El CatSalut haurà d’indemnitzar amb 139.000 euros els pares d’una bebè que va morir el 2010

  • El Servei Català de la Salut (CatSalut) haurà d'indemnitzar amb 139.000 euros els pares d'una bebè de 18 mesos que va morir el 2010 a l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp (Lleida) per una obstrucció intestinal que no va ser diagnosticada, en una situació de "dèficit assistencial", segons la sentència, recollida per Europa Press.

VilaWeb
Redacció
05.10.2017 - 15:12

LLEIDA, 5 (EUROPA PRESS)

El Servei Català de la Salut (CatSalut) haurà d’indemnitzar amb 139.000 euros els pares d’una bebè de 18 mesos que va morir el 2010 a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp (Lleida) per una obstrucció intestinal que no va ser diagnosticada, en una situació de “dèficit assistencial”, segons la sentència, recollida per Europa Press.

El Jutjat de Tremp va absoldre el 2014 per la via penal la metgessa que va atendre aquella nit la petita, i els pares van perseverar en la seva reclamació per la via judicial civil, per la qual el Jutjat de Primera Instància número 29 de Barcelona ha condemnat el CatSalut a pagar aquesta quantia, amb una sentència de juny del 2017 que és ferma.

La família estava de vacances a Lleida i la nit del 26 d’agost del 2010 va portar la seva filla a l’hospital perquè tenia forts dolors a l’abdomen i havia vomitat el biberó; després de les primeres exploracions la doctora va diagnosticar una gastroenteritis i posteriorment un inici de diabetis –que posteriorment va ser descartat–, però no va realitzar cap prova d’imatges.

Set hores després de la seva entrada a l’hospital, la menor va morir, i l’autòpsia va revelar que la causa de la mort havia estat una invaginació intestinal, una patologia a la qual es produeix un bloqueig de l’intestí que pot ser diagnosticada amb una correcta exploració, i que si es tracta adequadament se supera en la majoria dels casos; segons la sentència, una exploració inicial adequada i proves diagnòstiques per la imatge haurien detectat la dolència.

Segons la resolució, l’aparell de rajos X portàtil que era necessari no funcionava des del 29 de juny del mateix any, i durant la reparació –que l’empresa responsable va descartar el 30 d’agost– l’hospital i el CatSalut no van realitzar cap actuació per suplir-lo.

La nit del 26 al 27 d’agost, la doctora que atenia la menor va necessitar aquest aparell perquè no era possible el trasllat de la menor fins a un fix pel seu estat, produint-se un “dèficit assistencial”.

Els demandants sostenen que, a la indetecció de la dolència, va confluir la imprevisió per falta de mitjans humans i de diagnòstic i descoordinació entre l’hospital, el CatSalut i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), però la jutgessa ha considerat que no correspon al tribunal analitzar aquesta organització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any