La tertúlia proscrita

Les condemnes a mort arreu del món disminueixen un 39% en dos anys

  • Segons un informe d'Amnistia Internacional, 993 persones van ser executades a 23 països el 2017

VilaWeb
Redacció
12.04.2018 - 02:00
Actualització: 12.04.2018 - 07:44

993 persones van ser executades en 23 països durant el 2017, segons l’últim report d’Amnistia Internacional (AI). Aquestes dades indiquen una reducció del 4% respecte del 2016 (amb 1.032 execucions) i del 39% respecte del 2015 (1.634 execucions). No inclouen els milers de condemnes a mort i execucions que (segons AI) van ser imposades i consumades a la Xina, on les xifres són classificades de secret d’estat. De fet, l’organització calcula que la majoria de les execucions van tenir lloc en aquest país, seguit de l’Iran, l’Aràbia Saudita, l’Irac i el Paquistan, per aquest ordre. Aquests cinc països són els principals executors del món.

Amnistia Internacional destaca el paper de l’Àfrica subsahariana pel que fa a l’abolició de la pena capital. Guinea s’ha convertit en el vintè estat d’aquesta zona a abolir la pena de mort per a tots els delictes i Kenya ha abolit la pena capital preceptiva en casos d’assassinat. Burkina Faso i el Txad també han aprovat noves lleis o projectes de llei en aquest sentit.

Un altre país que ha abolit la pena de mort per a tots els delictes és Mongòlia, i Guatemala l’ha abolida per als delictes comuns. Ara el nombre de països sense pena de mort –en la llei o en la pràctica– és de 142.

Amnistia Internacional també valora positivament els canvis en països que són ferms defensors de la pena de mort, com és el cas de l’Iran. En aquest estat, les execucions s’han reduït d’un 11% i d’un 40% les relacionades amb els delictes de droga. A més, a Malàisia s’ha reformat la legislació antidroga, que ha passat a permetre discrecionalitat a l’hora d’imposar condemnes en casos de narcotràfic. Aquestes mesures poden fer disminuir les penes de mort relacionades amb aquests delictes. Indonèsia també ha progressat en aquest àmbit i enguany no s’hi ha fet cap execució per delicte de droga, malgrat que el 2016 s’hi van executar quatre persones.

Amnistia Internacional es manté prudent
Tot i que l’organització destaca la tendència positiva, també està preocupada pel fet que 15 països hagin condemnat a mort o executat persones per delictes de droga. El 2017, el Llevant i el nord d’Àfrica van registrar la xifra més alta d’execucions relacionades amb la droga. Àsia i Oceania va ser la regió amb més països que van utilitzar la pena capital per a aquest tipus de delictes (10 de 16).

‘Malgrat els avenços en l’abolició d’aquesta pena aberrant, encara queden uns quants líders que prefereixen recórrer a la pena capital com a “solució ràpida” en lloc d’abordar l’arrel dels problemes amb polítiques humanes i de base empírica. Els líders forts executen polítiques, no persones’, diu l’activista de l’organització Salil Shetty. ‘Les mesures draconianes contra la droga que s’apliquen àmpliament al Pròxim Orient i a la regió d’Àsia i Oceania han fracassat estrepitosament a l’hora de resoldre el problema.’

L’informe també repassa prohibicions del dret internacional. A l’Iran, almenys cinc persones van ser executades per delictes comesos quan eren menors de divuit anys, i vuitanta més, pel cap baix, romanien condemnades a mort. Als Estats Units, el Japó, les Maldives, el Paquistan i Singapur es va executar persones amb discapacitat mental o intel·lectual, o les va mantenir condemnades a mort.

A l’Aràbia Saudita, Bahrain, la Xina, l’Irac i l’Iran, Amnistia Internacional va registrar casos de persones condemnades a mort després d’haver ‘confessat’ delictes sota tortura o maltractaments. A l’Iran i l’Iraq, aquestes ‘confessions’ es van retransmetre en directe per televisió.

De la mateixa manera que alguns països han progressat quant a la pena de mort, alguns altres han fet passos enrere. És el cas de Bahrain, els Emirats Àrabs Units, Jordània i Kuwait, que van reprendre les execucions després d’un període d’interrupció. A més, a Egipte, el nombre de condemnes a mort registrades va augmentar gairebé d’un 70% respecte del 2016.

La pena de mort es manté a Bielorússia i als Estats Units
Per novè any seguit, els Estats Units han estat l’únic país d’Amèrica que ha fet execucions. El nombre d’execucions (23) i condemnes a mort (41) hi ha augmentat lleugerament respecte del 2016, tot i que s’hi ha mantingut la tendència baixa d’aquests últims anys.

El nombre d’estats dels Estats Units on hi ha execucions ha augmentat de cinc el 2016 a vuit, perquè Arkansas, Ohio i Virgínia les han represes després d’una pausa d’uns quants anys. L’any 2017 quatre estats –Idaho, Mississipí, Missouri i Nebraska– com també tribunals federals nord-americans, van imposar penes de mort, després d’un breu parèntesi. Per una altra banda, Bielorússia ha estat l’únic país del continent europeu on s’han dut a terme execucions: 2, a més de 4 noves sentències de mort.

Amb tot, Amnistia Internacional és conscient que, malgrat que s’han fet passos en la bona direcció, alguns països s’han fet enrere o amenacen de fer-s’hi. ‘La pena de mort és un símptoma d’una cultura de violència, no pas la solució. Sabem que, estimulant el suport arreu, podem plantar cara a aquest càstig cruel i que s’acabi la pena de mort a tot el món’, afegeix Shetty.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any