El govern es fa passar per búnquer mentre dura la incertesa a Junts

  • El govern mira de traslladar la sensació que treballa i funciona al marge dels partits, i particularment al marge de Junts

VilaWeb
Ot Bou Costa
04.10.2022 - 16:15
Actualització: 04.10.2022 - 16:32

Esquerra Republicana vol enviar un missatge: el president Pere Aragonès vol que el govern continuï, no hi ha cap debat entre partits ni cap incompliment de l’acord de govern, i la crisi són en realitat desavinences internes a Junts per Catalunya. Ho ha dit Marta Vilalta, secretària general adjunta del partit, aquest matí a RAC1: “És Junts qui ha de decidir si vol ser al govern o a l’oposició. És qüestió que Junts es posi d’acord internament, que prengui una decisió i, a partir d’aquí, recosim, reconstruïm i treballem”. Al migdia, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, no s’ha desviat ni un mil·límetre d’aquest discurs. S’ha limitat a dir que el govern passava per una situació complexa però que no hi havia “res trencat ni tancat”, i que aquesta setmana havien “de quedar resolts els debats interns dels partits, o almenys aquells que poden condicionar el funcionament del govern”.

La versió oficial del govern és que la feina dels consellers és “del tot compatible amb les dinàmiques de partit”, en paraules de Plaja. Fins i tot la destitució del vice-president Jordi Puigneró ja ha semblat avui naturalitzada. Així, el govern mira de traslladar la sensació que funciona al marge dels partits, i particularment al marge de Junts. Podria ser una versió diplomàtica per a sortir del pas, però en realitat són els mateixos consellers de Junts els qui l’alimenten conscientment. Jaume Giró i Victòria Alsina són partidaris, públicament, de continuar al govern, i Lourdes Ciuró i Violant Cervera se situen a la mateixa òrbita. Giró insisteix que la seva màxima prioritat és el pressupost. Josep Maria Argimon no s’hi ha pronunciat, però sempre ha cenyit molt les declaracions al seu àmbit tècnic. Gemma Geis tampoc no s’hi ha pronunciat, però és justament qui ha assumit les funcions de Puigneró.

Plaja no ha volgut comentar les declaracions del president Carles Puigdemont, que dissabte digué que “si no s’avança en la direcció marcada en el referèndum legal, democràtic i vinculant, el Consell té l’obligació de posar-s’hi al davant”, però no són irrellevants en la crisi. Per reconciliar-se amb Esquerra, Junts ha retirat l’exigència de restituir Puigneró, però continua insistint que cal trobar un nou estat major i que el Consell de la República hi hauria de tenir un paper de direcció. Esquerra no ha vist fins ara amb bons ulls l’opció d’un nou estat major, però ara és una sortida que podria donar oxigen a la coalició de govern, també a Esquerra, en cas que hi hagués continuïtat. Si la direcció del procés cau en mans d’un ens extern, per al govern és més fàcil desentendre’s de la pressió d’haver d’oferir resultats. Segons la portaveu del govern, la independència en continua essent la prioritat, però de fet també és l’origen de la crisi.

Tampoc no hi ha hagut comentari formal sobre les declaracions que aquest matí ha fet la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha dit que “el govern ja no és de coalició, sinó de col·lisió” i l’ha qualificat de fraudulent. A mesura que s’acosta la consulta, la retòrica dels partidaris d’anar-se’n puja de to i es torna més irreconciliable amb la dels partidaris de romandre-hi. Amb un to molt més moderat, la consellera Alsina va explicar que s’havia fet militant de Junts amb l’argument que no hi havia “compromís més ferm ni honor més gran que representar el seu projecte polític des del govern” del país. El secretari general del partit, Jordi Turull, tampoc no ha dit de quina opció era partidari, però ho anunciarà aviat, ha dit. Sigui com sigui, la campanya dins de Junts és molt pública, i el desafiament dels partidaris de la continuïtat, si guanyen, serà com evitar una fissura dins el partit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any