On i quan es faran les concentracions de l’Onze de setembre? Tota la informació

  • La manifestació de la Diada de l'Onze de Setembre combinarà una marxa virtual amb una de física davant un centenar d'edificis de l'administració espanyola

VilaWeb
Txell Partal
11.09.2020 - 08:00
Actualització: 11.09.2020 - 17:05

Aquest Onze de Setembre tindrem una diada atípica. La pandèmia impedeix que enguany es pugui fer una gran mobilització multitudinària a Barcelona. Les mesures contra la covid-19 ho impossibiliten. Però l’Assemblea Nacional Catalana, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i l’AMI, han organitzat un seguit de mobilitzacions que combinaran unes protestes físiques amb una part virtual. La marxa, que tindrà el lema ‘El deure de construir un futur millor, el dret de ser independents’, vol tornar a demostrar que ‘la independència és possible i més necessària que mai’.

On seran les concentracions?

Amb aquestes mobilitzacions, l’Assemblea vol denunciar la discriminació econòmica i social que castiga Catalunya i que perjudica diàriament els ciutadans, a més de reivindicar la independència com a únic mitjà perquè aquesta situació canviï. La Diada tindrà 107 punts de concentració –amb una capacitat total de 48.000 persones– en 82 municipis del Principat.

A Barcelona, hi haurà l’acte polític central, que es farà a la seu de l’Agència Tributària espanyola, a la plaça de Letamendi. Però es faran accions en més punts de la capital, com a la plaça de la Universitat; el Banc d’Espanya, a la plaça de Catalunya; la seu de la Seguretat Social espanyola, a la cruïlla del carrer d’Aragó i el passeig de Gràcia; les estacions de Sants i de Sant Andreu Arenal; la Tresoreria General de la Seguretat Social, a l’avinguda de Pau Claris; i l’Institut de Seguretat Social espanyol i l’oficina d’Estrangeria, al carrer de Sant Antoni Maria Claret i el passeig de Sant Joan amb Travessera de Gràcia.

A la resta de municipis amb punts de concentració, els llocs triats per a fer les mobilitzacions són jutjats, estacions de RENFE, oficines del servei públic d’ocupació de l’estat espanyol (SEPE), de la seguretat social i de l’agència tributària. De totes maneres, en alguns casos, per qüestions sanitàries, s’ha optat per places o avingudes a prop d’aquests punts.

Consulteu totes les concentracions ací:

Els qui no puguin inscriure’s a l’acte o que per motius sanitaris no vulguin participar en les concentracions, l’ANC demanarà que tothom surti als balcons a les 17.14, per bé que no ha detallat què s’hi farà.

Primeres punts de concentració plens

Avui ja s’ha anunciat que tretze dels punts de concentració per a l’Onze de Setembre ja són plens. Els punts que ja són plens són a Cardona (Balcó de la fira), a Cerdanyola (Parc del Turonet), a Cornellà de Llobregat (Carretera d’Esplugues), a Girona (Estació d’Adif), a Letamendi (Barcelona), a Manresa (Pati del Casino), a Mollerussa (Plaça de l’Ajuntament), a Rubí (Davant els jutjats), a Sant Feliu de Guíxols (Passeig del Mar), a Sants, Barcelona (Estació de Sants), a Tarragona (sub-delegació del govern espanyol), a Tortosa (Centre d’Atenció i Informació de la Seguritat Social) i a Vilanova i la Geltrú (Plaça del mercat).

Com inscriure’s a la manifestació de l’Onze de setembre?

Enguany inscriure’s és una condició indispensable per a poder assistir a les mobilitzacions de la Diada organitzades per les entitats independentistes. Totes les concentracions tenen un límit de capacitat i, segons l’organització, la mobilització més multitudinària serà la que es farà a l’estació de RENFE de Badalona. Enguany cada punt de concentració té un registre d’inscripcions propi. Per inscriure-s’hi, cal consultar el mapa de mobilitzacions i seleccionar el punt on es vulgui participar. Apareixerà un menú lateral –tal com es pot veure en la imatge– on es facilita un enllaç per inscriure-s’hi. Per accedir a cada punt, l’organització requerirà el número d’inscripció, amb l’objectiu de garantir una capacitat limitada i segura.

Quan serà la mobilització?

Cap a les cinc de la tarda començaran les accions arreu del territori, tot i que algunes ja s’hauran engegat abans. A les 17.30 començarà la retransmissió en vídeo dels actes de tot el territori, un programa que serà presentat des de l’acte central a la plaça de Letamendi i es podrà seguir des de VilaWeb. La previsió és que a les 18.00 es contactarà en diversos punts del territori i a les 18.30 començaran els discursos polítics de l’Associació de Municipis per la Independència, Òmnium i l’Assemblea. No serà fins a les 19.00 que es posarà el punt final a la concentració.

Concentracions estàtiques i amb dos metres de distància

Amb les noves restriccions presentades pel president Quim Torra, les mobilitzacions físiques van estar pendents d’un fil. Quan es van restringir les trobades a un màxim de deu persones, de primer es va dir que també es prohibien les manifestacions. Finalment, la Generalitat va aclarir que les manifestacions seran permeses a Catalunya tot i les restriccions socials. Es podran fer sempre que es compleixin les normes de distància, es faci servir la màscara i hom es renti les mans.

L’ANC ha treballat braç a braç amb el PROCICAT per pactar un seguit de mecanismes que garanteixin la seguretat dels participants en les mobilitzacions de laDiada d’enguany. D’aquesta manera es vol garantir el dret de manifestació i, alhora, evitar que hi hagi nous contagis de la covid-19. L’organització està pendent de com evoluciona la pandèmia, però la intenció és continuar organitzant les mobilitzacions. 

