Crida a celebrar els 800 anys del pessebre

VilaWeb
Redacció
25.07.2023 - 17:10

L’origen del pessebre es remunta a la nit de Nadal de 1223. Sant Francesc d’Assís va escollir una cova de Greccio (Itàlia) com a escenari per representar-hi el naixement de Jesús. Aquest és considerat el moment fundacional de la tradició. Arreu del món, en els pròxims mesos s’organitzaran activitat per celebrar el vuitè centenari d’aquesta efemèride.

Com es pot participar de la commemoració?
El Comitè organitzador a Catalunya dels 800 anys del pessebre fa una crida al conjunt de la societat per enriquir el programa de la commemoració. Totes les manifestacions culturals són convidades a participar-hi: corals, arts escèniques, recerca, mostres d’art efímer, cobles, societats musicals, etcètera. Les entitats i institucions poden inscriure les seves activitats a través d’un formulari habilitat a l’agenda BatecsPer fer-ho, s’han d’omplir els camps requerits i escriure l’etiqueta #pessebre800anys en la casella “Temàtica”. En el mateix portal, es podran consultar totes les activitats del programa.

El comitè organitzador posa a disposició pública els recursos gràfics de la commemoració: logotip, imatge corporativa i cartell unitari. Es convida totes les entitats a fer-ne ús per evidenciar la implicació de la societat catalana amb la celebració dels 800 de pessebre. En paral·lel, entitats i institucions poden expressar el desig d’adherir-se a la commemoració a través del correu pessebre800anys@ens.cat

El programa oficial de #pessebre800anys serà presentat entorn el 4 d’octubre, dia de Sant Francesc d’Assís.

Àmplia oferta expositiva
El plat fort de #Pessebre800 serà la XIX Biennal del Pessebre Català, organitzada per la Federació Catalana de Pessebristes, l’Associació de Pessebristes de Barcelona, i Pessebristes de Ciutat Vella, que entre el 24 de novembre i el 14 de gener de 2024 preveu congregar una trentena de pessebres de les entitats pessebristes catalanes al Reial Centre Artístic de Barcelona. Una oportunitat única per gaudir les propostes artístiques del pessebrisme català actual.

A més, la capital catalana acollirà, entre altres, les següents mostres pessebristes:

  • ‘Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional’ al Museu d’Història de Barcelona la plaça del Rei.
  • ‘Pessebrisme català, art i tradició’ i ‘Pessebrisme i patrimoni, les figures de pessebre’ a la Casa dels Entremesos.
  • ‘Pessebre tradicional de Barcelona’ al Museu Marès
  •  ‘Exposició social de l’Associació de Pessebristes de Barcelona’ al Palau Mercader del carrer Lledó

Grups pessebristes de tot el país també s’implicaran en la celebració del 800 aniversari. Les mostres de les 67 entitats federades a la FCP atreuen més d’un milió i mig de visitants cada temporada.  Des de la federació pessebrista s’estima que enguany s’organitzaran entorn 125 exposicions a Catalunya i Balears.

Entre novembre del 2023 i febrer del 2024, el Museu Diocesà de Barcelona acollirà una exposició pictòrica i escultòrica al voltant del misteri de l’encarnació. Representacions de reputats artistes internacionals sobre l’anunciació, la visitació, el Naixement de Crist o l’adoració als Pastors. La mostra comptarà amb pessebres napolitans, figures de pessebre de grans escultors catalanes i quadres dels millors pinzells del barroc espanyol.

En paral·lel, es preveuen fer tallers d’iniciació i pòdcasts divulgatius adreçats al conjunt de la ciutadania.

Catalunya, avantguarda del pessebrisme internacional
Catalunya ha exercit un paper d’avantguarda en la història recent del pessebrisme. L’Associació de Pessebristes de Barcelona – constituïda el 1863- és la més antiga que s’ha pogut documentar d’arreu del món. Un dels seus socis, Antoni Moliné, va crear el 1912 la tècnica del diorama, que va donar lloc a l’anomenada Escola de Barcelona o Escola catalana de Pessebrisme, coneguda per un ús revolucionari de la perspectiva en la creació dels escenaris pessebristes.

En l’escena internacional, Barcelona va acollir la constitució de la Universalis Foederatio Praesspistica (1952), a través de la qual s’està preparant la candidatura perquè el pessebrisme sigui inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat segons la UNESCO.

Precisament, tota aquesta visió internacional i patrimonial és la que es reflectirà a l’exposició del Museu d’Història.

Comitè organitzador
El Comitè organitzador a Catalunya dels 800 del pessebre està conformat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona, l’Associació de Pessebristes de Barcelona, l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, la Catedral de Barcelona, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la Federació Catalana de Pessebristes, els Franciscans Caputxins de Catalunya i Balears, i la Universalis Foederatio Praesepistica (Federació Internacional de Pessebristes).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any