El llibre que explica que Espanya ha triat el pitjor camp de batalla que podia triar

  • Hem de ser conscients de la feliç coincidència en el temps entre la constitucionalització d’Europa en mans d’un tribunal democràtic i l’enfrontament català amb Espanya

Vicent Partal
02.04.2023 - 21:40
Actualització: 02.04.2023 - 21:43
VilaWeb

El retorn de Clara Ponsatí i les polèmiques interessades que ha suscitat es poden aclarir i contextualitzar llegint un d’aquells llibres que ho expliquen tot. Parle de L’Union par le droit (SciencesPo), d’Antoine Vauchez, un volum que porta un subtítol ben aclaridor: “L’invention d’un programme institutionnel pour l’Europe”. Vauchez hi explica amb tota mena de detalls que les institucions judicials europees han anat creant un programa capaç de donar sentit i unitat a la complicadíssima i no sempre ben resolta trama política que ha evolucionat d’ençà del tractat de Roma fins a l’actual Unió Europea. I explica, sense deixar marge a la discussió, que el dret ha esdevingut la palanca principal amb què Europa s’ha pogut afermar com un nou centre de poder, per damunt dels estats que la componen. Això significa, parlant del conflicte nacional català, que Espanya ha triat el pitjor camp de batalla que podia triar.

Vauchez ens recorda que, als inicis de la integració europea, als tractats de París i Roma no hi havia cap idea concreta sobre el paper que hi havia de fer la justícia, més enllà d’una vaga referència a l’acostament entre les legislacions estatals. I, a partir d’això i de la feina dels primitius tribunals de les comunitats europees, dibuixa davant els nostres ulls, d’una manera metòdica, com s’ha bastit allò que defineix d’autèntica “catedral jurídica”, aquesta utopia realitzada que és el dret europeu.

La seua explicació és apassionant, entretinguda i tot, perquè Vauchez ens detalla les intimitats dels tribunals que s’han anat succeint fins a arribar a l’actual TJUE, parlant dels jutges i juristes que han estat més determinants en el procés i que han sabut i han pogut imposar en cada moment la primacia del dret europeu sobre les legislacions i codificacions de cada estat. Que no ha estat de cap manera un procés fàcil ni lineal, però que ha acabat creant allò que Michel Gaudet, un dels grans directors dels serveis jurídics europeus, ha anomenat “un ordre jurídic propi [europeu]” que origina, ni més ni menys, una “limitació definitiva dels drets sobirans dels estats”. Limitació i definitiva. Cal apuntar-s’ho, això.

Per entendre’ns, al començament del camí hi havia dues possibilitats, dues lògiques jurídiques de la construcció europea, que Vauchez denomina el “programa feble” i el “programa fort”. El programa feble, que ha fracassat, hauria acabat considerant els tractats europeus com a tractats internacionals que havien de guiar la relació entre estats completament sobirans. En canvi, el programa fort, que és el que ha triomfat, veu en els tractats una constitució única que obliga tots els estats membres i també afecta els ciutadans. I d’ací se’n deriven qüestions essencials. En la versió feble, coexistirien les regles estatals i les europees; en la forta, en canvi, el dret europeu és jeràrquicament superior als drets de cada estat. En la versió feble, el dret europeu es faria des de les institucions estatals, a partir de la negociació entre els governs i els parlaments, però en la forta el dret és judicial i es construeix sobre la jurisprudència, independentment de què vulguen o deixen de voler els estats. En fi, en la versió feble qui manaria seria el consell de ministres i els estats, però en la versió forta mana la Comissió i, sobretot, mana el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Fins al punt que hi ha un moment clau d’aquesta història: el 1986 els jutges, per primera vegada, fins i tot corregeixen els tractats, a iniciativa dels Verds, argumentant que hi ha una “comunitat de dret amb conseqüències lògiques” que permet de decidir coses –en aquell cas, que existia un dret de recurs del parlament davant el Tribunal de Justícia.

La conclusió del llibre de Vauchez és que, superats ja els cinquanta anys del tribunal –i els seus predecessors–, el TJUE ha esdevingut l’únic punt fix de la construcció europea, l’únic que no es mou mai de lloc, que sempre ocupa la mateixa posició, reforma rere reforma dels tractats; i l’únic que defensa la integritat d’Europa, contra els interessos estatals. I especialment es constata que, després dels mig fracassos dels tractats de Maastricht i Niça, la lògica jurídica que es desprèn de la jurisprudència del TJUE és l’instrument constitucional europeu. I ho és com més va més.

En relació amb això, a nosaltres ens és imprescindible de ser conscients que hi ha una feliç coincidència en el temps –res més que això, però tampoc res menys– entre la constitucionalització d’Europa en mans d’un tribunal democràtic i coherent, garant de la defensa de les llibertats que va ser l’objectiu de l’Europa de postguerra, i l’enfrontament català amb una Espanya que fa servir un sistema jurídic completament contrari al que representa el TJUE, antieuropeu, precisament per a frenar la dissidència.

