La Coordinadora Valenciana d’ONGD exigeix als nous governs que respecten els drets humans

  • La coordinadora aplega un centenar d'entitats de tot el País Valencià que treballen per la cooperació internacional al desenvolupament i la solidaritat

VilaWeb
Redacció
30.06.2023 - 12:43
Actualització: 30.06.2023 - 12:53

La Coordinadora Valenciana d’ONGD, que agrupa un centenar d’entitats de tot el País Valencià que treballen per la cooperació internacional al desenvolupament i la solidaritat, reclama al nou Consell i als governs dels ajuntaments que es constitueixen que continuen impulsant polítiques socials compromeses amb els drets humans i la protecció de la naturalesa. També han demanat que no cedisquen davant posicions polítiques que qüestionen la solidaritat, el canvi climàtic i els drets de les dones, els immigrants i el col·lectiu LGBTIQ+.

Totes les entitats que formen part la coordinadora han aprovat, en assemblea general ordinària, una resolució en la qual apel·len a la ciutadania perquè donen suport a opcions polítiques compromeses amb aquests valors en les eleccions del pròxim 23 de juliol.

“Estem vivint temps difícils per a la solidaritat i la justícia global. Creixen els moviments polítics que promouen l’odi, la por i la intolerància, i es radicalitza un sistema econòmic que multiplica les desigualtats i genera exclusió per a la gran majoria de la població. Tot això que ocorre aquí i en moltes altres parts del planeta, soscava els fonaments mateixos de la vida en societat. Ni podem, ni mirarem cap a un altre costat davant aquesta crisi de valors”, ha dit Cristina Ramón, presidenta de la coordinadora.

La coordinadora reclama als nous governs en el marc d’aquesta nova legislatura que es mantinguen les polítiques públiques que caminen cap a l’erradicació de la pobresa i l’exclusió i sostenen que no es pot fer marxa enrere en els assoliments aconseguits els últims anys. Així mateix, exigeixen “complir les obligacions i compromisos de respectar, protegir i garantir els drets humans de totes les persones, incloses les persones migrants, desplaçades i refugiades”.

El medi ambient també té un paper destacat entre les reclames. En aquest sentit, demanen que es fomente l’ús d’energies renovables en espais públics i racionalment per a no posar en ris l’entorn rural; que es promoguen les comunitats energètiques des de les entitats locals i que s’impulse el transport públic sostenible. La finalitat és disminuir la petjada ecològica de l’administració i de l’activitat econòmica, i sensibilitzar la ciutadania sobre el canvi climàtic.

En aquesta línia, aposten per afavorir el comerç just, el consum responsable, l’economia alternativa i solidària, la compra pública ètica de les administracions i el respecte per part de les empreses dels drets humans i laborals al llarg de tota la cadena de producció.

D’altra banda, la resolució recull una demanda de millora de la qualitat de la gestió i la rendició de comptes de la cooperació valenciana. Per això, demanen que es mantinguen les estructures de gestió de direcció general i regidories de cooperació internacional per al desenvolupament i que es doten de competències polítiques, recursos econòmics i personal tècnic suficient, format i estable.

Per a acabar, sol·liciten que es respecten els acords signats per una Cooperació Internacional al Desenvolupament transformadora en tot el territori i, en concret, en els municipis de València, Alacant, Castelló de la Plana i Elx. Així, volen que es garantisca el 0,4% dels pressupostos al final de la legislatura per a aquestes polítiques, en el camí del 0,7% marcat com a objectiu global per a 2030.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any