Descobreixen aspectes de les cèl·lules immunitàries que permetrien de millorar-les per combatre el càncer

  • La investigació emana de la capacitat d'aquests limfòcits de recordar patògens anteriors i aturar possibles malalties

VilaWeb
ACN
31.08.2023 - 20:46
Actualització: 31.08.2023 - 21:46

Un equip d’investigadors liderats pel bioquímic immunòleg barceloní Miguel Reina a la Universitat de Califòrnia a San Diego (Estats Units), ha descobert aspectes de les cèl·lules immunitàries que permetrien millorar-les per a fer-les més efectives en la lluita contra el càncer. La investigació, que s’ha publicat aquesta setmana a la revista Nature, parteix de la capacitat del sistema immunitari de recordar patògens anteriors i aturar possibles malalties, gràcies a un fenomen anomenat memòria immunitària. Aquesta capacitat recau en unes cèl·lules especialitzades, els limfòcits T de memòria situades prop d’òrgans vitals com l’intestí prim o els pulmons, entre d’altres.

Els investigadors han estudiat com es poden modificar aquests limfòcits per a fer-los servir com a defensa immunitària contra el càncer. Reina indica en declaracions a l’ACN que aquestes cèl·lules són extremadament eficaces a l’hora de protegir els teixits del cos, per la qual cosa, comprendre les seves estratègies d’adaptació específica permetria de dissenyar teràpies immunitàries millors.

“El sistema immunitari és molt eficaç a l’hora de fer front a patògens i infeccions, però té dificultats per combatre els tumors. Per això, estem buscant noves maneres d’enfortir-lo”, afegeix. L’equip creu que aquestes cèl·lules podrien ser la clau d’una nova era en la innovació pel que fa al sistema immunitari, una qüestió especialment rellevant en la lluita contra els tumors resistents.

Els autors van explorar la funció dels limfòcits de l’intestí i van veure que tenien potenciada la maquinària que produeix les molècules de colesterol. Si augmentaven la dieta rica en colesterol, els limfòcits deixaven de produir-ne. Aquest descobriment els va dur a investigar una fase prèvia en la formació del colesterol, la producció del coenzim Q, una molècula necessària per alimentar les mitocòndries, és a dir, les bateries de les cèl·lules.

Es va dissenyar aleshores un mètode per redirigir la capacitat de producció del colesterol d’aquestes cèl·lules T a produir més coenzim Q. “Ajudem així els limfòcits T a mantenir les mitocòndries completament carregades d’energia perquè puguin combatre millor els tumors“.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any