Ja he dit mil vegades que la independència no vindrà de fora i que cal guanyar-la dins. Però, dit això, és suïcida de menystenir que Espanya ha triat el pitjor camp de batalla que podia haver triat i no fer ús d’un aliat circumstancial d’aquesta magnitud. De manera que val més que siguem plenament conscients de què significa això, en compte de perdre el temps argumentant amb teories partidistes que, al final, anant contra la història, neguen el valor d’aquest procés constitucional europeu i pretenen mantenir el cas català com un afer intern, reduït a simples processos polítics espanyols, com ara una negociació entre partits o governs. Entre més raons, perquè seríem boigs si no féssem servir, per avançar cap a l’acompliment de la independència, aquesta palanca que ha creat un poder autònom europeu, superior al dels estats.

 

PS. En el darrer editorial, Marcel Banús va escriure aquest comentari: “Soc militant d’ERC des del 1994. He sigut alcalde de la Masó (1995-2003), conseller comarcal (1999-2003), president comarcal del partit a l’Alt Camp (2003-2005). Estic en desacord amb la línia política del partit; del tot [si voleu, ho podeu escriure en majúscules]. Dit això, ¿podem debatre sense insultar? Ens perjudica a nosaltres. I engreixa els espanyols. Gràcies (de debò).”

Vull dir en públic que estic completament d’acord amb ell i li agraesc això que ha dit. Ja ho he escrit unes quantes vegades i ho escriuré tantes voltes com calga. Insultar és una pèrdua de temps. Insultar és reduir i rebaixar el debat tan ric que hi ha en aquesta comunitat de subscriptors.

Ací a VilaWeb, com comproveu cada dia, tothom pot dir el que vulga i es poden fer les crítiques més fortes que hom puga imaginar al govern, als partits, al diari, a mi mateix i a tothom qui es considere oportú. Però els qui fem aquest diari voldríem que els insults, especialment aquestes caricatures personals que pretenen ser graciosetes a còpia d’assenyalar característiques físiques que no importen a ningú, restassen fora d’aquestes pàgines. Perquè van en contra del model de diari rigorós, seriós i elegant que fa vint-i-vuit anys que anem construint, i també perquè, com diu molt bé Marcel Banús, ens perjudica a nosaltres i engreixa els espanyols.

El debat sobre on s’acaba la llibertat d’expressió no és mai un debat senzill, i per això a VilaWeb estem convençuts que cal deixar-lo obert al màxim, fins i tot acceptant la publicació de comentaris que de vegades em repugnen personalment. Però, al costat d’això, també crec que és important de recordar que si volem fer un país distint, millor i diferent d’Espanya, això es comença a fer de baix estant i a partir de l’acció de cadascú en tot moment. També quan s’expressa una idea.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
02.04.2023  ·  22:17

Hi ha un pla, que sembla que té prou anys, per tal de bastir una bona part de l’estat “Europa” des del dret. El cas català està en mig d’aquest pla per una qüestió de calendari. No aprofitar la circumstància seria estúpid. Per sort, sembla que l’exili i una part de l’interior ho tenen clar. I espere que també la gent. Sembla que va bé, malgrat els relats interessats.

Ramon Perera
Ramon Perera
02.04.2023  ·  22:19

Totalment d’acord amb l’editorial. Convé fer-ne difusió com més millor.
En tot cas, la pregunta seria: Com s’ho ha fet la justícia europea per poder imposar-se al poder dels estats?

PS. Fa molts i molts anys que els insults em desagraden i trobo que desmereixen aquells mateixos que els fan servir.

Daniel Mir
Daniel Mir
02.04.2023  ·  22:21

Sols així es podrà construir una Europa consistent.

… i el “preparao”?… que n’aprengui.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
02.04.2023  ·  22:30

Benvolgut Sr. Partal.

Gràcies per l’exposició que ens ha fet sobre el llibre però voldria comentar la darrera part del seu editorial sobre els insults.

Estic totalment d’acord en no entrar en les qüestions físiques d’una persona ni molt menys fer al·lusions de caire personal. També tinc present el comentari que vostè li va fer a l’Albano: “nosaltres no som com ells”.

Tot i que no solc utilitzat l’insult de vegades es fa molt difícil mantenir la calma perquè el que observa el lector/ciutadà és que li prenen el pèl. Quan la senyora Sabaté diu que ells no són responsables de res, m’insulta. Quan hem de suportar que un President que ostenta la més gran responsabilitat de Catalunya es comporta amb bolquers amb el poder que té per damunt i dèspota amb els de sota, m’insulta. Quan la segona autoritat del país en funcions permet intrusions al Parlament, m’insulta. Aquests exemples ja entenc que no impliquen paraules despectives però potser per això precisament és més greuge.

Com no m’agrada fer comentaris gaire llargs que semblin un segon editorial, ho deixo aquí, tot allò que elideixo ja ho posarà vostè i totes aquelles persones que tinguin l’amabilitat de llegir-me.

jaume vall
jaume vall
02.04.2023  ·  22:42

Tant de bo que sigui així, tant de bo. És bo trobar-se al costat correcte -i just- de la història.