Mesures per a evitar contagis

Les concentracions seran descentralitzades i davant un centenar d’edificis del servei públic d’ocupació estatal, de les oficines de l’Agència Tributària i de les de la Seguretat Social. En un primer moment s’havia parlat d’una seixantena de concentracions, però finalment han augmentat els punts per mirar d’aconseguir que tothom tingui una mobilització a prop de casa.

Totes les mobilitzacions seran estàtiques i els manifestants hauran de mantenir en tot moment dos metres de distància amb la resta de públic assistent. Se seguirà el model de manifestacions que s’ha vist en més indrets del món on es garanteix en tot moment la distància entre manifestacions i que no hi hagi aglomeracions.

A més, l’ANC proporcionarà una eina a les territorials perquè els assistents es puguin inscriure a l’acte. Es posaran controls d’accessos i de capacitat per no superar el nombre d’assistents previst. A més, com a reforç de les mesures contra la covid-19, es recomana de prendre la temperatura als manifestants abans d’accedir-hi.

L’ANC recomana a les territorials que es marqui la posició dels assistents a la concentració amb esprai o pintura. D’aquesta manera, volen que sigui molt clar quin espai ha d’ocupar cada assistent i la distància entre ells. A les concentracions serà obligatori de portar la màscara. S’hi prohibirà l’ús de pancartes i més objectes compartits, el consum d’aliments i l’ús del mobiliari urbà.

S’activa la Xarxa Independència

La part digital tindrà com a eix central la web Xarxa Independència, que s’ha activat aquesta setmana. L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear una gran xarxa virtual que mostri la implantació de l’independentisme al país i il·lustri la capacitat col·lectiva de la gent per a fer grans canvis.

En realitat, és una iniciativa solidària, atès que els diners que se n’obtinguin es destinaran a ajudar sectors que passen penúries per culpa de la pandèmia, com el cultural, el sanitari i el social.

Com podeu participar en la Xarxa Independència?

Per crear la gran xarxa virtual, cadascú haurà de crear vincles virtuals amb algú altre mitjançant codis QR. Per participar-hi, tan sols caldrà tenir el codi, validar-lo a la web i indicar un nom d’usuari. La participació serà anònima, solament s’haurà d’indicar el municipi de residència.

Què són els vincles i com es creen?

Cada codi QR disposa de cinc vincles amb persones físiques, un amb una assemblea de base i, finalment, un amb bloc social.

–Vincle entre persones: per tal de connectar amb una altra persona, caldrà tenir el codi QR d’aquesta altra persona, sigui de manera física, sigui amb una fotografia. El codi s’haurà d’escannar a la pàgina que toca i, automàticament, es generarà una petició de vincle. Aquesta persona l’haurà de validar dins les vint-i-quatre hores següents.

–Vincle amb una assemblea de base: en aquest cas, a la pàgina es podrà escollir una assemblea territorial d’una llista amb totes les que hi ha. El vincle es generarà automàticament, no caldrà reciprocitat.

–Vincle amb un bloc social: és el vincle més important. Creant aquest enllaç, fareu una aportació econòmica a un dels quatre blocs socials que ofereix l’assemblea: de llengua i cultura, de salut, social i ambiental. De moment, el bloc que té més suport és el lingüístic i cultural, amb un centenar de vincles, seguit de l’ambiental i el social, amb una quarantena de vincles, i, finalment, el sanitari, amb una trentena.

En acabat, tots aquests vincles s’il·lustraran sobre un mateix mapa virtual que, de mica en mica, anirà dibuixant una gran xarxa de col·laboració ciutadana. Amb menys d’una setmana de vida, ja comença a agafar forma.

Com podeu aconseguir el codi QR?

Els codis es podran obtenir de maneres diferents: a les assemblees territorials, als supermercats Bonpreu i Esclat i a la botiga en línia de l’Assemblea. En el cas de Bon Preu, el codi va inclòs amb el paquet de la samarreta que ha dissenyat l’ANC per a la Diada 2020. A més, si només voleu el codi QR en format digital, també el podeu aconseguir a la pàgina web de la Xarxa Independència.

La donació mínima per cada codi QR és de dos euros.

Ja es ven la samarreta de la Diada 2020

Enguany, l’Assemblea Nacional Catalana ha fet una tirada molt més curta de les samarretes de la Diada. Però, malgrat tot, n’ha fabricades, perquè són una part fonamental del finançament de l’entitat i les territorials.

Per problemes logístics a causa de la covid-19, enguany no trobareu la samarreta de la Diada 2020 a VilaWeb. Les samarretes les podeu aconseguir als mateixos punts de venda que els codis QR.

Concentració dels CDR i l’Esquerra Indepentista

A part de la mobilització de l’ANC, a les 19.30, el CDR del Barcelonès ha convocat una concentració a l’Arc de Triomf de Barcelona amb el lema #Sentenciem-los. Volen recordar al règim del 78 que l’independentisme continua determinat a assolir la independència i també exigir al govern que aturi la repressió dels Mossos i retorni al camí de la desobediència.

Per la seva banda les organitzacions que formen part de la Taula de l’Esquerra Independentista -Alerta Solidària, Arran, CUP, COS, Endavant i el SEPC- convoquen mobilitzacions diverses a Barcelona, Lleida, Reus i Girona. Les mobilitzacions es faran amb mesures de seguretat per la covid-19. ‘No plantegem una manifestació negacionista amb el virus, ens el prenem molt seriosament, motiu pel qual farem la manifestació amb les màximes mesures de seguretat i distanciament social. Però també ens prenem molt seriosament els retrocessos en drets socials i nacionals, i creiem que cal plantar cara i sortir al carrer’, va dir la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Maria Rovira.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any