Dopatge tecnològic?: Pretenen millorar el rendiment dels nedadors gràcies a la interpretació del so

  • Amb els Jocs Olímpics recent començats i amb l'escàndol pel dopatge a l'alça, un grup d'investigadors de la Universitat de Bielefeld a Alemanya han desenvolupat un sistema, juntament amb el Clúster d'Excel·lència de Tecnologia d'Interacció Cognitiva (CITEC), per millorar el rendiment de nedadors gràcies a la interpretació del so.

VilaWeb
Redacció
08.08.2016 - 14:24

MADRID, 8 (Portaltic/EP)

Amb els Jocs Olímpics recent començats i amb l’escàndol pel dopatge a l’alça, un grup d’investigadors de la Universitat de Bielefeld a Alemanya han desenvolupat un sistema, juntament amb el Clúster d’Excel·lència de Tecnologia d’Interacció Cognitiva (CITEC), per millorar el rendiment de nedadors gràcies a la interpretació del so.

El projecte vol convertir les dades recollides en so. Aquest sistema s’anomena ‘tractament amb ultrasò’, un procés amb el qual es mesura els valors de dades per després convertir-los sistemàticament en sons audibles i sorolls que poden ser interpretats pel nedador.

La pressió que exerceix l’aigua sobre el nedador pot sentir-la a través de les mans, valent-se de dos guants que incorporen sensors de pressió. Els dos guants estan connectats a un instrument de mesura que transmet les dades a un ordinador, per després convertir-los en so que, a través d’auriculars, poden ser interpretats po el nedador.

“Els nedadors veuen els moviments de les seves mans. També senten com llisca l’aigua sobre elles i tenen la sensació de la rapidesa amb la qual es mouen cap a davant. Tot i això, la majoria d’ells no són conscients d’un factor significatiu, que és com la pressió exercida pel flux de l’aigua en els seus cossos produeix canvis”, diu el Dr. Thomas Hermann del CITEC.

En una prova al 2015, deu nedadors professionals van provar el sistema i van trobar que va ajudar a millorar la seva tècnica proporcionant una resposta instantània. “És avantatjós per als nedadors rebre informació immediata sobre la seva forma de nedar. Les persones aprenen més ràpidament quan reben retroalimentació directa”, explica Hermann.

Tot i que encara és un prototip, els investigadors volen continuar amb el seu desenvolupament. “Estem pensant a desenvolupar un sistema portàtil que es pot utilitzar de manera independent per l’usuari, sense l’ajuda d’altres”, afegeix l’expert. A més d’això, s’està plantejant incorporar nous programes de formació a llarg termini en col·laboració amb els clubs de natació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any