Que ens donin la raó, envers la inveterada ànima represora inquisitorial castellano/espanyola, no és garantia de que Brussel·les, Europa, ens posi en safata de tenir la independència. Ens l’haurem de guanyar. I aquí és on temo la tradicional falta d’instint agressiu català. Massa bonisme que esdevé massoquisme. Tant de bo quan vigui el moment, ens hi posem millor.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
02.04.2023  ·  22:53

El que trobo censurable es l’ insult reiterat.Alguns comentaristes inclouen un o mes insults en cada comentari,pensant,suposo, que aixi reforcen el seu argument,pero van errats,el que conseguixen es afeblir-lo.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
02.04.2023  ·  22:56

Des de Hammurabi fins avui, passant per Justinià i tants altres, el Dret ha estat sempre l’element ordenador i cohesionador del grups humans. A través de la jurisprudència (no només però sí com a conditio sine qua non) es pot conformar l’Europa dels drets i les llibertats dels europeus – d’exemples n’hi ha molts, com ara la sentència que donà lloc a la llei Bosman -.
Per una altra banda, em permeto discrepar de l’editorial: crec que l’estat espanyol bo ha escollit lluitar en aquest camp. Sí que l’estat espanyol, conscient d’eixa força ordenadora i cohesionadora del Dret, ha fet servir els seus tribunals com a armada contra Catalunya, però la seva intenció era de lluitar sempre en camp propi, no pas Pirineus enllà. La seva sorpresa, i la nostra gran sort, és que uns grans estrategues jurídics l’han arrossegat als tribunals europeus.

Toni Arregui
Toni Arregui
02.04.2023  ·  23:12

Tema insults: l’insult gratuït no aporta res, totalment d’acord. Ara, jo sóc partidari de dir les coses pel seu nom, i trobo que de vegades arriba un punt en què dir que algú és un fill de puta no és insultar sinó descriure.
Jo arribo fins on arribo i no més enllà, ja em sabran perdonar.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
02.04.2023  ·  23:20

Sí Partal; per sort l’estat España és tan malvat com inutil i obcecat, i això el porta un cop i un altre, històricament, a quedar sempre en ridicul i fora de joc.

Totalment d’acord : insultar és inútil i contraproduent; cal respectar sempre les persones cosa que no excloeix, és clar, la crítica més dura i ferotge. I recorrer a característiques físiques de les persones per menystenir-les és propi de bar de baixa estofa, i degrada la crítica que es pugui fer, per encertada que sigui.

Mireia Costa-Pau
Mireia Costa-Pau
02.04.2023  ·  23:49

(soc Daniel Bonaventura)

Atenció amb els sorprenents resultats electorals de la nova formació Concòrdia a Andorra. Hi ha un cansament general per l’estancament polític. Cansament fins i tot estètic. Una llista cívica amb gent competent, fresca, renovada es pot endur el gat a l’aigua. Un programa que respongui a les demandes socials reals i que afronti aquesta negociació amb la nova Europa jurídica de què parla avui l’editor. Sortir de la sepultura autonòmica regional espanyola és un imperatiu.

Jaume Riu
Jaume Riu
02.04.2023  ·  23:51

UNA EUROPA FEDERAL
Trobo molt oportú que algú com el professor Antoine Vauchez expliqui les enormes contradiccions de l’actual model confederal de la UE, perquè després de més de cinquanta anys de mirar cap a una altra banda, ja es fa inevitable que hi hagi una limitació definitiva dels drets sobirans dels estats.
Amb un nou ordre jurídic, serà possible la construcció d’una Europa Federal com ho són els USA. Aleshores es transforma l’escenari polític i preval la justícia europea de manera que el regne d’Espanya ho tindrà molt difícil per sobreviure en el seu conflicte amb Catalunya.
Fins ara, el Tribunal Suprem i els jutges espanyols han fet el que han volgut digui el que digui el TJUE, però això s’acaba i els serà impossible de mantenir.
Ja sabem que Catalunya, per ser Catalunya, ha de marxar d’Espanya.
Però ara hem de veure també que Espanya, per ser Espanya, potser haurà de marxar d’una Europa Federal.

PS. Totalment d’acord amb Vicent Partal.
Quan veig insults en els comentaris, ja no segueixo llegint perquè l’argument ha perdut el valor que podia tenir.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
03.04.2023  ·  00:16

Els passos que fa la història són exasperadament lents. De vegades no ens n’adonem però entre les escletxes avancem. I aquí en tenim un, el dret europeu, un camí que obre portes a l’esperança.

xavier solaní
xavier solaní
03.04.2023  ·  00:52

ERç confia en Ñ. L’editorial en els jutges europeus, si ho he entès bé. No hi confio gaire en una sentència sobre Cat, però mentre no arribi la resta de sentències són poca cosa per Ñ si seguim col·laborant. Respecte dels insults o comentaris que no agraden, és com la Moloni, que vol eradicar l’anglès. Jo prefereixo que cada un s’expressi com vulgui, amb la seva forma de pensar. Per ex. en altres digitals permeten trolls especialistes en insultar, com va protegir el tribunal europeu a Losantos i la seva emissora reina dels insults i assetjaments. Losantos protegit, milers o milions desprotegits pel mateix poder. Aquí està el problema, no en quatre expressions desagradables.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
03.04.2023  ·  00:53

Espanya ha escollit aquest camp de batalla per inèrcia de la lluita contra el País Basc.

