Dirigents de patronals valencianes, processats per presumptes irregularitats en la gestió de subvencions

  • El magistrat investiga el desviament d'1,8 milions concedits pel govern a la Confederació d'Organitzacions Empresarials

VilaWeb
Europa Press/ACN
05.03.2018 - 13:34
Actualització: 05.03.2018 - 20:27

El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Nules (Plana Baixa) ha acordat processar l’ex-secretari general de la Confederació d’Organitzacions Empresarials del País Valencià (Cierval) i de la Confederació d’Empresaris de Castelló (CEC), Rafael Montero i l’ex-directiu, José Antonio Espejo, en la causa oberta contra les dues patronals per presumptes irregularitats en la gestió de les subvencions per a plans de formació. Segons que ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, la instrucció ha finalitzat amb el processament de Montero, Espejo, tres empresaris més i quatre empreses (acadèmies i centres de formació). El magistrat investiga presumptes factures falses que haurien permès desviar 1,8 milions d’euros concedits a la CEC per Cierval del total de les subvencions que la Generalitat a destinar a cursos de formació.

Amb el processament, el magistrat compleix amb el mandat de l’Audiència de Castelló, que va revocar la primera resolució dictada el juliol del 2016 pel jutjat de Nules, en considerar que no estava prou motivada i va ordenar dictar una nova resolució en la qual es concretés amb més precisió les dades objectives de què es dedueix la rellevància penal de la conducta dels investigats, informa el TSJ valencià. A la nova resolució, el magistrat considera que els fets investigats ‘revesteixen caràcter de delicte’ i processa els investigats per falsedat documental i delictes contra la Hisenda Pública i contra la Seguretat Social. El magistrat manté que Montero, com a secretari general de Cierval i de la CEC i Espejo, com a encarregat de plans de formació de la patronal castellonenca, guiats per ‘l’ànim de lucre mitjançant la indeguda obtenció de fons públics’ varen acordar amb els empresaris també processats perquè, a través de terceres persones ‘es facturessin activitats complementàries inexistents a altres efectivament realitzades, de manera que, per cada acció formativa s’emetien dues factures’.

Una d’aquestes factures, explica el magistrat en una resolució, ‘s’ajustava a la realitat i era emesa pel centre que havia impartit el curs’; l’altra, paral·lela, ‘no corresponia a acció formativa ni de cap col·laboració, la qual es reputa falsa’. Les factures s’abonaven directament per la CEC ‘per autorització expressa’ de Montero i Espejo, ‘malgrat no existir vinculació contractual per a això entre l’entitat pagadora i aquestes terceres persones interposades, les quals, a més, no tenien la capacitat, formació o mitjans necessaris per realitzar aquestes suposades activitats complementàries, no constaven com a docents en cap de les accions formatives incloses en l’expedient’.

El jutge assenyala que aquestes persones ‘no apareixen com a docents en els parts de signatures, ni es van efectuar per la seva part cap treball d’avaluació de la qualitat de la docència, ni intervenir en la gestió i execució dels cursos, tots aquests conceptes inclosos en les factures falses, no estant tampoc donats d’alta en l’aplicació informàtica de gestió dels plans de formació, imprescindible per a efectuar aquestes tasques’. La interlocutòria recull que ‘en dates pròximes a cadascun dels abonaments corresponents a les factures falses, alguna de les persones concertades es personaven a la sucursal bancària corresponent i retirava en metàl·lic la pràctica totalitat dels diners transferits, sense justificar la destinació donada a aquests fons’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any