

Vegeu per exemple aquest article de l’Alfons Quintà (personatge amb ombres però ben informat) on el 1994 tocava col·lateralment aquesta qüestió
https://pandora.girona.cat/pdf.raw?query=id:%220000814901%22&page=56&view=global&lang=ca#view=FitH&toolbar=1&navpanes=0&statusbar=0&messages=0

ramon Feixas
ramon Feixas
26.07.2021  ·  15:40

Podran dir que la nostra llengua són mol llengües. Però serà una mentida imperial mentre no perdem l’hàbit d’emprar la nostra llengua com a llengua pròpia, tant d si diem sigui com siga, tant si també és Eivissenca com gIronina, o del Vallespir. Si la pròpia natura no ens traeix, som i serem, encara que els franquistes siguin tan despietats i rabiosos.

Valentí Ferran
Valentí Ferran
26.07.2021  ·  15:50

Jo diria que senzillament és “divisionisme lingüístic”, apliquen el famós “divideix i venceràs”.

Hauríem d´utilitzar la mateixa tàctica i dir que hi ha no un únic idioma castellà sinó diferents idiomes com el sevillà, el madrileny (sin acrituz), el zamorà, el saragossà… Etcètera.

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
26.07.2021  ·  17:17

No estic d’acord en que la voluntat de ser una llengua sigui un motiu per a esdevenir-ne. Em sembla que ha de prevaler la ciència, i és absurd dividir el serbocroat en serbi, croata, bosnià? montenegrí?
Potser el gallec ja no té remei després de segles, però no podem admetre que la política passi per damunt de la ciència. Per molt que els anomenem renegats o assimilats, són majoria els que pensen que valencià o mallorquí són llengües, i no podem defensar la unitat de la nostra si som condescendents amb altres secessionismes absurds, com el del brasiler envers el portuguès, salvat pel seny afegint “del Brasil” al nom de la llengua. Tant de bo l’Estatut valencià hagués fet el mateix. Ara no hauriem de veure com es gasten recursos que podrien anar a la llengua comuna en fer versions en català i en valencià.
És massa greu com per reduir-ho al PP!

Constantí Ibáñez
Constantí Ibáñez
26.07.2021  ·  17:53

Quan viatgis a les illes Canàries experimentaràs, la glosolàlia, fenòmen bíblic que per mitjà de l’Esperit Sant farà que parlant l’español de sempre, allí t’entenguin en totes i cadescuna de les illes, en el seu propi llenguatge, o sia;
Herreño al Hierro
Majorero a Fuerteventura
Grancanario a Gran Canaria
Gomero a La Gomera
Palmero a La Palma
Lanzaroteño a Lanzarote
Tinerfeño a Tenerife
Graciosero a La Graciosa
….Tu ja m’entens
Jo no soc d’eixe mon, de genteta infuso-Masteritzada
Ahh !!!
I ja no em fico en la península !

jaume vall
jaume vall
26.07.2021  ·  18:12

Com diu molt bé M.Font, “és molt avorrit passar-se la vida sentint les aberracions” dels que no ens volen bé, dels ignorants i/o malvats que tenim per veïns.

Ara, també hi ha molta raó en el que diu A.Miret: “no es mereixen els esplèndids editorials”, el millor desdeny hauria de ser no perdre-hi temps. Però si cal respondre, una bona tàctica és la que proposa Joan F. Ruiz: la burla, el sarcasme. En totes les illes la frase “Casado és un ignorant” es diu igual. No cal donar de menjar delicatessen al porc. No cal sempre haver de rebatre científicament el que surt de la boca d’un estúpid.

Recorda R. Caminals que “només ens volen pels diners”, no ens estimen , sinó que els resultem imprescindibles en termes econòmics, demogràfics, geogràfics, industrials, turístics. Caldrà tenir-ho present quan anem per totes. Ens volen mal. Però ens necessiten. Només ens deixaran marxar per una força superior. Haurem de tenir-la.

J.M.Garrido posa el dit a la nafra “què defensa el govern”?, F. Subiràs veu “massa condescendència” que es confon amb pacifisme, pactisme, voluntat cívica .

I M. Gilibert l’encerta quan fa el paral·lelisme entre els dos axiomes: El general : com de pitjor és el silenci de la bona gent per aturar la maldat al món, respecte al mal intrínsec. El particular nostre : com de pitjor és la renúncia a defensar el català per part dels catalans, -també dels independentistes- per evitar-ne la residualitat, respecte als atacs dels espanyols.

Enllaçant amb això darrer, recordo que tenim un poder molt gran per defensar el català en forma de diners a la butxaca. Si hem d’entrar en un restaurant, mirem primer si anuncien la carta en català? O bé, el nostre rebost està farcit de productes etiquetats que respecten el nostre idioma.
Comencem el matí amb café Soley, mantega Cadí, melmelada La Fageda, mel Ferrer, Xocolata Jolonch, Iogurts La Fageda, La Masía. Continuem el dia amb fruits secs Ravich, aigua de Ribes, Viladrau, Sant Aniol, vins, cerveses, olis amb D.O, etiquetats en català, motzarel·la i formatges L’Empordà, peix congelat i fumet de peix de Sorli, carns i embutits de Bon Preu, productes catalans de Caprabo, etc…….? O preferim la comoditat de les marques conegudes, sovint amb seus a Catalunya, que etiqueten en castellà i portugués?

Ferran Ventura
Ferran Ventura
26.07.2021  ·  19:25

Haurem de començar a parlar de l’andalús, l’extremeny i altres com a llengües diferenciades

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
26.07.2021  ·  20:54

Jo que treballo a França, conec molt bé el sistema de “patoisació”.
Els gavatxos anomenen “patois” el occità, i fan veure que cada poble parla diferent i no s’entenen entre ells.
Així si “tots ens volem entendre” hem de parlar en francès, que és la sola llengua que tothom entén.
Estan tan convençuts que molts ni saben que els seus avis no parlaven “Francès”, i es mostren extraordinàriament sorpresos que fossin tan “endarrerits”.
Així fomenten regionalismes com dir que el provençal no és occità.

Us sona oi?

És un sistema molt ben pensat per convèncer la gent que han de parlar francès.
O sigui que en Casado no és cap ignorant, sinó un genocida.

Jo de tant en tant els hi demano als francesos, com es diu el patois del nord?
Posen una cara d’estupefacció total.

josep soler
josep soler
26.07.2021  ·  22:00

El personatge no mereix la nostra atenció, és evident que és estúpid. Va menester que li regalessin la carrera i el master. L’inefable és que hi hagi 8.000.000 o més espanyols que tinguin el mateix perfil o encara pitjor i el votin.

És una llàstima que sigui notícia una burrada.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
26.07.2021  ·  22:43

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any