Allí li va funcionar perquè la lluita contra el terrorisme ha estat l’excusa de les auto anomenades “democràcies” per violar els drets humans i permetre’s de torturar, espiar massivament, cometre assassinats d’estat…. Ho han fet a USA al Regne Unit etc… i per això a Espanya li han consentit contra el País Basc.

Contra nosaltres es va trobar que no hi havia violència física i se la va inventar amb les acusacions de rebelió o fabricant falsos cassos de terrorisme amb els CDRs. Però una cosa es saltar-se els drets humans contra el terrorisme de veritat i un altra molt diferent ha estat contra violència inventada. Aquí és on a Europa no ha colat l’enganyifa.

Ells segueixen provant-ho inventant-se falses relacions amb Russia o falsos cassos de corrupció…

El problema és que la majoria dels dirigents politics catalans no ho han sapigut veure i han donat per perduda la batalla sense lluitar-la.

Fins ara només hem perdut les batalles que no hem lluitat. A veure si obrim els ulls d’una punyetera vegada i tornem a lluitar.

Marià Armengol
Marià Armengol
03.04.2023  ·  02:26

Molt d’acord amb el srs. Banus i Partal… no cal l’insult…menys destacant les caracteristiques fisiques dels personatges… intueixo que les morals tampoc…
Aixi, a l’excel.lentissim equip d’Er, no cal personaltzar tampoc, tamve faria lleig, nomes dir-lis: On vareu perdre la vergonya???

Núria Castells
Núria Castells
03.04.2023  ·  04:26

Justament per aquesta possibilitat -o feliç coincidència temporal, que diu Vicent- resulta desesperant que no ens organitzem, des de la societat civil
(que ha de fer-ho tot, al nostre país) per unificar TOTES les vulneracions de drets que patim els catalans i fer-ne un argumentari implacable per demostrar el GOI perseguit que som.

Algú ha de fer-ho: l’ANC, Òmnium, tots dos? El Consell de la República? Entitats o grups d’advocats independentistes? Tots junts? (tant de bo!).
Recollir i ordenar totes les SENTÈNCIES que s’hagin dictat contra vulneracions de drets als catalans: drets lingüístics, jurídics, drets humans… Més totes les recopilacions de denúncies (per exemple, les que recull Plataforma per la Llengua i altres entitats).
I, amb tot plegat, presentar demandes als tribunals EU.

No sé com hauria de fer-se però sé que s’ha de fer.
Segur que, si calguessin recursos econòmics i l’embat estigués ben plantejat, la gent respondria. La gent, quan ha convingut, sempre ha respost.

Ara que el TJUE ha mencionat la possibilitat d’existència d’un GOI (català), no utilitzar TOT l’arsenal d’evidències discriminatòries que hem acumulat de fa anys seria, ben bé, una estupidesa.

No sé (encara no he tingut temps de mirar-ho a fons) si el web que va presentar Clara Ponsatí va en aquesta direcció. Espero que sí.
SEGUIM.

Teresa Pou
Teresa Pou
03.04.2023  ·  06:14

Segurísim que Espanya lluitarà ferotgement i arrossegarà altres països cap el seu terreny , a veure nosaltres si sabem estar molt alerta , no ens encantem i espavilem d’una vegada, al final mai hem estat a l’altura , hem de tenir-ho molt present , el país que volem ser a de ser fort . Ja n’hi ha prou de celebrar tantes derrotes .

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
03.04.2023  ·  06:33

L’insult és la demostració, per part de qui l’emet, del seu estat de lluïdesa.
L’ofensa, en canvi, és la constatació per part del receptor d’haver estat assenyalat com a actor d’un fet que no aprova.

Antoni Roca
Antoni Roca
03.04.2023  ·  08:54

Respecte de la PS. És lamentable que des d’aquest diari s’insinuï, utilitzant argument morals i ètics, que convé no esplaiar-se massa quan els lectors (o lectores) emetin comentaris, que convé ésser mesurats i que la crítica a personatges (polítics) públics i als seus partits no ha d’entrar en desqualificacions personals n i insults Ni tan sols podrem expressar-nos amb llibertat en aquest diari? Com sempre hem d’ésser els educats, els que rebem de per tots costats i que ni tan sols podem expressar el que pensem.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
03.04.2023  ·  09:14

Vicent Partal: Fantàstic el teu relat abans de les vacances.
El GOI i la feina del llibre : L’Union par le droit (SciencesPo), d’Antoine Vauchez, són dues eines; claus per concloure la independència.
Ara toca fer bé LA LLISTA CÍVICA amb les llistes cíviques dels ciutadans, gremis professionals, etc. agrupant-nos tots per esdevenir un sol Grup Objectivament Identificable i omplir el Parlament de Catalunya ben aviat!
Que ningú ho dubti: Les dues vies: Justicia europea i Ciutadans lliures són camins convergents!

Carles Serra
Carles Serra
03.04.2023  ·  09:19

Quanta raó Sr.Antoni Roca 08:54 quanta raó.
Sobre aquells que tenen la mentida per bandera, que col.laborant amb aquells que ens espoliant, que ens reprimeixen i fan el genocidi de la nostra cultura i llengua, aquest partits/polítics que també és presentant com acusació amb els ciutadans que es van posar en front per defensar la democràcia i el País l’1-O.
Aquest ciutadans que els han arruïnat la vida, com també del seu entorn familiar.
Amb aquest partits/polítics cal ser molt curosos i sobretot molt respectuosos.
És allò que ja fa molts anys Vicent va dir el franquista Hunamuno, a los catalanes les pierde la estètica.
El ritme que anem haviat direm que l’Abascal és bona persona, simplement que és una mica hiperventilat

Joan López
Joan López
03.04.2023  ·  09:37

Bè, aprofito aquet ultim comentari que farè(me donat de baixa)per dir-ne quel pitjor insult que hi ha es pendre a la gent com imbècils,i trair als votants,el bonisme hens porta a aquesta situaciò que patim,i ara ni es pot dir mentiders,traidors,venuts. El suscriptor militant de erc,deia que no estaba d’acord en la linea del seu partit,i demanaba ser mes curosos i no insultar,pero en cap moment va demanar perdò als milers de votans que el seu partit a enganyat. I per acabar-ho d’arrodonir avui ens renya vostè Sr.Partal.
Com diu Josep Costa no cal unitat per l’independencia,la unitat es una quimera i una engañifa. Erc no es independentiste i no cal dir mes.

Salutacions a tots,i llarga vida a vilaweb

Albert Parés
Albert Parés
03.04.2023  ·  09:53

Realment lamentable i diu ben poc de qui utilitza l’insult fàcil i grotesc enlloc d’argumentar el seu punt de vista i fer una crítica educada. Qui insulta, enlloc de reforçar el seu punt de vista, per mi el debilita.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
03.04.2023  ·  09:57

Tant sols arribar Clara Ponsatí ens presenta :
http://www.estatdedret.cat. Una eina magnífica per coneixer el nivell de persecució jurídica i tergiversació a molts nivells que està utilitzant Espanya a través del funcionariat del món jurídic. El poder judicial .
Espanya sempre va enderrerida pel que fa als avanços de l’ humanitat i del seu entorn més proper. Es un ens que viu en el seu melic i amb superbia menysprea el diferent i els canvis.
Venen temps nous , no hi ha cap mena de dubte. Cal estar a punt .

Rafael Benavent
Rafael Benavent
03.04.2023  ·  10:02

Com sempre, Vicent, els subscriptors de VilaWeb ens felicitem de pertànyer com a una gran família que s’honora de ser-ho, malgrat i precisament les sempre interessants i alliçonadores discrepàncies o reafirmacions vesades, amb la possibilitat d’aportar nostres pròpies opinions. Però hui, ESPECIALMENT, et felicitem pel teu PS. M’abstinc de comentar-lo. Crec que sintetitza i encarna els autèntics valors a exercir, exigir i atorgar-nos mútuament, tots. ENHORABONA!

francesc casas
francesc casas
03.04.2023  ·  10:17

Compte que provaran de recuparar la primacia del dret dels païssos per damunt del comunitari intentant que aquest només sigui d’apicació en determinats supòsists, com l’afer Catalunya, que califiquen com a afer intern de l’estat español.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
03.04.2023  ·  10:17

(Ho sento, no tinc capacitat de síntesis)
Vicent, com expliques la impunitat absoluta del feixisme practicat per Polònia i Hongria des de fa ja tants anys? Com expliques que el repugnant Marlaska segueixi campant amb una col·lecció indecent de condemnes del TEDH que se les passa pel folre? Com expliques que espanya pugui fer a Catalunya un desplegament massiu de lawfare, repressió franquista i pràctiques colonialistes opressives i saquejadores?

És veritat que la parsimoniosa justícia europea jugarà més al nostre favor que en contra, i ens proporcionarà alguna escletxa de contraatac en aquesta guerra infinitament desigual que ens ha declarat espanya. És cert que poc a poc va marcant als països feixistes de l’UE una línia que no poden trepitjar sempre que vulguin, sinó d’una forma controladament cosmètica que els hi permeti oferir una imatge de país “gairebé democràtic”.

I per això crec que l’editorial s’ha quedat doblement curt.

En primer lloc, aquesta línia que suposa la Justícia europea l’hem d’aprofitar com ho han fet el Josep Costa i la Clara Ponsatí. Per actuar coneixent els límits, marcats per l’UE, que actualment té la justícia espanyola (que, insisteixo, són cosmètics i concrets, però haver-ne n’hi ha) i respondre amb la contundència, la decisió i el valor amb que Ponsatí i Costa ho fan. No rebaixant-se al nivell de traïdoria i d’humiliació que els ex-líders polítics fake-indepes ho van fer i segueixen fent-ho. I aquí s’acaba el recorregut de la justícia europea. L’EU mai ens ajudarà a res més. Tot depèn de nosaltres.

En segon lloc: l’insult groller i descontextualitzat és sempre ofensiu i contraproduent. Però com ja han dit altres comentaristes, nosaltres (el Poble Independentista) estem sotmesos a permanents declaracions ultratjants de les “personalitats” i els “mitjans” que, sincerament Vicent, son autèntics cops de martell a uns cossos, els nostres, ja prou apallissats i estomacats per tanta ignomínia. En altres èpoques el poble oprimit, atonyinat i ultratjat agafava les armes i es revoltava. Ara hi ha gent que la ràbia i la reacció natural a la pixada diària que rep a sobre la canalitza amb insults poc elaborats… Vicent, com tu deies fa molt poquet en una editorial: no confonguem / intercanviem la Conseqüència amb la Causa…

La situació a Catalunya (als Països Catalans, de fet) és totalment insuportable, deixem de parlar de l’UE, dels clàssics Russos i de les fantasies de la filosofia post-industrial, i passem d’una punyetera vegada a l’acció.
1/ Bastim una plataforma Cívica (el que hauria de ser i no és l’ANC, el CxR i d’altres plegats a l’execrable justícia espanyola) per definir nova estratègia, tàctica i pla d’assoliment de la Independència (el més ràpid i efectivament possible).
2/ Renovem lideratges no personalistes i amb gent desvinculada de la política (que puguin ser inhabilitades de per vida sense que signifiqui que es queden sense ingressos fins la mort), sense el llast de les màfies dels partits, que siguin honestes i valentes.
3/ Defensem les posicions (no hi ha prou presons per tothom i les costures de la justícia cada cop són més evidents), mantinguem la independència com a organització de l’estat espanyol. Cap lligam amb ells. Aprofitem les lliçons apreses.
4/ Busquem plataformes de comunicació (VW, aquí és on teniu la vostra oportunitat) per fer arribar els missatges contundents a la població (per què la Independència; què guanyem amb ella i quin és el preu a pagar). Per mantenir la mobilització.
5/ Creem una Llista Cívica (o agrupacions d’electors o com s’acabi dient) sortides de la nova Organització Independentista del Poble per evitar el segrest i doblegament de les institucions al xantatge d’espanya i el caure en el col·laboracionisme amb l’estat espanyol.

Si no fem aviat alguna cosa així més val que pleguem i canalitzem les nostres energies i voluntats d’un Món millor a d’altres guerres tan necessàries com la Lluita contra la Crisis Climàtica.

Llista Cívica ja !!! (amb o sense l’ANC. És molt urgent !!)

Clara Salueña
Clara Salueña
03.04.2023  ·  10:53

Molt molt adient l’argument d’en Vicent. Els estats tindran clavegueres, policies patriòtiques, fons reservats, policies corruptes, etc, però algú els ha de dir de fora com es poden fer servir i com no. Perquè les lleis, les constitucions, estan per a això, per regular el comportament d’aquestes estructures que no poden mai més estar al servei d’objectius espuris i finalment il·legals. Ara bé, la UE ha de tenir mecanismes sancionadors prou dissuasius i aplicar-los als estats que se salten aquestes lleis

Jordi Rebollo
Jordi Rebollo
03.04.2023  ·  11:05

Bon dia Sr.Partal.Referent a l’ article el felicito perquè com sempre entre altres bones qualificacions és molt realista,dolgui a qui dolgui.
Respecte a l’opinió del Sr.Marcel Banús,estic d’acord, però sense que serveixi de disculpa ,el que ER està fent puc entendre que algú,jo mateix,ho reconec,sens en vaigi ‘ la pinça ‘.

Josep Almar
Josep Almar
03.04.2023  ·  11:12

Abans de deixar Catalunya, Espanya abandonarà Europa.
I nosaltres, que farem? Hi ha massa colaboracionisme per confiar en les institucions, toca empoderar-nos de nou i reclamar la veu directe del poble.
El cas Borràs i com ho han aprofitat la Cup, ER, i la resta, eliminant una rival que els supera a tots, ens diu que la por i la covardia dels mediocres domina l’àmbit polític a casa nostra.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
03.04.2023  ·  12:06

El tema de l’insult i la desqualificació personal em fa reflexionar.
En Vicent en fa esment d’una manera general però és que moltes vegades els comentaristes d’aquest diari s’insulten entre ells, és falten al respecte…no només es tracta d’abocar la ràbia contra els polítics.
Jo penso que tenim coses a dintre i que no sabem trobar les paraules per expressar -les.
Si una cosa ens indigna o no hi estem d’acord, hem de fer l’esforç de reflexió i intentar verbalitzar els nostres sentiments.
També pot passar que un argument de l’altre t’obri un punt de vista que a tu no sé t’havia acudit. Es clar, això s’ha de digerir.
Això que estic dient crec que ens passa a tots.
Quin remei hi ha? Doncs jo crec que llegir molt i parlar molt les coses amb les persones properes. O sigui, aprendre contínuament. Mai s’acaba d’aprendre.

Berta Carulla
Berta Carulla
03.04.2023  ·  12:34

Benvolgut Vicent,

demano disculpes per tots els insults que escric sovint, algú diu més amunt que són un símptoma de lluïdesa i em sembla bonic veure-ho així. Hi ha persones entre els subscriptors que no insultaran mai, per educació, i que potser agraeixen que altres fem aquesta “feina”. No ho sé. Algú altre diu que sovint es confonen els insults amb les descripcions, i ho subscric. I també s’ha dit que l’ofensa és quan algú se sent molest en ser atacat per alguna cosa que ha fet que en el fons reprova. Han estat moments feliços durant la lectura dels comentaris a l’Editorial d’avui, comentaris sempre grandiosos en conjunt dels subscriptors d’aquest diari.

Personalment, més que els insults condemnaria la censura, condemnaria la persecució i l’escarni pel sol fet de pensar diferent, i això, benvolgut director, es practica a casa nostra independentment de si som a españa o no. M’he trobat un vídeo d’una entrevista televisiva, amb motiu de l’aniversari de la defunció d’Arcadi Oliveres, que ho explica, dolçament:
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/collapse/teresa-forcades-aquesta-setmana-he-tingut-una-sancio-del-collegi-de-metges/video/6212750/

Em comprometo a insultar menys i millor, a condició que Vilaweb us comprometeu a donar més i millor veu als qui el “Sistema” normalment silencia perquè no li convé que parlin.

Gràcies per la vostra feina.
Salut

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
03.04.2023  ·  12:35

Tota la raó del món, Vicent. Jo com a funcionari jubilat de la Generalitat de Catalunya, constato la imitació de tot l’aparell administratiu català,de l’espanyol. En inicià les competències de l’estatut, malgrat les promeses de CiU, tot va anar copiant de l’espanyola.
I així estem, haver perdut uns anys que es podia fer d’una altra manera, a la catalana.

Salvador Molins
Salvador Molins
03.04.2023  ·  12:41

Demano disculpes. Per tal de fer patent el meu rebuig a l’enemic, fa pocs dies vaig escriure “a la merda” espero que no se’m mal entengués, no ho deia contra cap de vosaltres.

Magnífics comentaris entre altres: Joan Ramon Gomà, Marià Armengol,

Per a mi el millor per a Catalunya és esdevenir plenament independent, tal com Suïssa i Israel.

Visquem la Llengua, la Nació sencera i la Independència, són indestriables.

Jordi Magrinya
Jordi Magrinya
03.04.2023  ·  13:13

Respecte el PS, en la meva opino el que caldria el limitar la frequencia i l’extensio dels comentaris.
Entre els que troben a faltar el botonet de like, els bloggers frustrats i els que confonen aquest espai amb twiter, els comentaris que veritablement aporten alguna cosa queden lamentablement eclipsats.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
03.04.2023  ·  13:18

Es pot dir covards? Es pot dir mentiders? Es pot dir traidors? Es pot dir pocavergonyes? Potser que Vilaweb faci una llista del que podem o no podem dir.
Encara no heu/hem pait que els membres dels partits fake-independentistes (i les seves bases acritiques que els voten) son uns desgraciats, oi? (ai! no, que no es pot dir).
Doncs, més val que ho acabem de pair o, si no podeu/podem, un bon vòmit que relaxa les visceres.
Altrament, come deia un altre suscriptor, acabarem atrapats en l’estètica.
Sùbdits i esclaus molt educats i elegants, nosaltres.
Pels segles dels segles, amen.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
03.04.2023  ·  13:26

Completam d´acord seguirem lluitant per la nostra independència. Felicitats per aquesta editorial

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
03.04.2023  ·  14:32

Tant de bò s’utilitzi la via jurídica europea amb encert i eficàcia per avançar i defensar-nos de l’agressor espanyol. Personalment crec que els individus i les comunitats humanes (Catalunya), no hem de ser de cap estat, sinò que l’estat ha de ser dels ciutadans i col·ectius, una eina de gestió. Malament si a aquestes alçádes, els canvis (revolucions o independències), s’han de fer a òsties com històricament a succeit. Els ciutadans tendriem que tenir els organismes estatals o supraestatals que donéssin una sortida pacífica a les aspiracions democràtiques dels ciutadans. I molt d’acord amb el director en quant als insults. Entenc que no és facil estar emprenyat (en tenim tants motius…), i ser educat i elegant, i combatiu i enèrgic al mateix temps. Aquí tenim els reptes.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
03.04.2023  ·  15:28

Agraeixo de tot cor el PS. d’avui, per a mi imprescindible, tant que sovint només llegeixo els comentaris de qui sé segur que són persones que saben expressar-se (amb tota l’energia que calgui) sense insultar. Trobo tan lleig i tan verinós qui parla dels “ñols” com qui parla dels “catalufos”. El respecte a l’oponent és una mostra de noblesa. O com diu la dita popular: “Lo que Pedro dice de Pablo, dice más de Pedro que de Pablo.”

Marc Mateos
Marc Mateos
03.04.2023  ·  15:38

D’acord que els insults es poden evitar; ara bé, dir-li a un autonomista venut, traïdor o botifler és insultar? Per a mi són adjectius que els descriuen com el que són.
Pioc se’ls hi diu per tot el mal que ens han fet i fan al poble amb les seves renúncies i actituts. Renúncies a les seves responsabilitats amb la independència, és clar, als càrrecs i les seves paguetes no en renuncïa cap ni un.
Per altra banda, en relació al tema principal de l’article, i també en relació als autonomistes negligents al seu mandat i promeses electorals; quant de mal podriem fer als nostres captors de Madrit si tinguessim uns polítics coherents amb allò que van dir en presentar-se a eleccions en comptes dels @#€$%& que tenim.

Lluís Mª Bassas
Lluís Mª Bassas
03.04.2023  ·  16:10

Bon dia i gràcies.
Respecte el resum que faig de l’editorial, en relació a la preponderància de la lleu europea sobre les estatals, un resum seria el que ja va fer, em sembla que fou Assange, que Europa serà si segueix el model de respecte català o morirà si no el respecta.
Hem de fer que Europa sigui, fent-nos valer i reconèixer en la nostra diferència que és propera al que han aconseguit els tribunals o òrgans jurídics a nivell europeu.

Jordi Morillo
Jordi Morillo
03.04.2023  ·  16:12

Podriem dir que tenim per mala costum convertir tot allo que va adreçat a fer la vida de tots una mica més feliç en un drama a escala mundial. Per això sempre he dit que als programes de prensa rosa és on es produeix el millor debat politic del país.

Roser Caminals
Roser Caminals
03.04.2023  ·  16:35

Efectivament, la independència no ens vindrà d’Europa, però hem de saber aprofitar les victòries a Europa com a combustible per assolir la victòria a casa.

Miquel Riera
Miquel Riera
03.04.2023  ·  16:42

m´esforçare en no caure en la facilitat de l´insult que em provoca el desengany amb molts dels nostres liders politics, pero nodeixare de demanar la seva dimisió

Joan Royo
Joan Royo
03.04.2023  ·  17:40

Com sempre Partal optimista. Jo en aquest cas no ho sóc. Crec que Espanya passarà per damunt de sentències europees, el seu orgull imperial i la butxaca els ho impedeix.. I no és que no crega que és possible la independència, i tant que ho és, però no esperem que ens traga les castanyes Europa, ni política ni judicial. Sobre els insults, una consideració.Quan algú ha traït els que l’havien votat, quan manipula els fets, quan menteix…no es mereix els insults? Ja sé quins són els principis d’aquest diari, massa pell fina, com un paper de fumar.

JAUME GUIU
JAUME GUIU
03.04.2023  ·  19:17

D’acord amb l’editorial, però sobre el PS, que hi diria,Vicent, sobre les declaracions de Marta Vilalta a la Repùblica, que s’hi pot dir dir que no soni insultant? https://www.larepublica.cat/noticies/erc-insisteix-que-la-sentencia-a-borras-es-per-corrupcio-junts-ha-canviat-de-nom-pero-no-han-canviat-les-formes/

Joan Aymà
Joan Aymà
03.04.2023  ·  19:58

Més val que aquesta catedral feta de la força de la paraula (i no per la força), aguanti i sigui encara més forta que antigament, que ja coneix molt bé com la poden tombar. Si mirem en rere, molt en rere al llarg dels segles, podem veure diverses catedrals que han caigut. Aquest cop però sembla diferent. Segurament perquè el segle passat van canviar les tornes. No per nosaltres però sí pels nostres aliats. La història és fascinant i llegint-la bé, veus quins costats hi ha i qui està als diversos costats. Dubto que Europa no tingui en compte la seva pròpia història que no van poder borrar, és qüestió de memòria i, de nou, paraules. Per exemple, avui en dia veiem com Espanya no encaixa dins d’aquesta catedral perquè crec que la història ho demostra diverses vegades en quin costat ha estat (guerra de successió, 2GM, etc). El problema és que per construïr aquesta catedral havien de posar-hi Espanya ja que van saber jugar el paper, interessat i masquí, de ser (com ho diuen els historiadors) neutre en el conflicte. Crec una altra mostra és, si no vaig errat, que un dels pilars del dret és el dret romà que està molt present en el dret europeu. Per tot això va tant lent si ho mirem en clau de present, i si ens encallem en el present i el passat més proper sols veurem les derrotes i no el perquè formen part d’aquesta “coincidència”.

Jo no en diria coincidència sinó perseverança. Una perseverança que travessa els segles, cultures i llargues nits; un camí de perseverança d’una idea senzilla però molt capaç, la força de la paraula (i la llei basada en la paraula i no la força), que ve des de baix estant.

Sobre l’insult. Ho trobo superflu. Però l’insult que no són sols paraules, que denigra precisament el poder de les paraules, que és violent i que busca destrossar tot el que troba al seu pas, ja no té cabuda.

El llibre sols està en francès, oi? Gràcies.

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
03.04.2023  ·  22:07

Sobre la PD. A banda de compartir el que s’hi diu, voldria dir que, algun cop, fruit del moment, potser, fas un comentari del que no et sents massa ufanós i, un cop enviat, el voldries esborrar. Doncs bé, m’he trobat que no s’esborren i queden allà fixats. Em passa només a mí o bé és un problema general? Gràcies

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any